用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 語境問題
樓主: elvina_lmk
go

語境問題 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+16-7-15+20:24+編

原帖由 MrBeast 於 16-07-15 發表
咁即是除了國際學校就一定晤會有好語境?
Cky 我自己覺得語境也不是想像中好

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-07-15+發表中小

原帖由 小曳人 於 16-07-15 發表
我只係想話俾樓主知,英小同中小其實分別不大,—様會令佢失望!
乜唔係英小除了中文和普通話科以外就是英文授課嗎?點解分別不大?

phoebewong123 發表於 16-7-15 20:58
咁即是除了國際學校就一定晤會有好語境?
Cky 我自己覺得語境也不是想像中好

...
咁都唔一定(希望),不過local school 來說,唔好大安旨意靠哂學校,my 2 cents.

回覆:語境問題

有d 課外活動其實都可以提供幾好既語境,例如Rugby, Musical, Speech class 但就要視乎小朋友既投入度。

醒目開學勳章 貢獻勳章

phoebewong123 發表於 16-7-15 21:00
乜唔係英小除了中文和普通話科以外就是英文授課嗎?點解分別不大?
問題係,授課係單向嘅,而講嘅人係本地老師...一嚟用唔到,二嚟佢地會學本地老師嘅發音
恐龍家

引用:咁DBS+St+joe+spcc+又有人知道是點嗎? +

原帖由 phoebewong123 於 16-07-15 發表
咁DBS St joe spcc 又有人知道是點嗎?
dbs,  spb 我記hi睇過資料係一個net

st joe係初小一個,高小一個net.  高小果位係校友損款請返來。

spcc係有8 or.

引用:Quote:phoebewong123+發表於+16-7-15+21:00

原帖由 小曳人 於 16-07-15 發表
問題係,授課係單向嘅,而講嘅人係本地老師...一嚟用唔到,二嚟佢地會學本地老師嘅發音
...
似乎神校學生英文寫得、作得、唔講得,對不?我識兩個學生都要補oral

引用:若有地區一線津校(中小)和二線私校(英小),

原帖由 elvina_lmk 於 16-07-14 發表
若有地區一線津校(中小)和二線私校(英小),大家升中數據差不多,小朋友是英幼長大,如果揀咗津小,d語境無 ...
如果打算去將來外國讀U就英小啦!我同妳情況一樣,都想英小但唔會太高寄望,因為有些讀緊英小朋友講返都係要外出補英文,只係比中小好,朋輩都係常用廣東話。

英小就有要補中文問題,但如果將來去外國其實我覺得中文有小學程度都夠。

咪臣 發表於 16-7-17 21:04
似乎神校學生英文寫得、作得、唔講得,對不?我識兩個學生都要補oral
其實係好多香港學生嘅通病。始終一般學生, 講英文嘅機會唔多。

引用:Quote:咪臣+發表於+16-7-17+21:04+似乎神校

原帖由 ok3 於 16-07-17 發表
其實係好多香港學生嘅通病。始終一般學生, 講英文嘅機會唔多。
對!都係靠自己講多啲英文

引用:Quote:原帖由+elvina_lmk+於+16-07-14+發表

原帖由 kaatt 於 16-07-17 發表
如果打算去將來外國讀U就英小啦!我同妳情況一樣,都想英小但唔會太高寄望,因為有些讀緊英小朋友講返都係 ...
Thanks~
我都傾向英小。幼稚園真係做到響學校朋輩間以英文溝通。而家畢業了,同學間farewell 出去玩,阿女才告訴我,佢無同同學用廣東話溝通,大家一齊講廣東話係從未試過。到小學反而會用廣東話多。。。

回覆:語境問題

我想講人生勝利組港姐既英文都係香港口音… 口音既野,睇開d 啦…

引用:我想講人生勝利組港姐既英文都係香港口音…

原帖由 maxifoxy 於 16-07-17 發表
我想講人生勝利組港姐既英文都係香港口音…  口音既野,睇開d 啦…

...
係,口音根本唔重要。語言最重要是溝通,無論你操美國口音/英國口音/澳洲口音,你係外國人眼中永遠是外國人,佢地唔会理你係乜口音,最紧要係知你講乜

讀local school, 兩個option其實都要外補英文,要達到樓主的目標,就算一線英小都要補,何況二線!  
間地區津小做得一線, 英文程度真係咁唔得?!
係咪都要外補,我會揀一線學校.
United we stand, divided we fall.

maxifoxy 發表於 16-7-17 23:25
我想講人生勝利組港姐既英文都係香港口音…  口音既野,睇開d 啦…

...

又唔係wor,除左係ek某些話自己係old girl外,我身邊dg 女d英文都係lok lok 聲。

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+16-7-18+08:02+編

原帖由 MrBeast 於 16-07-18 發表
lok lok声都可以係香港口音啊……😊

MrBeast  係咪native唔咁講,但就唔太香音   發表於 16-7-18 09:12

我想問下既然會出國,點解讀英小會好d呢?出到外國不是自然會有語景嗎?

elvina_lmk  銜接好d。因為我自己係中小中中長大,英文差。唔想阿女都係咁。  發表於 16-7-18 09:36

醒目開學勳章 貢獻勳章

咪臣 發表於 16-7-17 21:04
未必,要睇返屋企點教,如果屋企講開英文,oral (唔計發音) 唔會太差
恐龍家

maxifoxy 發表於 16-7-17 23:25

...
係想有多d 英文語境,唔係要求口音呀。語境,即係語言環境,想多用英文溝通而不是追求要有Native 口音。

由NET 教的英幼,升上本地老師為主的英小,口語退步係必然既事,除左口音本地化之外,更重要係 Usage 既問題。呢樣係無辦法既事,因為本地老師都係從本地老師學英文既,只要文法無錯就得,佢地跟本唔會知道外國人係唔會咁樣講英文。不過呢,其實也只有外國人/abc 會覺,一般人係唔覺。
要學真英語/美語,也只能入IS , 或出國,都係有錢人既特權。那些所謂平民國際小學,都係本地老師,而外藉學生是南亞人。不是歧視佢地,只係你要接受子女學南亞英語。
‹ 上一主題|下一主題