用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 語境問題
樓主: elvina_lmk
go

語境問題 [複製鏈接]

tkinwong 發表於 16-7-15 13:23
我坐車聽到一段對話,大致說DSE有若干星星,但中文得level 2, 讀大學有問題。

我是HKCEE 年代,唔知中文得 ...
如果DSE中文得Level 2,我睇過對照表,即係等於我地HKCEE 嘅F。咁你話係唔係讀大學有問題吖?

所以我一直都要求有平衡嘅中英文。
所讀嘅幼稚園中英並重。在家同佢講廣東話,伴讀也是中英都有。
中文死,在香港一定讀唔到U。
而家係可惜緊由細努力嘅英文,上左中小會退步。.... 未有咁快到DSE喎。

回覆:語境問題

你揀2線私校英小,係咪肯定唔會同佢外補英文?如果會,再加埋可能要外補中文,咁學費加補費咪仲金?!我識人讀一條龍一缐語境好好的學校,就係一樣會去補英文,仲要怕中文唔得,同樣去補。

elvina_lmk  讀私校如有需要補grammar 都要補。但應該少嘢執過津校。  發表於 16-7-15 17:32

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-7-15 12:33
你意思係轉中小後香港化? 定k3 後就論上本地英小都英文香港化?

另外,你安排一星期一net成本(公價多少)? ...

係上英小已經香港化! 佢明明開學時係自己班唯一一個被邀做學校英語大使架!但去到學期中,我已經開始嘔血....
成本係$200一個鐘,本身係細佬要去上堂,為方便接送,揾d嘢佢上
效果係:佢覺得好好玩,無咁怕作文,亦每個星期真係有機會同NET對話 (我地好好彩,去聽briefing時,本來無哥哥份做評估,但阿老細拉埋阿哥去做,唔知係咪知道阿仔讀邊間小學,安排咗阿仔入佢地最旺場個老師教嘅班,班裡面d學生上平都比較高)

恐龍家

引用:Quote:tkinwong+發表於+16-7-15+13:23+我坐

原帖由 elvina_lmk 於 16-07-15 發表
如果DSE中文得Level 2,我睇過對照表,即係等於我地HKCEE 嘅F。咁你話係唔係讀大學有問題吖?
雖然有排都未DSE,但你要知道中、英文都係要浸,我見好多家長都側重英文,搞到小朋友對中文完全無興趣,小學生連好基本嘅名詞、成語都唔識解。唔係話英文唔重要,但我覺得平衡更好。

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-7-15+15:00+編輯

原帖由 小曳人 於 16-07-15 發表
$200 個鐘算唔貴, group of how many ppl?

一星期一個鐘只係吊鹽水吧? 神男校應該有net, 英文也不差呀? 佢地學校咁有錢,無請多個net?

聽過某連鎖紅牌幼稚園畢業,入左九龍西某男直資,話k3 之後英文無進步過。。。

小曳人  group of 6  發表於 16-7-15 16:26

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-7-15 16:16
聽過某連鎖紅牌幼稚園畢業,入左九龍西某男直資,話k3 之後英文無進步過。。。
我仔轉咗津校之後,英文都唔覺得有明顯進步,學校得一位NET,一星期一堂
津校小3英文,都未教到私小小一教嘅tense同grammar

elvina_lmk   唉,知呀,就係知道係咁,所以先頭痕囉。  發表於 16-7-15 17:34
恐龍家

sunnygirl 發表於 16-7-15 15:09
雖然有排都未DSE,但你要知道中、英文都係要浸,我見好多家長都側重英文,搞到小朋友對中文完全無興趣,小 ...
同意呀,一定要平衡。但好少學校可以做到平衡囉。而津校嘅英文又真係差(唔計神津)。

回覆:小曳人 的帖子

tense同grammar, 有d英文私小同國際學校係專登等小三先開始教,初小唔教唔理由佢地自由講/寫,目的係要學生慣用英文,唔怕英文

回覆:語境問題

咁DBS St joe spcc 又有人知道是點嗎?

回覆 niclicma 的帖子

其實你心中已經有答案喇

niclicma 發表於 16-7-15 17:44
回覆 niclicma 的帖子

其實你心中已經有答案喇
英文計,應該私小無咁煩。津校只會補補補。
地區一線津校,其他科OK,平衡發展。所以想再了解下外補英文究竟要點先可以好少少。但睇黎一定要放棄英文。

小曳人 發表於 16-7-15 14:55
係上英小已經香港化! 佢明明開學時係自己班唯一一個被邀做學校英語大使架!但去到學期中,我已經開始嘔血 ...
你好呀 ! 請問這英文班是否oral 班 ? 或是包括grammer, writing 等 ? 可否pm 我details 呢 ? 謝謝幫忙 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:小曳人+發表於+16-7-15+14:55+係上英

原帖由 bvbb 於 16-07-15 發表
你好呀 ! 請問這英文班是否oral 班 ? 或是包括grammer, writing 等 ? 可否pm 我details 呢 ? 謝謝幫忙 !
...
no,  it's just a writing class.

恐龍家

引用:Quote:retriever+發表於+16-7-15+16:16+聽

我仔轉咗津校之後,英文都唔覺得有明顯進步,學校得一位NET,一星期一堂
津校小3英文,都未教到私小小一教 ...
中小點可以同英小直接比較,SFA要比係同MCS去比

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+16-07-15+發表我仔

原帖由 mcl203 於 16-07-15 發表
中小點可以同英小直接比較,SFA要比係同MCS去比
我只係想話俾樓主知,英小同中小其實分別不大,—様會令佢失望!

恐龍家

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-07-15+發表中小

我只係想話俾樓主知,英小同中小其實分別不大,—様會令佢失望!
有無去比較過MCS和MPS兩間英小??? 英津小未必語境差過英私小,只係數量太少家長喜愛既英官津小 ~~~

引用:咁DBS+St+joe+spcc+又有人知道是點嗎? +

原帖由 phoebewong123 於 16-07-15 發表
咁DBS St joe spcc 又有人知道是點嗎?
據我所知讀呢啲學校而英文好好的小朋友 ,很多本身已有家庭語境 eg 父母本身英文好好。另外同學之間會互相影響,例如小朋友的喜好偏向外國英文野多(書、卡通、偶像等)

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-07-15+發表中小

有朋友家長係SPCCPS(現已升中),小學位列前幾名,評語係若要比較英津小始終爭DD,因佢地始終係中小,但又咁講,英津小咪又相對弱係中文,根本無可能直接比較~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+16-07-15+發表我只

原帖由 mcl203 於 16-07-15 發表
有無去比較過MCS和MPS兩間英小??? 英津小未必語境差過英私小,只係數量太少家長喜愛既英官津小 ~~~

...
Mcs 平常學生溝通要用英語,朋輩間發音較好

恐龍家

小曳人 發表於 16-7-15 19:15
Mcs 平常學生溝通要用英語,朋輩間發音較好

我fd可能只是個別例子,st cat 生,上mcs小一時口音還好,然後間唔中聽到個阿媽叫阿女講好d英文,到到高小,雖然都叫fluent,但越來越hong 音。一校一個net (assume normal 官津standard)可以比到好語境? 算把la.

小曳人  very true  發表於 16-7-15 22:24
bobbob  都識幾個讀mcs同mms嘅,同你觀察一樣,英文算flurent,但一定唔夠native  發表於 16-7-15 21:58
‹ 上一主題|下一主題