用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 學校多普通話為母語的學生嗎?
樓主: BearBearMummy
go

學校多普通話為母語的學生嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ireneyklo+於+16-07-11+發表

原帖由 yoko2518 於 16-07-11 發表
即是小息時, 小朋友要做功課? 我想問小朋友是否在學校一定要講英文同普通話? 如果初初未習慣講左廣東話咁 ...
小息時不一定要做功課,可以落操場玩,因有3個小息,時間分別15、10、5分鐘,而我個女佢唔想行上行落,就在課室玩零食party! 其餘小息或飯後時間就用黎做功課

回覆:學校多普通話為母語的學生嗎?

學校沒有規定學生一定要在小息講普通話及英文!但同中文或英文老師就一定要講啦

課堂就一定要跟英普規矩, 會有罰架, 小一下學期已經習慣。 小息就冇規定, 但我仔小息同有些同學都系英文溝通,佢話系佢地自己喜歡。

小息做功課是自己想做,因回家可以玩。是否一定講英文或普通話,我沒有問小朋友是否一定要,應該唔會罰。

多謝家長熱心回覆!越睇越鐘意。

我囝通常用飯後時間做功課,因為佢想做完功課番功課可以自由玩同睇書,英文書每日都要睇,因為要寫好簡單嘅reading record but 因為佢鐘意睇書,所以唔覺得係功課!

即使放長假如聖誕新年 都好似未試過多過6樣
當然 長假期的功課要求寫下幾篇日記咁啦 分開每日寫啲又唔覺辛苦
平時上學日子 坐定定專心的話 半個鐘其實都做得完啲功課
最重要係 學校啲功課極少要家長插手協助
學生自己可以應付

本身很喜歡培僑,但又怕學校太谷攪到小朋友冇左放假同玩嘅時間。現睇到各位嘅分享就放心,希望可以成為一份子。

引用:即使放長假如聖誕新年+都好似未試過多過6樣

原帖由 smb329 於 16-07-11 發表
當然 長假期的功課要求寫下幾篇日記咁啦 分開每日寫啲又唔覺辛 ...
咁正, 不用家長插手, 好吸引。

引用:本身很喜歡培僑,但又怕學校太谷攪到小朋友

原帖由 FVY1005 於 16-07-12 發表
本身很喜歡培僑,但又怕學校太谷攪到小朋友冇左放假同玩嘅時間。現睇到各位嘅分享就放心,希望可以成為一份 ...
我都好怕谷嘅學校, 學校谷, 即是家長都要一齊幫小朋友, 成日考試,測驗。小朋友又怕,家長又辛苦, 如果要返工嘅家長就慘。

多謝各家長分享。
其實我鍾意學校啲音樂活動多, 相比一般直私小, 多好多,咩音樂都有, 再者我小兒有游開水習慣, 佢見到個swimming pool 還勁鍾意黎讀。 所以簡介會帶小兒黎聽之餘, 順便比佢參觀一下學校環境。

引用:Quote:原帖由+mandyyeung28+於+16-07-09+發

原帖由 jamlee309 於 16-07-10 發表
所以打比普通話基礎為好些! 普通話及中文難過英文
明白 多謝回答。
但其實我仔仔英文能力有限 咁interview會唔會要好叻先得呢?

引用:Quote:原帖由+BearBearMummy+於+16-07-10+

原帖由 daddykei 於 16-07-11 發表
小朋友面試時會原形畢露真個性,那更加要好好教自己小朋友如果面試時面對哩啲小朋友要點做,其實我囝考小學 ...
咁你教佢點做?可否分享下。謝謝

面試時(個人認為) 最重要保持禮貌
遇到唔識的問題 都努力試下解答
我相信每間學校都喜歡有禮貌同勇於接受挑戰的孩子

引用:即使放長假如聖誕新年+都好似未試過多過6樣

原帖由 smb329 於 16-07-11 發表
當然 長假期的功課要求寫下幾篇日記咁啦 分開每日寫啲又唔覺辛 ...
無錯,放長假都唔會太多功課,要做可以一日做晒!唔會比成本作業比小朋友做!

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+16-07-10+發表

原帖由 mandyyeung28 於 16-07-12 發表
明白 多謝回答。
但其實我仔仔英文能力有限 咁interview會唔會要好叻先得呢?

...
面試又唔洗要太叻, 要讀一段英文及中文普通話!所以我覺得學英文拼音,有助小朋友閱讀,因為他們可以拼出來。

面試最重要是有禮貌,言行聽話有禮,自然高一線

引用:Quote:原帖由+daddykei+於+16-07-11+發表小

原帖由 mandyyeung28 於 16-07-12 發表
咁你教佢點做?可否分享下。謝謝
我自己係噤教,唔代表一定啱嫁!我同佢講小朋友對你無禮貌係佢嘅問題,你唔需要因為佢對你唔好就話番人地,如果有小朋友搶走你玩緊嘅玩具就由得佢,自己攞過第二樣就可以,就算人地對你唔禮貌,自己都要做好自己,唔該多謝麻煩你....等等禮貌語平日自己講多啲,噤小朋友都會跟你講

引用:Quote:原帖由+mandyyeung28+於+16-07-12+發

原帖由 jamlee309 於 16-07-12 發表
面試又唔洗要太叻, 要讀一段英文及中文普通話!所以我覺得學英文拼音,有助小朋友閱讀,因為他們可以拼出 ...
同意呀!我都覺得面試時問題唔識答唔緊要!老師想睇嘅反而係小朋友嘅反應!

引用:面試時(個人認為)+最重要保持禮貌 遇到唔識

原帖由 smb329 於 16-07-12 發表
面試時(個人認為) 最重要保持禮貌
遇到唔識的問題 都努力試下解答
我相信每間學校都喜歡有禮貌同勇於接受挑 ...
多謝分享

引用:Quote:原帖由+mandyyeung28+於+16-07-12+發

原帖由 jamlee309 於 16-07-12 發表
面試又唔洗要太叻, 要讀一段英文及中文普通話!所以我覺得學英文拼音,有助小朋友閱讀,因為他們可以拼出 ...
要讀一段英文 同 中文普通話???
真係有難道喎

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+16-07-12+發表

原帖由 mandyyeung28 於 16-07-17 發表
要讀一段英文 同 中文普通話???
真係有難道喎
英文可以夠小朋友拼音讀出,普通話就要開始認識中文字

‹ 上一主題|下一主題