用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 學校多普通話為母語的學生嗎?
go

學校多普通話為母語的學生嗎? [複製鏈接]

今天去聽講座,見有很大部分的家長和小朋友,都是說普通話,似是雙非兒童。請問正在就讀嘅家長, 學校是否很多雙非小朋友呢?

1    0    0    0

回覆:BearBearMummy 的帖子

我都想知,之前去其他學校簡介會,唔會有甘多國內人

引用:今天去聽講座,見有很大部分的家長和小朋友

原帖由 BearBearMummy 於 16-07-09 發表
今天去聽講座,見有很大部分的家長和小朋友,都是說普通話,似是雙非兒童。請問正在就讀嘅家長, 學校是否 ...
係囉 真係好多。不過有另一問題 佢地上課用普通話 如果小朋友普通話唔強 會唔會影響吸收同興趣嫁

回覆:學校多普通話為母語的學生嗎?

我個班得一個唔識講廣東話,同學仔是北京人,只用普通話同英語溝通! 有兩個媽咪講國語 (識講同聽廣東話),在香港居住,但她的小朋友都能聽講普英廣東話語言!小朋友的成績都唔錯

引用:Quote:原帖由+BearBearMummy+於+16-07-09+

原帖由 mandyyeung28 於 16-07-09 發表
係囉 真係好多。不過有另一問題 佢地上課用普通話 如果小朋友普通話唔強 會唔會影響吸收同興趣嫁

...
所以打比普通話基礎為好些! 普通話及中文難過英文

我覺得這批家長可能覺得自己小朋友母語係普通話入學機會會大啲,但面試時其實都係睇番小朋友嘅表現,如果小朋友唔識聽講粵語,其實面試時會比較輸蝕,因為第一round 面試就係睇小朋友同人相處同溝通嘅能力,仲有上模擬課時能否投入。到第二round面試時,你會發現這批家長大部分都不見了,而哩round 真係好睇小朋友學術能力。我囝那班得一個同學仔家長係講普通話,但佢地住咗係香港好耐,小朋友係香港出世,爸爸係香港大學任教。

小朋友學習能力其實好强,一年後你會發現小朋友講普通話可能好過自己,而且培僑課程無其他學校噤緊密,慢慢教小朋友會吸收得比較好,小一中文上學期啲默單字,數學亦沒有教快,小朋友應該handle 得到,反而英文我一開始不大習慣,因為要寫好多嘢同都幾深下。

引用:小朋友學習能力其實好强,一年後你會發現小

原帖由 daddykei 於 16-07-10 發表
小朋友學習能力其實好强,一年後你會發現小朋友講普通話可能好過自己,而且培僑課程無其他學校噤緊密,慢慢 ...
英文是學校教材, 小一生會適應到嗎? 簡介會後, 我參觀過, 小一英文同出面普通準校英文係不一樣, 是深啲

多謝各位熱心家長嘅解答! 國語人只係佔少數我可以接受,當初只係怕本地香港人,入到去 變咗小數。
坦白講,簡介會嗰日眼見普通話小朋友啲行為,係好滋擾,又大聲打機,又大聲呼喊發脾氣,普通話父母亦無動於衷。

引用:Quote:原帖由+daddykei+於+16-07-10+發表小

原帖由 yoko2518 於 16-07-10 發表
英文是學校教材, 小一生會適應到嗎? 簡介會後, 我參觀過, 小一英文同出面普通準校英文係不一樣, 是深啲 ...
係要啲時間適應,因為唔同一般學校,家長開頭要幫幫手,由其係寫方面。但因為英文課係好活動式學習,小朋友上課會覺得好好玩,玩玩下又不知不覺學習咗,好快可以上軌道!

引用:多謝各位熱心家長嘅解答!+國語人只係佔少

原帖由 BearBearMummy 於 16-07-10 發表
多謝各位熱心家長嘅解答! 國語人只係佔少數我可以接受,當初只係怕本地香港人,入到去 變咗小數。
坦白講 ...
小朋友面試時會原形畢露真個性,那更加要好好教自己小朋友如果面試時面對哩啲小朋友要點做,其實我囝考小學果年,去好多間學校面試時都有遇到哩類小朋友,我都有教佢要點面對!

其實間間學校都有講普通話的家長,但是有些國內家長都很有文化及專業人任!能操流利普通話及英語!

培僑多人選乖巧,聽話學生及睇學校面試成績!寫信比學校都沒有影響

見到之前D post話功課多左,要做到10:30 - 11:00先上床瞓。另評估/考試也頻密左,這會否令小朋友及家長感到壓力,請問有冇家長可以分享下?

引用:見到之前D+post話功課多左,要做到10:30+-+

原帖由 FVY1005 於 16-07-11 發表
見到之前D post話功課多左,要做到10:30 - 11:00先上床瞓。另評估/考試也頻密左,這會否令小朋友及家長感到 ...
我囝係睇書,玩到10點幾唔肯去瞓囉!學校功課大多係學校小息完成,中英默書隔星期一次,三次評估一次考試,成長科及非術科一次評估一次考試,評估於課內進步

引用:Quote:原帖由+yoko2518+於+16-07-10+發表英

原帖由 daddykei 於 16-07-11 發表
係要啲時間適應,因為唔同一般學校,家長開頭要幫幫手,由其係寫方面。但因為英文課係好活動式學習,小朋友 ...
我都好認同, 英文e家野, 玩下玩下就自然識。

引用:其實間間學校都有講普通話的家長,但是有些

原帖由 jamlee309 於 16-07-11 發表
其實間間學校都有講普通話的家長,但是有些國內家長都很有文化及專業人任!能操流利普通話及英語!

培僑多 ...
即是成績幾好, 幾多獎又如何, 面試就見真章。 我都好認同, 我都成日灌輸我仔, 面試靠自己, 父母永遠唔會係你身邊幫到你。 做自己唔好理人。 盡自己能力做就得。

引用:Quote:原帖由+FVY1005+於+16-07-11+發表見

原帖由 daddykei 於 16-07-11 發表
我囝係睇書,玩到10點幾唔肯去瞓囉!學校功課大多係學校小息完成,中英默書隔星期一次,三次評估一次考試, ...
咁是否都好多功課? 評估係睇小朋友進度學到幾多, 識唔識。 簡介會小學校長講冇功課就一。定唔會, 但初小就一個鍾內必完成。 每個小朋友做功課時間唔同。 但功課量校長講唔會太多

我小朋友小一至小三最多功課個日是4~5樣,但真的好少會咁多功課,小朋友大部在小息做完,有時還會沒有功課。

講開國內人,我自己認識班內的國內家長和學生,其實他們好斯文和有禮,我反而覺得自己仲粗魯。
另外其實台灣、韓國和新加坡家長都會講普通話的。

引用:我小朋友小一至小三最多功課個日是4~5樣,

原帖由 ireneyklo 於 16-07-11 發表
我小朋友小一至小三最多功課個日是4~5樣,但真的好少會咁多功課,小朋友大部在小息做完,有時還會沒有功課 ...
即是小息時, 小朋友要做功課? 我想問小朋友是否在學校一定要講英文同普通話? 如果初初未習慣講左廣東話咁點算?

‹ 上一主題|下一主題