用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 成績大倒退
樓主: ALYWONG
go

成績大倒退 [複製鏈接]

引用:以前我一放手,即刻跌左n名,後來揾左個好

原帖由 hinsfelix 於 16-07-10 發表
以前我一放手,即刻跌左n名,後來揾左個好好既補習老師跟住佢,暑假教定晒佢d phy chem bio 數,等佢一開學 ...
係喺邊度可以揾到好的補習老師?

回覆:peggy 的帖子

很感謝各家長肯跟我分享你們幫助囝囡的經驗!
相信我暫未有可以對囡囡放手的條件,因真怕她的成績會一直向下沉. 會嘗試利用今個暑假跟她重溫過去一年的書本功課. 希望重新打好根基. 只希望不會太遲吧!

TwinWong  成功嘅第一步, 就係要做定準備功夫  發表於 16-7-12 12:18

呢個問題我記得3年前問過, 當年我女好似係小三....

最尾我在她小四大考時放手....之前,係半放啦...

孩子性格係一個好大既因素....而家先得閒諗返..我其實可以再做好d .....

而家亞女升中一.. 佢已經有自讀能力2年.. 我係要返工..無可能全天候陪讀..佢細時, 我已同佢講, 讀書係你自己.. 唔係我.. 你要上堂留心.. 你唔ok , 我最多比你去補習..

呢個道理佢知道 (係要先小人, 後君子), 之前常識科佢比較驚, 因為好多野要背, 佢就會叫我問..其他野佢無出聲, 我就唔會主動幫佢...包括默書....佢自己會自己 record , 然後默...呢點我好開心, 因為佢自己諗辦法, 唔係我叫...

亞女成績一段.. 但我本人唔係好著重成績,.. 而係佢本身既諗法, 方向...同點分配....

我知道做父母梗係想比最好既野佢地啦.. 但我唔會長命過佢.我想我女在我不在時, 仍然堅硬.. 知道自己想點.. 咩係岩..同可以做... ..

呢d 點訓練, 咪就係佢細時開始.....咩叫做細?? 就係佢做BB 時開始 law , 所以我次前講..我可以再做好d

成績好唔一定成功.. 但學壞咗,  就需要一d 好極端既野將佢番身.....

做父母, 定要support 仔女, 就算佢地失手. 都唔好太激動..不是世界沒日...總有希望..做人先會開心......無希望.. 做人又有咩意思呢?

睇性格啦.
大囝P4就無跟功課無睇手冊, 佢自己搞掂. 測考時, 佢溫完, 就叫我考下佢, 俾卷佢做咁囉.
但細囝呢, 唔催佢, 臨訓才做完功課. 溫書呢, 我行開幾分鐘, 佢就瞓著!!!!
但係呢, 哥哥平均分都九字頭, 但弟弟卻更好.
不過, 我覺得唔應該只睇分數, 而係睇態度. 弟弟升小四了, 真係要好好訓練佢自律囉.
而對升中的哥哥, 我會要求佢重溫當天學過的知識.  因為中學科目很多, 不要臨急抱佛腳.
以我經驗, 如果自己能應付學校功課, 即已吸收到, 在測考前再穩固一下就行了.

回覆:QQ6543 的帖子

我同你諗法一樣,阿女升中一後不敢放手,連老師都叫家長睇住。阿女未定性,心散,做阿媽嘅知自己個細路ready 未

好彩中一默書大小測驗都要求家長簽名,我簽名前會睇吓阿女錯乜,佢知媽咪会認真睇,所以都會溫下書

老師話逐步放手,不能突然完全放手不理的

回覆:QQ6543 的帖子

甘又太可怕

回覆:Kathy_bo 的帖子

決戰在中四以上!小學考第一,中四也見真章!

回覆:成績大倒退

放唔放手,要視乎小朋友性格,有些比較遲熟,比較心散,但不代表他們没有能力,放手可能會令他成績一落千丈,之後跟唔上,失去自信,接住是選不到自己想讀的科目

想問下, 小女今年暑假後升S1, 問過好多間補習社都話吾補中學功課班, 佢本身吾自律, 課本吾好學, 我真糸怕佢升 S1 連功課都吾做. 我平時响屋企叫來叫去先做少少功課, 挍到關糸都吾糸咁好, 做少少功課成日話休息下, 休息下, 我都頂佢吾順. 希望可以有功課班比人跟下佢D紀律.  有冇介紹新蒲崗區的功課班呢?  謝謝!

慢咪咪 發表於 16-7-25 14:40
想問下, 小女今年暑假後升S1, 問過好多間補習社都話吾補中學功課班, 佢本身吾自律, 課本吾好學, 我真糸怕佢 ...
新蒲崗多数補小學功課, 中學無咩功課班, 得專科補,
你試睇中學附近補習社跟埋功課, 或者睇以下LINK啱唔啱
http://www.torch-education.com/?page_no=3&lang=0&show_case=

慢咪咪 發表於 16-7-25 14:40
想問下, 小女今年暑假後升S1, 問過好多間補習社都話吾補中學功課班, 佢本身吾自律, 課本吾好學, 我真糸怕佢 ...
講多句, 見以前啊囡同學有上功課班,
都係無咩用, 最后都無上, 中學真係要靠小朋友自律

引用:想問下,+小女今年暑假後升S1,+問過好多間補

原帖由 慢咪咪 於 16-07-25 發表
中學真的很少功輔,或者嘗試訓練囡囡自律精神,因為就算有功輔都只有中一,中二,之後都是專科專補。

引用:Quote:原帖由+慢咪咪+於+16-07-25+發表想問

原帖由 MariaTsui 於 16-07-25 發表
中學真的很少功輔,或者嘗試訓練囡囡自律精神,因為就算有功輔都只有中一,中二,之後都是專科專補。

...
補可解決問題?

引用:Quote:原帖由+MariaTsui+於+16-07-25+發表

原帖由 skkeung 於 16-07-26 發表
補可解決問題?
看看是什麼問題,如果只是學習上有不明白的地方,補習當然有幫助。

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+16-07-26+發表補

原帖由 MariaTsui 於 16-07-26 發表
看看是什麼問題,如果只是學習上有不明白的地方,補習當然有幫助。
補習萬能!

skkeung 發表於 16-7-27 08:10
補習萬能!

補習不是萬能,補之前要跟囝囝商量,很多孩子是父母迫去補習,只有軀殼,沒有聽書,我小時候被父母強迫補習,是跟老師攪對抗,這是浪費金錢浪費時間,所以要跟孩子商量決定補那一科,孩子才會認真學習,畢竟他們是中學生,不是小學生.

skkeung 發表於 16-7-27 08:10
補習萬能!

如果不能自動自覺完成功課,只靠補習老師督促做功課,在中學階段是不可行的.

醒目開學勳章

skkeung 發表於 16-7-20 18:54
決戰在中四以上!小學考第一,中四也見真章!
因為揀科?

引用:Quote:skkeung+發表於+16-7-27+08:10+補習

原帖由 MariaTsui 於 16-07-27 發表
如果不能自動自覺完成功課,只靠補習老師督促做功課,在中學階段是不可行的. ...
To the point!

honeyBB 發表於 16-7-27 11:52
因為揀科?
中四選定科目, 目科少咗, 同時又開始發力, 真係可以好大出入
‹ 上一主題|下一主題