用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 成績大倒退
go

成績大倒退

囡囡升中二,派咗成績表,退步很多. 很擔心,工作又忙!沙田區有邊間補習社好?

TwinWong  加油, 中二再加努力  發表於 16-7-8 17:36

回覆 ALYWONG 的帖子

我仔都係, 退步了很多... 昨天家長日同老師問過, 老師話唔洗補習, 但要我多加時間檢查功課和跟他操練練習

TwinWong  加油, 唯有親暑假操練  發表於 16-7-8 17:37

回覆:AWma 的帖子

好多人主張上中學就要放手,但確實唔係個個適合。我情況一樣,中二上學期佢主動要求我放手,我就順佢意連功課都無睇,到派成績表果刻我直頭想心臟病發。由中一考第九跌到考尾三。唉!之後再跟番佢功課,當然佢超級唔想,所以搞到大家關係很差。所以放手前,要考慮清楚小朋友係咪真係得先,或者一步一步放。

回覆:QQ6543 的帖子

我想知全级多少人?

回覆:QQ6543 的帖子

都同意的. 因為我都是上中學後,以為囡囡大了開始放鬆了. 你小朋友追得返成績嗎?都是沒有補習?請各位給我一些意見

引用:都同意的.+因為我都是上中學後,以為囡囡大

原帖由 ALYWONG 於 16-07-09 發表
都同意的. 因為我都是上中學後,以為囡囡大了開始放鬆了. 你小朋友追得返成績嗎?都是沒有補習?請各位給我 ...
有補習不過唔係全科。下學期追返但都仲落後,所以放手容易但收緊就好難,雖則大個應該由得佢自己負責,但眼見成績差成咁,點可以唔理。

上中學都唔應該放手,因為一退步好難追番上去,中學科目多,範圍大,讀中中同英中都是一樣

回覆:成績大倒退

唔放手即是到中2,3也要媽媽跟功課手冊?如中1放學去功課班,算是叫放手嗎

梗系吾可以放手啦!放左手你就後悔

回覆:成績大倒退

引用:回覆+ALYWONG+的帖子 我仔都係,+退步了很

引用:好多人主張上中學就要放手,但確實唔係個個

引用:上中學都唔應該放手,因為一退步好難追番上

原帖由 anna59 於 16-07-09 發表
上中學都唔應該放手,因為一退步好難追番上去,中學科目多,範圍大,讀中中同英中都是一樣 ...
大學才放?

bigboyenzo  係到老到行唔郁先放  發表於 16-9-25 17:48
TwinWong    發表於 16-7-10 18:14

引用:Quote:原帖由+anna59+於+16-07-09+發表上中

原帖由 skkeung 於 16-07-10 發表
大學才放?
係結埋婚生埋細路都唔放。Lifetime warranty.

小時了了    發表於 16-10-19 00:35
sell2japan    發表於 16-7-11 17:09
TwinWong    發表於 16-7-10 18:14

回覆:anna59 的帖子

上中學後,很多科都是英文. 自己很多都巳經忘了. 你們仍會好似小學時每天檢查工課及同囝囡默書測驗嗎?可以分享一下?很想了解大家放手或不放手的程度,使我儘量自我完善,以希望幫到囡囡.

醒目開學勳章

ALYWONG 發表於 16-7-10 14:45
上中學後,很多科都是英文. 自己很多都巳經忘了. 你們仍會好似小學時每天檢查工課及同囝囡默書測驗嗎?可以 ...

大仔P4開始放手,冇跟功課及默書, 係測考前自己出卷被佢做。升上中學後都冇跟功課, 係測考時做下中文閱讀理解及Maths 練習,其他科冇跟,今年升S5,成績都OK,冇補習

細女較自律, 小學一路都冇跟功課及默書, 都係測考前自己出卷被佢做。升中後都冇跟功課, 係測考時做下Maths 練習,其他科都係佢自己攪掂,成績都OK,冇補習,今年將升S2

回覆 ALYWONG 的帖子

我個仔升中二,中一時,我老公日日有check 家課有冇做齊,因為佢學校所有功課,小測,都會計落平時分度,等佢地認真對待功課,有同佢默中,英文,測驗考試有請假陪佢温習,因為科目多,範圍大,佢自己温,但我會吾出街,响屋企,每個星期六補習,星期日温番之前教左嘅書,生活非常悶

waiwai1224 發表於 16-7-9 23:53
真係要睇學生讀書態度,如果下下都要迫先肯讀,咁家長一唔得閒跟住佢,就唔會讀。
所以係要比佢知你大個啦 ...
同意, 第一部要睇下小朋友識唔識分配時間, 首要一定要早瞓,如果家長日日返工, 佢放學唔自控, LOOK机LOOK到你返泥至收机,
然后開始做功課, 可能功課多時, 要做半夜三更
跟住唔夠瞓, 第二日游雲四海唔專心上堂, 都影响學習進度  
到UT/考試, 你掂幫佢努力温書, 佢都難温得熟

ALYWONG 發表於 16-7-10 14:45
上中學後,很多科都是英文. 自己很多都巳經忘了. 你們仍會好似小學時每天檢查工課及同囝囡默書測驗嗎?可以 ...
大女中一放手, 初中平平, 中四開始自覺要提升能力, 細女小五已開始放手, 唔會檢查功課/無幫佢默書, 只係手冊簽名,
評估完全由佢自己温, 上學期考比佢自己温兩科,
  另兩科出外補習只增加課外知識, 補習老師比其他學生一星期三四份,
我叫老師只比一份, 測/考都無咩操卷, 下學期全放手, 直到中二了, 現只補數學,
考試數學只加堂補, 只係聽特別題型拆解, 無去操卷班, 考前停埋英文補習唔補,
因為啊囡想要多点時間温書, UT試過一科刚刚唔合格, 但考試會追上,
目前拉出泥中一, 中二都係全科合格