用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 炮台山耀能兒童發展服務一問
go

炮台山耀能兒童發展服務一問 [複製鏈接]

請問有無家長分享?他們的2-6歲五天密集$8,900同三天Fun Fun 小學堂$3,800也有位。聽講這類課程很搶手,為什麼會有空位?口碑好嗎?還是因為價錢較貴?不好意思可能我太多疑,因網上較少討論這間中心。通常講協康,STEPS。

五天每次3小時比三天每次1.5小時應該進步較快?但小孩早上會上PN3小時,會否太累、影響學習,令他不喜歡?謝謝你們分享!

1    0    0    0

我個囝讀緊上午五天密集式課程,黎緊9月返K1想轉讀Fun Fun小學堂上午班都話可能full啦!你問有位可能你報下午班!五天班有齊哂3T, 3天班就只有特殊導師1.5hrs,上五天堂仲要返幼稚園當然辛苦,看看你的小朋友能力再決定!
我囝讀了8 mths, 進步了很多,但當然同同年小朋友有距離,社交会最弱,當然要keep住training, 五天course價錢一定貴,經濟負擔会重好多,唯有慳D但值得。
協康有排排,唔好等,可以上住先再睇下是否合適,其實耀能都好搶手!

引用:我個囝讀緊上午五天密集式課程,黎緊9月返K

原帖由 cindylwc1026 於 16-07-08 發表
我個囝讀緊上午五天密集式課程,黎緊9月返K1想轉讀Fun Fun小學堂上午班都話可能full啦!你問有位可能你報下 ...
感謝分享!對,她說的只是下午班。請問3T是什麼?我看網站說每星期有一節言語一節職業,是在那3小時內進行嗎?
另你小朋友8個月前即歲半?是否介意講講當時情況?為什麼去耀能?
我兒2歳5個月,言語慢半年。吃飯不專心,愛轉東西,自轉,在街上指定去某店玩旋轉架、旋轉水晶櫃,店內永遠特定地方來回跑,不讓他去某地方會聲嘶力竭,瞓地,管教十分頭痛。搶他東西會打或咬人。8月上PN, 有點擔心。

3T即是特殊教育,言語及職業治療,5天course已包哂。每星期一節言語及職業(各半小時)是在同一天內進行的,会單對單訓練,每個月家長会有一次觀課,教你回家同小朋友練習。平時每星期亦有特殊導師俾家居訓練功課,  所以有心機係屋企訓練其實係好忙, 加埋小朋友不合作做訓練簡直挑戰你的EQ, 但你知道要做下去才有進步!

我小朋友2歲5個月就讀呢個course, 那時讀全日制幼稚園PN班,校長已發現阿囝經常哭鬧及不明白老師指令,各方面都發展遲緩,都唔包容佢,剛巧CAC做完評估係自閉症,揾到耀能有位,索性唔讀PN只上耀能,下午就訓晏覺。宜家剛3歲,9月就讀另一間幼稚園下午班。今日再問耀眼老師話Fun Fun小學堂上午班已full, 所以我囝要繼續上住密集班先,直至有位才可以轉,我都睇下9月時阿囝会否太累再決定点樣,所以真係好full。

你個囝的行為都係自閉症的表現,要上訓練應該会減少固執行為,但要俾時間耐性,可以到時請教導師,他們都好有經驗。

你到時看看幼稚園会否包容小朋友,否則就再搵另一幼稚園了。

仲有我囝5天上午密集班都full哂,所以其實你都好彩下午那2班仲有位,可以自己考慮下。

引用:仲有我囝5天上午密集班都full哂,所以其實

原帖由 cindylwc1026 於 16-07-08 發表
仲有我囝5天上午密集班都full哂,所以其實你都好彩下午那2班仲有位,可以自己考慮下。 ...
好的,我會積極諗五天定三天班,多謝你!

協康有排排,唔好等?請問一般評估出左,大約要等幾耐先排到?半年至一年?thanks

引用:+本帖最後由+wongmarkmark+於+16-8-13+01:0

原帖由 wongmarkmark 於 16-08-13 發表

協康有排排,唔好等?請問一般評估出左,大約要等幾耐 ...
小朋友2.5歳,協康剛出了報告,話自閉傾向無至輕微,語言慢三個月(心理學家根據我本身言語治療師估計)。輪候心理學家檢查(筲箕灣)要1.5個月,排青蔥計劃(藍田)要1年。兩申請可同報入表,以節省時間。不過由於報告是輕微,不知下年青蔥會否收他。
不過我已安排他上耀能(炮台山)下午密集五天訓練,希望言語社交有進步。

引用:+本帖最後由+wongmarkmark+於+16-8-13+01:0

原帖由 wongmarkmark 於 16-08-13 發表

協康有排排,唔好等?請問一般評估出左,大約要等幾耐 ...
炮台山耀能五天課3hour each 差不多不用等,現在排可能你是頭一兩個,三天課1.5hour each, 會排較久,好像有五人輪候中。

‹ 上一主題|下一主題