用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嶺小VS舊華德VS觀塘St.Joesph's
go

嶺小VS舊華德VS觀塘St.Joesph's [複製鏈接]

情況:心儀英文小學,有細路跟尾(差五年).

我們手上有嶺小offer,之前叩門成功叩了舊華德,尋日收到St.Joesph's waiting offer.
嶺小多英文net堂,但校舍好細唔開揚,旁邊地盤唔知幾時先完工,中學校網不利男孩。
舊華德:津校少net,但整體學術較好,中學校網ok,細路唔駛再考學校
St.Joesph's:係英小,但太太唔鐘意,感覺好嚴好冇愛心,仔仔較活躍多言怕成日比人罰。校網一般(但見話好多入華仁,係自己考?)

想睇下各位有經驗家長比下意見。我自己就舊華德or St.Joesph's.仲等緊SFA/LMC/真道會否有waiting offer但相信機會不大。

2    0    0    0

回覆:pc629 的帖子

相信 我是在舊華 見到你的同學仔

弓喜, 舊華 是一間好好的學校 學術唔差, 中學又係九龍塘校網 有細佬跟尾, 我會選舊華,

St Joseph 睇小朋友性格, 我有兩個朋友讀
幾開心

引用:+本帖最後由+pc629+於+16-6-29+13:24+編輯+

原帖由 pc629 於 16-06-29 發表

st joe

引用:+本帖最後由+pc629+於+16-6-29+13:24+編輯+

原帖由 pc629 於 16-06-29 發表

由於你心儀英小,所以建議St Jo

回覆:濼晴 的帖子

係呀,你好,叩左幾間幸運地呢間收左。細佬跟尾同唔駛錢係好吸引。但又唔想浪費佢英文好的基礎。

回覆:嶺小VS舊華德VS觀塘St.Joesph's

我也有舊華徳同st jo offers,放左st jo, 取華德

引用:我也有舊華徳同st+jo+offers,放左st+jo,+取

原帖由 wballp 於 16-06-30 發表
我也有舊華徳同st jo offers,放左st jo, 取華德
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3289605&extra=page%3D1&page=2

引用:我也有舊華徳同st+jo+offers,放左st+jo,+取

華德入band 1中學好似唔算高

回覆 pc629 的帖子

樓主,

容許我們自私一些, 真心想您放枽華德。因我們派了好差的結果, 手上只2nd in 舊華德宜還末有任何 offer。

回覆 HKPAPA2010 的帖子

怎樣都好, 盡快放不需要的學位已經是大因大德

引用:Quote:原帖由+wballp+於+16-06-30+發表我也

原帖由 lovebb2 於 16-06-30 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3289605&extra=page%3D1&page=2
有時選校不止睇升中數字,育人不那麼片面,我考慮過我孩子的性格能力才選校,st jo數字好些但校網一般,加上大班,出名嚴又谷,我考慮過放了

回覆 lovebb2 的帖子

上年60%英中叫唔叫高?

引用:Quote:原帖由+lovebb2+於+16-06-30+發表htt

有時選校不止睇升中數字,育人不那麼片面,我考慮過我孩子的性格能力才選校,st jo數字好些但校網一般,加 ...

引用:回覆+lovebb2+的帖子 上年60%英中叫唔叫高

原帖由 Bebichhichi 於 16-06-30 發表
回覆 lovebb2 的帖子

上年60%英中叫唔叫高?
係有人話過6成英中不等於6成b1,可能仲低見1x%- 2x%,聽了便算,努力讀書

回覆 wballp 的帖子

D人講緊應該係新華, 不是舊華

回覆:Bebichhichi 的帖子

你好,想問一下校內英文教導情況係點?見舊post話低form會有較多英文堂,是否如此?面試時老師表明功課較多,但是否能應付,內容是抄寫多還是較多活動啟發性的?

請問你舊華德要幾時決定?

選舊華德, 升中有保障!

回覆:Mummyheihei 的帖子

今天可註冊

選華德,升中派位唔差。新華德係好有谮力,校长好有心做,書教快一年,谷得好合理。

‹ 上一主題|下一主題