用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 掙扎緊去唔去功課輔導班好
樓主: HAPPY_YY
go

掙扎緊去唔去功課輔導班好 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-06-28+發表

原帖由 ckh311 於 16-06-28 發表
我都覺如果係全職媽媽,自己又跟到又識教,都可以唔使去,真有須要的話,專科補習仲好。不過我識得 ...
功課班只可以幫輕下解決功課上嘅疑難,如果要跟進成績,專科補習效果確實會好好多。

但我唔同意小一起就要返功課輔導,對初小嘅小朋友亦容易做成倚賴,除非家長在職小朋友要人託管,否則初小前必須養成自律習慣及責任感。

回覆:掙扎緊去唔去功課輔導班好

引用:我嘅職業係鋼琴老師,囡囡而家K2,識小學後

原帖由 yannie_man 於 16-06-28 發表
我嘅職業係鋼琴老師,囡囡而家K2,識小學後佢放學我就要教琴,教到10點先完,其實真係完全冇時間可睇功課! ...
我覺得初小可以比小朋友自己試下做先,因小一唔會太深,鼓勵小朋友留心上堂,有問題主動問,多讚賞,慢慢培養佢自信,小朋友應該唔會太難做得到

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

引用:好啦!咁聽聽意見!其實而家K2學校嘅功課係

原帖由 yannie_man 於 16-06-28 發表
好啦!咁聽聽意見!其實而家K2學校嘅功課係工人姐姐叫佢完成架
鼓勵佢自己做,然後讚佢,有進步就讚佢,小朋友通常都鍾意比人鍚,比人讚,家長要多啲正面鼓勵,孩子就會有信心再做好啲。
或者幫佢諗啲方法,引佢自己去完成,同佢互相約定,避免要工人督促,逐步培養責任感。
我兒責任感都是這樣建立,小三起我已經全放手了。
加油。

回覆 IloveJJ 的帖子

我同你一樣做法, 不過我唔check佢功課, 只是間中抽樣看。不過最近佢唔想返學, 話好無聊, 可能無書教, 不過手冊又開始red marks, 今早又發現佢做了的功課交佢真係次次學期尾都好曳, 無責任感。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我同你一樣做法,+不

回覆 IloveJJ 的帖子

等佢放學回家, 我便會同佢傾吓。昨天其實已同佢傾過red marks問題, 今早又比我發現佢唔交功課。今個term的成績表一定凶多吉少啦!

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 等佢放學回家,+我便

‹ 上一主題|下一主題