用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 掙扎緊去唔去功課輔導班好
go

掙扎緊去唔去功課輔導班好

準備升小五既仔仔想安排佢去去功課輔導班, 一來可以幫佢溫麻默書, 二來自己收工都唔須要跟太多, $1500/ 2小時, 星期一至五, 而星期六就補英數專科班.
又有個想法, 將$1500, 用來平日補英數可能仲好,
仔仔之前因為之前有點事跟阿麻住, 所以有去功課班黎緊九月跟返我住,所以考慮去唔去功課班

回覆 HAPPY_YY 的帖子

平時是否已可以自行完成功課? 成績如何?

我女都係升小五, 我都是全職媽媽, 阿女是由麻麻揍放學, 自小都係自己放學就自行完成功課, 沒有去功課輔導, 我覺得反而要佢地自己有責任, 唔好有依賴

回覆 妹妹頭 的帖子

你好, 我是在職媽媽, 仔仔每天都會自行完成功課, 成續麻麻, 但有時佢會唔識做, 想問人唔知問邊個好, 等我回家有時我都唔識...

回覆:HAPPY_YY 的帖子

小五應該自己負責功課了吧?!補弱個科似乎仲好D吧!

引用:準備升小五既仔仔想安排佢去去功課輔導班,+

原帖由 HAPPY_YY 於 16-06-27 發表
準備升小五既仔仔想安排佢去去功課輔導班, 一來可以幫佢溫麻默書, 二來自己收工都唔須要跟太多, $1500/ 2小 ...
我小朋友都係升小五,功輔班去唔過,如果真係跟唔上,補英數好過

引用:回覆+妹妹頭+的帖子你好,+我是在職媽媽,+

原帖由 HAPPY_YY 於 16-06-27 發表
回覆 妹妹頭 的帖子

你好, 我是在職媽媽, 仔仔每天都會自行完成功課, 成續麻麻, 但有時佢會唔識做, 想問人 ...

如果家長在職,我讚成可選擇功課班,因高小功課比較深,如果唔識要等家長回家才教,會浪費好多時間,唔同情況就要用不同方法來處理,不用一刀切功課班就一定唔好,初小就不太須要去,因要培養孩子責任感,但你呢種情況並非小朋友唔自律要迫,而係要想辦法去幫佢,功課班對佢多少都會有幫助。

引用:+本帖最後由+洋蔥頭媽咪+於+16-6-28+07:21+

回覆:掙扎緊去唔去功課輔導班好

我自己都係在職家長,放學都係老人家接放學去補習舍做功課,因為有功課唔識,老人家又唔識教,同埋仲有一個讀幼稚園嘅小表弟要照顧,所以無辦法唔去。但我放工會即時接佢返屋企,沖涼食飯後一定會double check功課同問返功課問題邊度唔識,會即時教番哂,同埋係功課班如做哂功課,我會叫佢自己温習默書,如有測驗考試,我都會放定練習工作紙待佢完成功課後做擋温習,so far我小朋友都合作。

醒目開學勳章

回覆:掙扎緊去唔去功課輔導班好

在職媽媽 絕對需要功課班!因為放工回來已經累&夜... 再自己跟好辛苦!

全職媽媽 功課可以自己跟,只join專科班 補不足就可以!

引用:在職媽媽+絕對需要功課班!因為放工回來已

原帖由 conniecheung 於 16-06-28 發表
在職媽媽 絕對需要功課班!因為放工回來已經累&夜... 再自己跟好辛苦!
認同

HAPPY_YY 發表於 16-6-27 15:13
準備升小五既仔仔想安排佢去去功課輔導班, 一來可以幫佢溫麻默書, 二來自己收工都唔須要跟太多, $1500/ 2小 ...
如果本身應付到,真係唔需要啦,想佢溫書,應去專科好啲
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

HAPPY_YY 發表於 16-6-27 15:25
回覆 妹妹頭 的帖子

你好, 我是在職媽媽, 仔仔每天都會自行完成功課, 成續麻麻, 但有時佢會唔識做, 想問人 ...
如真的唔識,可以嘗試叫佢自己請教下同學
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

明白 謝謝各位, 最後都係決定去功課班, 但時間由2小時減至1.5小時, 主要對功課(平時會自己做晒識做既先落去補) 同溫默書, 咁我回家就可以只對一對, 舒服好多, 星期六先補專科英文

既然沒有時間教, 又可能不懂教, 倒不如付錢給人教。。
小五功課都深架, 有些英文的工作紙, 深到我都唔知點下手...
我囡囡有時問同學, 她們都不憧做...有時還比自己做更差...

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-06-28+發表

原帖由 IloveJJ 於 16-06-28 發表
請教一下: 高小既功課係深到小朋友自己做唔到的嗎?不是老師先响學校教,回家再做嗎?點解高小就不能自己做 ...

唔係話深到做唔倒,亦並非唔可以自己做,要明白高小課程會深,功課有時都有機會唔識,例如有數學/英文想問,但要等家長放工先教,時間就會好趕,亦未必有時間同佢慢慢研究,如果有導師教,問題就容易解決。
我諗在職家長會感受較深,小朋友要等我地放工7-8點甚至8-9點食完飯先有時間教佢,其實大人小朋友都辛苦。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-6-28 12:23
唔係話深到做唔倒,亦並非唔可以自己做,要明白高小課程會深,功課有時都有機會唔識,例如有數學/英文想問 ...
係, 我都算早放, 但無奈小朋友早瞓, 7點返到屋企, 我要一邊含住泡飯一邊教的。好彩家姐見我咁辛苦, 有時會幫手教阿妹。好彩生咗兩個。

引用:+本帖最後由+洋蔥頭媽咪+於+16-6-28+12:28+

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-06-28+發表

原帖由 IloveJJ 於 16-06-28 發表
我靜靜雞話俾你知,因為我要訓練兩個仔獨立做功課,所以雖然我响屋企,但我都會响佢哋做功課時煮飯,我叫佢 ...
其實我從對功課,我兩個仔由Kg已習慣自己做,自己的事要自己負責,我大仔小學都冇去補習,亦冇買任何補充或操練,功課全部自己做,唔識我先教,所以唔駛擔心倚賴問題,以前我 99 幫手湊,但到高小我開始發現佢有唔識嘅野,要等我放工先教唔係太好,時間亦比較緊,而且小五/小六課程較深,用嘅時間會多啲,所以都決定比佢去功課班,唔駛等我地返黎先做,時間好用得多。

妳小朋友是否須要去功課班,就視乎妳有冇時間教/識唔識教佢,有家長跟當然唔一定要去啦。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-06-28+發表我

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-06-28+發表我

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-06-28 發表
其實我從對功課,我兩個仔由Kg已習慣自己做,自己的事要自己負責,我大仔小學都冇去補習,亦冇買任何補充 ...
我都覺如果係全職媽媽,自己又跟到又識教,都可以唔使去,真有須要的話,專科補習仲好。不過我識得而家有好多全職媽媽,佢地都話由小一開始補習,逢星期一至五,日日無停手,話唔想勞氣