用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 派了考試卷, 家長會周圍問其他同學分數? ...
樓主: mypineapple
go

派了考試卷, 家長會周圍問其他同學分數? [複製鏈接]

引用:回覆+MLKC+的帖子 會!不過除咗高分嗰幾位

原帖由 1998Ruby1998 於 16-06-18 發表
回覆 MLKC 的帖子

會!不過除咗高分嗰幾位之外都唔會俾評語,派卷俾低分嘅同學嗰時仲會睥住佢哋。:toocold ...

回覆:派了考試卷, 家長會周圍問其他同學分數?

我試過家長日派成績表,甘啱碰到有個媽咪叫佢小朋友問我個女平均分幾多添呀~我個女仲好天真甘俾張成績表佢睇

醒目開學勳章 王國長老

P.5 時我囡有個同學派測考卷都會問佢成績, 我話唔想就唔好答, 搞搞下好似係唔敢再問, 可能食得白果多掛.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:+本帖最後由+Doray+於+16-6-18+20:12+編輯+

原帖由 Doray 於 16-06-18 發表
以學科獎嚟講,好似係每科第一先有獎學金,但份獎學金都幾勁,如果第1、2、3都有獎學金會較好。

除非自己小朋友攞獎,家長有份去,否則都真係唔知。其實如果學校將這些同學仔嘅名字登喺年刊,都會係一個鼓勵,或者學校怕會變成競爭,所以唔做。

阿仔見到rubic返嚟有C, 真係會知衰,即刻發奮

S-Kwok 發表於 16-6-19 08:15
以學科獎嚟講,好似係每科第一先有獎學金,但份獎學金都幾勁,如果第1、2、3都有獎學金會較好。

除非自己 ...

是嗎?我以為top 3 都右有,不過獎學金分十二走十個月用嚟扣學費,冇得現兜兜咁囉,冇乜feel

mypineapple 發表於 16-6-17 21:49
老師送禮物真係好常見, 亦好開心, 但其他考得唔好既就唔開心~
我覺得有禮物是一種鼓勵,冇禮物是一個動力,要做好啲!

引用:+本帖最後由+Doray+於+16-6-19+08:31+編輯+

原帖由 Doray 於 16-06-19 發表
係吖,比張支票或書卷會好feel啲。

無!

級上有幾位媽媽出哂名
逢親家長日拎成績單都鬼死咁大聲
有幾誇張得咁誇張

回覆:TanmaAmy 的帖子

最憎呢啲家長, 考得好巴巴閉, 考得唔好就唔出聲

點解一定要只係同好成績嘅同學做朋友? 我覺得小朋友嘅品格, 是否有禮, 係更加重要嘅擇友條件.....如果考第一嗰個, 無禮貌, 態度寸寸貢, 我就唔想自己個小朋友同佢做朋友, 費時個小朋友學識寸寸貢咁對我.

小朋友同邊個玩,好多時講chemistry,邊有得話家長想點……

Haz-mama 發表於 16-6-17 14:57
有,以前識得一位家長,熟落左就知出事,每次考完試四圍問同學仔分數,又叫佢個女問其他同學分數,真係好討 ...
係咁架,我都有啲成日問人,佢又自己講自己先喎,跟住先問你,咁亞女又好自然會講
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

Jane1983 發表於 16-6-17 15:37
我好怕,一來曬命唔係好大樂趣;二來唔想自己一時虚榮,為小朋友樹敌;三唔想要乜都同人交待,好累遮。最后 ...
講得好!!

Jane1983  真心說話呀  發表於 16-6-24 00:10
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

回覆:派了考試卷, 家長會周圍問其他同學分數?

有D仲衰到問完你仔女幾分,但你問番佢佢又唔答你!扮聽唔到轉話題!真心憎依D人!

醒目開學勳章

DEJAFU234 發表於 16-6-24 00:09
有D仲衰到問完你仔女幾分,但你問番佢佢又唔答你!扮聽唔到轉話題!真心憎依D人!

...
我都遇過此類人,通常係問完發現你仔女高分過佢仔女,下次再問我唔答佢。

回覆:CALVEN 的帖子

其實分數多少關佢地咩事喎

vpo0615 發表於 16-6-21 13:43
點解一定要只係同好成績嘅同學做朋友? 我覺得小朋友嘅品格, 是否有禮, 係更加重要嘅擇友條件.....如果考第 ...

同意呀,品德同成績冇任何關連,不過學校老師成日偏心成績好既學生,種到佢地串串貢。
呀仔係神經刀,有時會好高分,咁有個攞品學兼優既女生次次都會問呀仔分数,如果呀仔高過佢,佢就呱呱叫話冇理由,更多時候佢高過呀仔就笑佢水皮,我問呀仔攪乜佢要叮住你,佢話對方覺得佢係好差既,所以次次都唔可以低分過呀仔,無奈! 亦勉勵呀仔化怒氣為動力,總有出頭天。

tutik 發表於 16-6-24 08:59
同意呀,品德同成績冇任何關連,不過學校老師成日偏心成績好既學生,種到佢地串串貢。
呀仔係神經刀,有時 ...

是的,很有趣的,真的有些小朋友會是這樣的。阿囝班中便有一個同學特別喜歡與他比較的,如果阿囝高分過他,他便好唔開心,但就不太介意其他同學高分過他,只要不是阿囝便可以。

celialing  我個女班都有個人係咁,成日人地好過佢就咀妙妙,自己好少少就大大聲宣佈,傻架咩   發表於 16-6-24 11:17

回覆 tutik 的帖子

這樣都算“品學兼優”?

little_yolky    發表於 16-6-27 12:46
‹ 上一主題|下一主題