用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 派了考試卷, 家長會周圍問其他同學分數? ...
go

派了考試卷, 家長會周圍問其他同學分數?

同班既家長真係會每個問, 佢仲要不停晒自己孩子有幾巴閉
你地學校有咁既家長嗎?

相反,見好多懮心冲冲既家長,自己小朋友考得唔理想就打聽其他小朋友情况,評估份券深淺。
考得好既就閉嘴,問先講。
我自己也有些感慨,見有些同學仔態度一向認真,已經被送功課班又補習,但個呀媽自己冇跟,考得唔好又鬧。

回覆:tutik 的帖子

學校真係好多怪獸家長, 明明孩子已盡力, 考得唔好仲要鬧。考得好, 又要四出同人晒命, 仲要報 N 咁多個興趣班,補習班去谷個孩子

回覆:派了考試卷, 家長會周圍問其他同學分數?

我都認識有d全職媽媽,為谷個小朋友,補住考得前,每日一接放學就去補習班,學呢樣學個樣,星期一至五,風雨不改。

little_yolky  星期一至五咪算有良心,我親戚係一至六不過佢女又幾叻既。  發表於 16-6-17 08:31

回覆:ckh311 的帖子

小朋友有咩反應?

我識嗰個好似話嚟緊星期六加多樣嘢學佢都有提小朋友有時情緒都一般,好易發脾氣,但佢有佢發,阿媽要佢學嘢嘅態度照舊

vpo0615  前排小一放榜, 有個考入MARYKNOLL嘅月花一萬讀興趣班嘅家長話, 個小朋友唔識辛苦架, 大人先辛苦之嘛.....   發表於 16-6-17 14:11

little_yolky  星期一至五咪算有良心,我親戚係一至六不過佢女又幾叻既。
叻就唔洗補啦……

MASAYA  叻在咁都未累趴  發表於 16-6-17 12:00

回覆:ckh311 的帖子

我都為人父母, 好白白個個都想仔女成績好, 日後條路好行啲, 但將來既野真係無人知, 而家逼到小朋友咁, 而家條路就真係好難行呢

回覆:Yanamami 的帖子

佢可能想自己小朋友做最叻果個

我女都是補習架!

有,仲直接問小朋友,非常反感
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

有,以前識得一位家長,熟落左就知出事,每次考完試四圍問同學仔分數,又叫佢個女問其他同學分數,真係好討厭。有一次我女英聆成績麻麻,佢唔想提,根住佢個女(佢個女考得高分)仲話你係咪考得好低分唔想講呀!我女即刻黑晒面,我心諗: 關你鬼事呀!

我好怕,一來曬命唔係好大樂趣;二來唔想自己一時虚榮,為小朋友樹敌;三唔想要乜都同人交待,好累遮。最后係萬一考得唔好,已經唔爽,仲要同人講解,我唔想lor。

Barbe  Well said  發表於 16-6-24 08:07

回覆:MASAYA 的帖子

有啲家長超討厭, 成日同人扮friend, 周圍八人啲野, 之後又唱開去

回覆:Haz-mama 的帖子

真係有呢啲人架, 個小朋友成績好就周街晒, 考得差又唔見周圍話俾人知!

Haz-mama  所以依家已經無同呢位家長聯絡。亦提我女唔準講或問分數,因為唔想同人比較。   發表於 16-6-17 17:41

醒目開學勳章

小朋友係班中部分已互問左,所以D家長唔會問

lojo11    發表於 16-6-17 21:29

其實有時自己小朋友考得好或唔好, 都會想知道吓係唔係份卷出得特別深或淺.  不過就唔鼓勵自己小朋友互相問.

其實最好係響成績表顯示該科中位數, 等家長知道自己小朋友是否需要加強學習, 又唔駛做成同學間比較.  我知道有學校甚至列出25/75 percentile.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

好彩無...

回覆:palmchristy 的帖子

我知有學校無名次, 反而有中位數。有名次家長就會更加清楚知道孩子實力