用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017年9月
樓主: 范莉莎
go

2017年9月 [複製鏈接]

回覆:2017年9月

因經濟能力有限,阿大在southampton讀政府預科每年學費約$1X萬,阿細在Hampshire 私校學費約2X萬,因讀至丫11所以少家長歡喜,到丫12去政府預科,二個是半推半就,香港讀書太辛苦及難,反而英國容易D,亞細數學在香港成績差,在英國數有A,現二個不想回來讀中學

brother4 發表於 16-6-12 11:03
因經濟能力有限,阿大在southampton讀政府預科每年學費約$1X萬,阿細在Hampshire 私校學費約2X萬,因讀至丫 ...
brother 4, my elder son got an offer from Brockenhurst College, what do you think of this school or school district?

Brockenhurst college是在國家森林公園,校舍新及大,環境優美,多年獲(beacon college)殊榮,學生有三千人,但去市中心較遠,同區有另一間政府預科書院,比B校舍小D,學生少D,但交通方便。

suemei  Thanks brother 4. 同區有另一間政府預科書院... Itchen? B 校校風如何?  發表於 16-6-12 14:56

回覆 db7mu23 的帖子

db7mu23,
小朋友是讀名校嗎?係唔係名校貴咁多?

回覆 亮燈 的帖子

Brother4, 亮燈,我小朋友是自願的,她形容為這是她的夢想,非常極力爭取。但我有兩個小朋友,所以我要計畫得好小心。不過你地話學費有二十多萬至三十多萬,打了我的強心針。

引用:回覆+db7mu23+的帖子 db7mu23,小朋友是讀

原帖由 范莉莎 於 16-06-12 發表
回覆 db7mu23 的帖子

db7mu23,
普通中學,細校!

db7mu23 發表於 16-6-12 02:12
我就阿仔與英國升學有關連而衍生費用 ,全部入數,每個月做月結,條數都幾準確!

...
我主要係將學費、機票錢、監護人費,同埋零用錢加埋,亞女學校無乜雜費,而且學費唔係咁貴,所以咁平!

引用:回覆+亮燈+的帖子 Brother4,+亮燈,我小朋

原帖由 范莉莎 於 16-06-12 發表
回覆 亮燈 的帖子

Brother4, 亮燈,我小朋友是自願的,她形容為這是她的夢想,非常極力爭取。但我有兩個小 ...
如果唔係刻意搵名校,應該都有其他選擇。可參考北愛或遠離倫敦既學校,會搵到適合的!祝你成功!

請問仔女在北部/蘇格蘭/威爾斯讀書的家長,他們有否講過當地(學校或外出時)聽到的英文口音因聽吾懂而難以溝通呢?

回覆:suemei 的帖子

校風。。?真不清楚。预科AL得兩年,9月去5/6月考試,其中1/2月考校內試,除上堂外,同學很忙溫習,考好成績。

suemei  Noted, brother 4  發表於 16-6-13 21:29

引用:請問仔女在北部/蘇格蘭/威爾斯讀書的家長,

原帖由 hjma 於 16-06-13 發表
請問仔女在北部/蘇格蘭/威爾斯讀書的家長,他們有否講過當地(學校或外出時)聽到的英文口音因聽吾懂而難以溝 ...
冇聽過阿大咁講

回覆:亮燈 的帖子

Thanks!

北愛的學校也有好的, 加上價錢的確便宜很多。其實口音不太差,主要不同是聲調(intonation) 有小許似北美口音,當然有D字爭D,好似廣州的廣東話都同香港爭D, 但係應該可以放心讓孩子到那裡讀。

回覆 Lionmum 的帖子

Lion mum,可否提供北愛學術水平高的中學作參考?thanks!

每年3x萬係咪已包機票, 學費和雜費?有沒有其他開支?

遊旅(欧州)費,學車費,保險費〈ihs等太耐)

‹ 上一主題|下一主題