用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017年9月
go

2017年9月

請問應該幾時去聯繫agent呢?

回覆:2017年9月

普通定名校?

引用:請問應該幾時去聯繫agent呢?

原帖由 范莉莎 於 16-06-11 發表
越早越好,早D收風,再作打算!

我會今年暑假

今年中一,考慮緊中三定中四去好。另,點知名唔名校?時間很大分別嗎?
對不起!新手剛找資料,乜都唔識。

引用:今年中一,考慮緊中三定中四去好。另,點知

今年中一,考慮緊中三定中四去好。另,點知名唔名校?時間很大分別嗎?
對不起!新手剛找資料,乜都唔識。 ...
個人意見,中三去好些,早些適應!

引用:請問應該幾時去聯繫agent呢?

如果打算明年入學,現在可Agent 查詢一下,7月頭 有齊 今年成績表 便可以交比Agent 選校和申請。
很多學校9月開始陸陸續續 有入學試。

謝謝你們意見!是否真是要預每年五十萬?一年是否有三個semester ?  

越早去越好,因中4/Y10要準備gcse ,要考10科,其中外語早學最好,名校要成績好+其它如音樂,要及早報名,如Westminster school,Wycombe abbey school,...

引用:謝謝你們意見!是否真是要預每年五十萬?一

謝謝你們意見!是否真是要預每年五十萬?一年是否有三個semester ?
阿仔上年9月去讀中四,我依家已用了49萬幾,7月會再有張單來,補回其他雜費,所以肯定過50萬!

引用:謝謝你們意見!是否真是要預每年五十萬?一

溫馨提示,下星期一開始睇實英磅,或者係入市良機!

平有平讀,貴有貴讀,越北越平如北愛爾蘭寄宿中學可平均一年約16150鎊royal school dungannon

你們這組家長真好,真係好窩心的提醒。出國讀書真係好貴,要從詳計議,我唔想讀讀下叫阿女返尼香港讀,對佢對自己都好hurt.
我想問那遇可找學校的排名呢?

謝謝四哥!北愛學術水平與倫敦比會否有很大分別?

引用:你們這組家長真好,真係好窩心的提醒。出國

你們這組家長真好,真係好窩心的提醒。出國讀書真係好貴,要從詳計議,我唔想讀讀下叫阿女返尼香港讀,對佢 ...
http://www.telegraph.co.uk/education/leaguetables/11825016/GCSE-results-2015-Independent-schools-table.html

引用:你們這組家長真好,真係好窩心的提醒。出國

你們這組家長真好,真係好窩心的提醒。出國讀書真係好貴,要從詳計議,我唔想讀讀下叫阿女返尼香港讀,對佢 ...
http://www.telegraph.co.uk/education/leaguetables/11816732/A-level-results-2015-Independent-schools-results-table.html

謝謝Katrinafu!

db7mu23 發表於 16-6-11 21:59
阿仔上年9月去讀中四,我依家已用了49萬幾,7月會再有張單來,補回其他雜費,所以肯定過50萬!

...
咁我平你好多喎,我今年用左32萬左右咋,我諗我無計錯數!!

引用:Quote:db7mu23+發表於+16-6-11+21:59+阿仔

原帖由 basbyy 於 16-06-12 發表
咁我平你好多喎,我今年用左32萬左右咋,我諗我無計錯數!!
我就阿仔與英國升學有關連而衍生費用 ,全部入數,每個月做月結,條數都幾準確!

引用:今年中一,考慮緊中三定中四去好。另,點知

對不起!新手剛找資料,乜都唔識。 ...
阿大在威爾斯讀,每年約$3X萬,阿細九月去北愛讀,我諗大約$2X萬,因經濟能力問題,而越近倫敦就越貴,約$5X-6X萬。我建議越早去越好,如孩子已準備及經濟許可的話,中一、中二已可以去,即12歲以上。但絕對不能迫佢去,一定要佢自己願意及接受。