用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑…陳元喜…(直資,津校)
go

培僑…陳元喜…(直資,津校) [複製鏈接]

其實我都爬左啲文,但係都好想聽下大家的睇法。

我有兩小孩,所以擔心和考慮的問題都好多,自己諗又覺得諗唔掂

錢都係要考慮的問題,但如果真係要,又值得,咁自己辛苦啲,都想幫孩子搵合適的學校

兩小孩分開兩間,我擔心難照顧

培僑應該會少啲功課,壓力我估無咁大,好彩入到就唔駛升中再揀

培僑語境相信會比較好

陳元喜的課程聽過話幾好,問過佢地一個六年級的學生,佢話時間表內有導修堂,而且佢話覺得功課唔多

大抽獎遊戲是一大煩惱,六年後要再搞升中

大家點睇呢?

6    0    0    0

回覆:培僑…陳元喜…(直資,津校)

錢當然係一個重要考慮概問題,但比著我會考慮概係小朋友能力和性格,去揾一間適合佢概小學,而唔係因為有細佬妹跟尾,硬係要佢讀官津校,去益個細佬妹。有時細佬妹入左阿哥家姐果間都唔一定讀得掂。萬一將來細佬妹考到直資私校,咁你俾唔俾佢細佬妹讀?咁對阿哥家姐會唔會唔公平?

其實我都係會考慮學校的方式,同埋孩子的能力,所以真的諗唔掂

不過如果分開兩間,我相信我自己會搞唔掂,因為都考慮到自己要返工,如果睇功課溫習,要適應兩間學校,我都好擔心很難

引用:不過如果分開兩間,我相信我自己會搞唔掂,

原帖由 mama0716 於 16-06-11 發表
不過如果分開兩間,我相信我自己會搞唔掂,因為都考慮到自己要返工,如果睇功課溫習,要適應兩間學校,我都 ...
當你經歷過呈分試,就知一條龍學校有多好!(由其小朋友讀書唔太叻!)

引用:Quote:原帖由+mama0716+於+16-06-11+發表不

原帖由 chingko 於 16-06-11 發表
當你經歷過呈分試,就知一條龍學校有多好!(由其小朋友讀書唔太叻!)

...
多謝你的意見

引用:錢當然係一個重要考慮概問題,但比著我會考

原帖由 積奇百事 於 16-06-11 發表
錢當然係一個重要考慮概問題,但比著我會考慮概係小朋友能力和性格,去揾一間適合佢概小學,而唔係因為有細 ...
其實可否講吓什麼類型小朋友適合培僑?

係呀,我其實都好想知

其實我都諗唔掂,有時會覺得自己的孩子無乜特別,就是一般的小朋友,想佢地英文好啲,所以覺得想要英文語境

引用:其實我都諗唔掂,有時會覺得自己的孩子無乜

原帖由 mama0716 於 16-06-11 發表
其實我都諗唔掂,有時會覺得自己的孩子無乜特別,就是一般的小朋友,想佢地英文好啲,所以覺得想要英文語境 ...
我依家同你情況和想法一樣

引用:Quote:原帖由+mama0716+於+16-06-11+發表不

原帖由 chingko 於 16-06-11 發表

...
Lee 樣我都知和明白呀!

兩間都一定讀到?

回覆:szetob 的帖子

培僑我已有offer, 只是叩門津校中(當然唔收唔洗諗)

好想知點解好似好多人提想揀陳元喜,但我又見有人中左又唔想入?!!
好矛盾呀~!

點解中左會唔想入呢?有咩唔好呢?

mama0716 發表於 16-6-11 18:03
其實我都爬左啲文,但係都好想聽下大家的睇法。
我有兩小孩,所以擔心和考慮的問題都好多,自己諗又覺得諗 ...
錢都係要考慮的問題,但如果真係要,又值得,咁自己辛苦啲,都想幫孩子搵合適的學校
兩小孩分開兩間,我擔心難照顧
請問是哪一間陳元喜?

沙田秦石邨 的 宣道會陳元喜小學?
馬鞍山的 台山陳元喜小學?

是秦石的陳元喜

引用:培僑我已有offer,+只是叩門津校中(當然唔

原帖由 小ot 於 16-06-11 發表
培僑我已有offer, 只是叩門津校中(當然唔收唔洗諗)
想請教一下是否培僑有 offer 之後就要放棄大抽獎,只能在六月時去叩門呢?

引用:Quote:原帖由+小ot+於+16-06-11+發表培僑我

原帖由 mama0716 於 16-06-12 發表
想請教一下是否培僑有 offer 之後就要放棄大抽獎,只能在六月時去叩門呢?

...

‹ 上一主題|下一主題