用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 慈雲山天主教小學 津學資訊
go

慈雲山天主教小學 津學資訊 [複製鏈接]

有無用家分享? bk完全無資訊
對不起先 ,因聖母私小已交費hold位,派第三慈天,無從比較
1.兩間有校車直達,家住兩間中間
2.津校唔使錢,私校要,但可付擔,獨女
3.私小女校,有中學backup,津學無,但爸爸唔想小學中學都女校
4.環境津小學校村,小學算好好,私小舊校
5.學術睇好似差不多,應該都谷
6.女兒可谷可扮靜,其實活潑,但老師面前扮乖
7.校長和教育界朋友都話照學校網頁比較,升中資料差不多,不如選唔使錢
8.津校無得選學生,咩人都有,私學面試見D家長感覺良好
9.幼稚園普通村校,無特別谷

2    0    0    0

回覆:慈雲山天主教小學 津學資訊

我會揀津校,兩間差唔多慳翻學費出去學野仲好,至於升中學,主要睁實力

如果獨女,我揀聖母。正如你所説,津校無得揀人,真係乜人都有,有啲同學仔真的可以好曳。但又咁講,讀津校只需唔太Hea都一定唔會考第尾(因實在有部份家長不理/無暇理小朋友,令小朋友成績很差),但又唔一定會考到頭幾名,因有些小朋友都好勁

真係無慈天用家分享?

其實你比較聖母多D吧?聖母學費都3-4千吧?有中back up都可以唔讀番

聖母中學是b2, 如果冇所謂的,就聖母,慈天是這區次於錦泰的小學,幾谷下,家長有時間跟的話,可選慈天。

回覆:Anniemun 的帖子

次於錦泰?咁即係勁多功課?我見四測兩考,都唔會易,我一嘉諾撒,二錦泰,三慈天都入到,聖母又收咗,真係唔識揀

引用:其實你比較聖母多D吧?聖母學費都3-4千吧?

原帖由 shirley2014 於 16-06-12 發表
其實你比較聖母多D吧?聖母學費都3-4千吧?有中back up都可以唔讀番
$2850

vencyk 發表於 16-6-13 20:49
次於錦泰?咁即係勁多功課?我見四測兩考,都唔會易,我一嘉諾撒,二錦泰,三慈天都入到,聖母又收咗,真係 ...

------

引用:次於錦泰?咁即係勁多功課?我見四測兩考,

原帖由 vencyk 於 16-06-13 發表
次於錦泰?咁即係勁多功課?我見四測兩考,都唔會易,我一嘉諾撒,二錦泰,三慈天都入到,聖母又收咗,真係 ...
唔好以為嘉諾撒唔谷呀,講真熱門又成績好的津校又點會唔谷。你乙一都㨂嘉諾撒,又點會怕谷的學校?

vencyk 發表於 16-6-13 20:49
這區慈天係次於錦泰同嘉諾撒,不過你錦泰放第二,機會=0, 派到慈天真算好采。

引用:Quote:原帖由+vencyk+於+16-06-13+發表次於

原帖由 ak1020 於 16-06-15 發表
唔好以為嘉諾撒唔谷呀,講真熱門又成績好的津校又點會唔谷。你乙一都㨂嘉諾撒,又點會怕谷的學校?

...
因為嘉諾撒係我樓下,都要谷,𣎴如近D

引用:Quote:vencyk+發表於+16-6-13+20:49+次於錦

原帖由 Anniemun 於 16-06-15 發表
這區慈天係次於錦泰同嘉諾撒,不過你錦泰放第二,機會=0, 派到慈天真算好采。 ...
我無做功課,只一心想嘉諾撒,其他乜都唔知,其實派咗慈天個刻,第幾志願都唔知,係我錯

vencyk 發表於 16-6-15 19:31
我無做功課,只一心想嘉諾撒,其他乜都唔知,其實派咗慈天個刻,第幾志願都唔知,係我錯

...
你有私小back up, 唔同玩法,現在有決定了嗎?

引用:Quote:vencyk+發表於+16-6-15+19:31+我無做

原帖由 Anniemun 於 16-06-15 發表
你有私小back up, 唔同玩法,現在有決定了嗎?
無,多數聖母,慈天真係無資料,唔係咁敢博

引用:Quote:原帖由+Anniemun+於+16-06-15+發表你

原帖由 vencyk 於 16-06-15 發表
無,多數聖母,慈天真係無資料,唔係咁敢博
你無去叩門咩?

有叩門,無電話

引用:有叩門,無電話 +

原帖由 vencyk 於 16-06-16 發表
有叩門,無電話
邊間?

最後選左邊間?慈天近日有去簡介會
‹ 上一主題|下一主題