用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41校綱分享
go

41校綱分享 [複製鏈接]

手機版搵咗十頁都唔見專題討論,唯一一個又轉咗傾IS, 想請教今年抽嘅家長可分享吓大家嘅攻略、結果同心得嗎?感激

5    0    0    0

心得就是,一就博,如果有私校在手就最好,没私校的就极大可能派過黄大仙…一就唔博,稳陣啲,就第一志愿新舊華德,聖家啲的,今年身边同學全部入~今年全校我所知的有一個瑪利诺,四個派中喇沙。

回覆:41校綱分享

乙二中基華,另一同學乙二中九官

引用:心得就是,一就博,如果有私校在手就最好,

原帖由 lvecho 於 16-06-09 發表
心得就是,一就博,如果有私校在手就最好,没私校的就极大可能派過黄大仙…一就唔博,稳陣啲,就第一志愿新 ...
係咪可以甲乙一MCs, 乙二放聖家?好似都有人入?另聖家九龍城係咪冇九龍塘咁谷咁多功課?直升b1 中機會均等?

hppa  乙二聖家有人不入  發表於 16-6-9 22:53

引用:心得就是,一就博,如果有私校在手就最好,

原帖由 lvecho 於 16-06-09 發表
心得就是,一就博,如果有私校在手就最好,没私校的就极大可能派過黄大仙…一就唔博,稳陣啲,就第一志愿新 ...
我分別有朋友乙一選喇沙/瑪利諾,中乙二华德/聖家,亦有中黃大仙

引用:Quote:原帖由+lvecho+於+16-06-09+發表心得

原帖由 frozen2005 於 16-06-09 發表
我分別有朋友乙一選喇沙/瑪利諾,中乙二华德/聖家,亦有中黃大仙
請問佢邊間聖家?

回覆:Cheesepop 的帖子

一個九龍塘,另一個九龍城

請問係咪揀大抽獎前已知每校淨幾多位抽,同自己區今年有幾多人抽?

hppa  Yes.
No.  發表於 16-6-9 23:28

引用:手機版搵咗十頁都唔見專題討論,唯一一個又

原帖由 Cheesepop 於 16-06-09 發表
手機版搵咗十頁都唔見專題討論,唯一一個又轉咗傾IS, 想請教今年抽嘅家長可分享吓大家嘅攻略、結果同心得嗎 ...
大抽獎,睇運架啦,邊有得講,你要人地點教你吖,我知十個,五個揀LS,好釆兩個入LS,有三個乙二基華,唔好釆5個入黃大仙。
我知4個揀mcs,一個入左mcs,2個入左kln tong 聖家,一個黃大仙。
呢d攻略全部都係乙一博,乙二保守,但結果就唔同,因為小朋友個抽獎no.唔同,你想有咩攻略?

引用:請問係咪揀大抽獎前已知每校淨幾多位抽,同

原帖由 Cheesepop 於 16-06-09 發表
請問係咪揀大抽獎前已知每校淨幾多位抽,同自己區今年有幾多人抽?
揀學校張野有寫

有無人知九官基華乙二有無人中?

hkpapa852  基華乙2有人中  發表於 16-6-10 10:18

回覆:whitepurin 的帖子

噢,原來已有人答了... 咁我諗策略係有私校先好搏,否則揀今年乙二有人中(即兩間聖家或九官基華)做乙一。如堅持想搏要有心理準備搏唔到入黃大仙。

引用:噢,原來已有人答了...+咁我諗策略係有私校

原帖由 whitepurin 於 16-06-10 發表
噢,原來已有人答了... 咁我諗策略係有私校先好搏,否則揀今年乙二有人中(即兩間聖家或九官基華)做乙一。 ...
黃大仙借得位果d係咪都係寶校呢?

回覆:Cheesepop 的帖子

引用:係 +

原帖由 whitepurin 於 16-06-10 發表

Thx

whitepurin 發表於 16-6-10 10:14
你真係咁熟悉黃大仙個堆學校?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

咁又唔敢講,或者應該説,未至於寶校, 但至少係less popular. 我諗你想講其實41非名校升band one 率也不見得比其他區小學好,所以女41還是好,仔就真係諗諗

whitepurin 發表於 16-6-10 10:53
咁又唔敢講,或者應該説,未至於寶校, 但至少係less popular. 我諗你想講其實41非名校升band one 率也不見 ...
一間MCS, 一間LS, 已經足以令好多家長神魂癲倒

引用:Quote:whitepurin+發表於+16-6-10+10:14+係

原帖由 hkpapa852 於 16-06-10 發表
你真係咁熟悉黃大仙個堆學校?
Hkpapa852可否講吓🙏🏻

引用:Quote:原帖由+Cheesepop+於+16-06-09+發表

原帖由 wingcrown 於 16-06-10 發表
大抽獎,睇運架啦,邊有得講,你要人地點教你吖,我知十個,五個揀LS,好釆兩個入LS,有三個乙二基華,唔好 ...
你咁多samples,好犀利啊
男:2喇沙,3基華,5黃大仙
女:1瑪利諾,2九龍塘聖家,1黃大仙

‹ 上一主題|下一主題