用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一自己溫習?
樓主: CarlTsoi
go

小一自己溫習? [複製鏈接]

回覆:CarlTsoi 的帖子

好睇小朋友的性格同父母的要求

回覆:小一自己溫習?

初小好難放手

最好就當然係自己識得自己温習啦!如果可以,最好出世就自己冲奶、自己去廁所啦!

PeppermintPatty    發表於 16-6-12 23:34

小一肯自己完成功課已經好好,温書... ... ...

回覆:CarlTsoi 的帖子

當然要陪讀,甘細個

其實好多小朋友都唔使陪讀,因為佢哋嘅家長都唔識或者唔理。

引用:我仔小一,成績中上,考試測驗要捉佢温習,

原帖由 CarlTsoi 於 16-06-06 發表
我仔小一,成績中上,考試測驗要捉佢温習,阿仔未至於抗拒,但有得玩緊係玩左先,同埋溫半至一小時就要玩一 ...
小一,我女都要夾住溫,唔係溫唔夠3個字,就去左訓下sofa訓下地。我坐係隔離隻眼唔睇住都可以玩筆玩擦膠 但佢又唔係讀唔到個d,全班2次第4,全級衰極都應該20左右

引用:Quote:原帖由+CarlTsoi+於+16-06-06+發表我

原帖由 kirstyau 於 16-06-11 發表
小一,我女都要夾住溫,唔係溫唔夠3個字,就去左訓下sofa訓下地。我坐係隔離隻眼唔睇住都可以玩筆玩擦膠:ig ...
不過姐姐小4已經自己溫,我最多幫手印下作業,工作紙!

細個陪讀好應該,我自己陪讀到一個時間会告訴小朋友,我去煮飯,大便……問下小朋友自己温住先,用D鼓勵的說話。小一,小二影下工作紙。測考完会同佢講。例如,佢自己温中文,咁睇完卷,我会說,這個成績是你自己的成績,問下滿意吗?如果,我有份問書,咁就分数有一D是屬於妈媽。如果考得唔好,我會鼓勵小朋友一起再努力,想下未改進的地方,久而久之,佢自己撑握了,便可放手。我都會發皮氣,因為佢態度唔好……。我正常的父母,我也知自己小朋友的性格,所以方法未必岩用。但始終用鼓勵去教。不過,應該,嚴厲的時候,千萬要揸住宗旨。

小曳人 發表於 16-6-6 07:32
孩子係唔會識得自行温習嘅,就好似做功課+執書包咁,要学習同練習嘅!
我小一開始已經係自己溫書 阿媽只係負責比錢買練習....

我女现在P1,除了刚上小学的前三个月中文作业需要我读题目外,貌似我们没有管作业功课,考试也从来不温习,也没有任何外出功课班或专科班,一年三学期三次大考,中间每学期有2次Quiz,中英文默书3/4次,具体的不记得。甚至一年下来手册签的次数可以用手指数,什么通告都是女儿自己拿回来放在我的工作台,电话叮嘱我记得签。当然考试成绩不会名列前茅,只是中等稍偏上,特别是中文默书不及格。可能从幼稚园开始,就她自己管理自己学校的学习和功课,所以我也比较放心。可能这个暑假需要加强的就是中文阅读和中文写作

‹ 上一主題|下一主題