用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一自己溫習?
go

小一自己溫習?

我仔小一,成績中上,考試測驗要捉佢温習,阿仔未至於抗拒,但有得玩緊係玩左先,同埋溫半至一小時就要玩一玩。

大家是放手讓小朋友自己讀,還是陪讀呢?其實真係諗過唔理佢,不過佢又一定唔會自己溫

究竟小朋友幾大先會自己緊張呢?

回覆:小一自己溫習?

我個女讀緊小一,我都係要同佢一齊溫架,溫一課又要休息玩下,如果我唔篤住佢,應該溫到天光都未溫完囉。

其實都可以由得佢自己溫,但我比較緊張佢成績,唔敢咁做呀。

洋蔥頭媽咪  放鬆d啦,小一已緊張小五呈分點算  發表於 16-6-7 21:35
mayyylai  我都係緊張大師  發表於 16-6-7 16:57
mayyylai    發表於 16-6-7 16:56

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:CarlTsoi 的帖子

孩子係唔會識得自行温習嘅,就好似做功課+執書包咁,要学習同練習嘅!

我老公先同仔—齊定立時間表,然後教佢要点温,再問書。之後就要佢自行编時間表,慢慢越問越hea, 但点都要提佢温書,太貪玩喇!

恐龍家

小三生,仲一齊溫緊

yovin  中二亞仔都捉我陪讀  發表於 16-6-6 22:16
little_yolky    發表於 16-6-6 10:33

回覆 CarlTsoi 的帖子

曾經記得, 老師同我講, 小一, 小二太細個, 未識咩係考試, 點樣溫習, 所以小一, 小二係一定要家長陪溫, 到小三, 大個小小, 就可以開始教佢點溫習, 到小四(高小), 因為有3年經驗, 佢地會識照住之前媽咪教佢地點溫既方法去溫, 自己也可HANDLE到, 當然佢地亦會加上自己既另類方式, 我唔會阻止佢

高小吧~虽係自己温,但要考佢係咪真係明哂同記得哂㗎……

兩個女兒小一,已放手。她們兩個自己溫,一個做老師,一個做學生。會自己著重溫平時錯的題目。

不過很多時間都是自己看小説。

咁而家當訓練佢,希望高小真係可自己搞掂。其實去到中學都一定是佢自己了,中學野,我真係比番老師了

初小的小朋友,一日溫書溫幾耐?

little_yolky  我以前大概一小時內,大女就測考前一星期左右溫,細女就唔溫。  發表於 16-6-6 10:35

我都想知大家點温書。我小朋友小一生,我要陪佢每課一齊温,其實係篤住佢唔俾佢走去玩。試過俾範圍佢自己温,然後我問佢。佢望兩望就話自己識哂!

我大嘅小三,我都同距溫大部分!都睇各人性格,男仔多數坐唔定,而且初小嘅小朋友專注力唔會太持久!所以都系建議同小朋友一齊溫!既可以睇住小朋友奕可以知道小朋友不足嘅地方同埋教距地一D溫書嘅方法。

回覆:Jane1983 的帖子

最長三至四小時,中間要預休息及玩的時間

引用:初小的小朋友,一日溫書溫幾耐?

原帖由 Jane1983 於 16-06-06 發表
初小的小朋友,一日溫書溫幾耐?
最長三至四小時,中間要預休息及玩的時間

洋蔥頭媽咪  初小一次温3-4個鐘太長啦  發表於 16-6-7 21:37

引用:我都想知大家點温書。我小朋友小一生,我要

原帖由 little_kid 於 16-06-06 發表
我都想知大家點温書。我小朋友小一生,我要陪佢每課一齊温,其實係篤住佢唔俾佢走去玩。試過俾範圍佢自己温 ...
係呀,佢地真係話識曬,不過小一,老實講,只要佢上堂有聽書,老師又同佢地溫下,其實真係識。錯嘅多數係唔小心。同佢溫,係因為阿媽唔放心。

回覆 CarlTsoi 的帖子

聽落有d長,不過如果未温晒都無辦法。

我地平時唔書,考試前半個月開始溫。因平時測驗默書不入成績表。平時科科80分以上就收貨。

同意,陪小朋友溫書其實是家長不放心!

回覆 babywoman 的帖子

平日温埋,可能有90以上

默書和考試時,我才會預早同佢溫書,同解釋有咩好處。
平時小測唔會溫(佢自己主動溫另計),睇吓佢對書本會不會明白,發現佢上堂都算留心,所以最主要是幫佢串字同默書。

咁好辛苦,長期作戰咁

Jane1983  都係   發表於 16-6-6 10:42