用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 北角啟基是不是不好嗎?
go

北角啟基是不是不好嗎? [複製鏈接]

北角啟基係不係好壞和不好嗎?有冇用家讀緊!謝

1    0    0    0

引用:北角啟基係不係好壞和不好嗎?有冇用家讀緊

原帖由 winwin228 於 16-06-05 發表
快叩門,之前有JM講過考全級第5的學生已經唔係band 1生

cmchang0927  不是級三後已不是band one?  發表於 16-6-5 21:18

級3嗎?可能我記錯左
都係叩門穩陣

hkpapa852  係級3都派唔到B1  發表於 16-6-6 12:43

回覆:北角啟基是不是不好嗎?

佢全班得過十幾人一定冇band 1啦!我會叩門!

引用:佢全班得過十幾人一定冇band+1啦!我會叩門

原帖由 winwin228 於 16-06-06 發表
佢全班得過十幾人一定冇band 1啦!我會叩門!
加油,祝成功

引用:北角啟基係不係好壞和不好嗎?有冇用家讀緊

原帖由 winwin228 於 16-06-05 發表
呢間一定要叩,14 網最差呢間

北角啟基同九龍塘啟基有冇關係?

jcaling  同一機構, 但得九龍個間多人鍾意  發表於 16-6-6 16:53

加油, 祝福你們叩到想入既學校

引用:Quote:原帖由+winwin228+於+16-06-05+發表

原帖由 lukeskywalker 於 16-06-06 發表
呢間一定要叩,14 網最差呢間
你有朋友的细佬讀緊?

引用:Quote:原帖由+lukeskywalker+於+16-06-06+

原帖由 winwin228 於 16-06-06 發表
你有朋友的细佬讀緊?
冇,但佛教康山都一定好過呢間

引用:Quote:原帖由+winwin228+於+16-06-06+發表

原帖由 lukeskywalker 於 16-06-06 發表
冇,但佛教康山都一定好過呢間
用乜標準去比較??

引用:Quote:原帖由+lukeskywalker+於+16-06-06+

原帖由 mcl203 於 16-06-06 發表
用乜標準去比較??
我都唔知用咩標準,不過呢間真係冇乜正面評價,康山至少都有家長話學校和校長有心搞好

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-06-06+發表用乜

我都唔知用咩標準,不過呢間真係冇乜正面評價,康山至少都有家長話學校和校長有心搞好

...
用升中計,1間曾經分享有級3入唔到B1,但唔知佢選校策略係點, 學校無公佈資料,另1間有22%升英中,應該係5個學生,你話點決定边間好D呢?? 2間都係細數字,少1個升英中就係約5%

mcl203 發表於 16-6-6 18:35
用乜標準去比較??
小小愚見,,或者咁講,外界對康山所知一定多過啟基,網上查詢啟基的資料真的很小,起碼我查過真的所知很小。論派位,2間都唔勁,論評價,康山起碼真的有很多開放日去令外界認識,亦真的有真正用家在這裡的分享,所以2選一的話,保險些會是康山,因為起碼有機會親身接觸過。小朋友就讀的幼稚園也收過2次康山的學校介紹資料(就讀教會學校),相反整個14網的學校資料只是未曾收過啟基的,可能因而令人缺乏信心。提外話,我們也不可説啟基、康山差,因為真的是有小朋友在就讀,他們也是有血有肉有感覺的,我們身為家長絶對要以身作則,不能標籤他們,尤其是如果一間外界覺得的弱校在不斷進步和提升,應要是給鼓勵和欣賞的。愚見完畢。希望啟基本身可多些資訊給外界,讓人認識下吧,不要只重他們的私校

引用:Quote:mcl203+發表於+16-6-6+18:35+用乜標

原帖由 jcaling 於 16-06-06 發表
小小愚見,,或者咁講,外界對康山所知一定多過啟基,網上查詢啟基的資料真的很小,起碼我查過真的所知很小 ...
我都認同去評估一間小學,係唔應該只係用升中成績去衡量其成功與否,應從多個方位去觀察/評估,只不過有時我太多咀了,若有D家長對學校認識不深,上EK問意見,我覺得將多D全面資料讓佢地可以自行分析較佳,若只係話好,或好差,似乎未能完全明白當中所指~~~

mcl203 發表於 16-6-6 20:16
我都認同去評估一間小學,係唔應該只係用升中成績去衡量其成功與否,應從多個方位去觀察/評估,只不過有時 ...
千萬不要這樣說,你才不多咀,實際型啫,數據清楚。。講真14網太唔正常,去唔到一就唔知會左邊,所以之前每間學校有簡介會都去哂,簡直係環遊14網,得啟基係無咩資料,真的會擔心唔知咩環境(不計派位)

引用:Quote:mcl203+發表於+16-6-6+20:16+我都認

原帖由 jcaling 於 16-06-06 發表
千萬不要這樣說,你才不多咀,實際型啫,數據清楚。。講真14網太唔正常,去唔到一就唔知會左邊,所 ...
大家說的啟基,我有緣跟小朋友一起(在幼稚園安排下)參觀及試課,感覺是老師及校長也有heart,但老師比較green,如論資源,一定比佛教康山少。佛教康山,有緣參觀多次,明顯地資源多很多,環境亦理想很多,加上校長致力搞好學校,培養資優生,理應一屆比一屆好!如不論早年收生不足,以及或有人會介意佛教牌面(其實除了一個供冥想打坐的房間,看不出學校有甚麼佛教元素),也算是間不錯學校!

早年出生率低, 自然揀左出名的學校讀。

唔出名的學校, 升中成績唔高, 係唔等於間學校差既。我自己參觀過康山兩次, 感受到校長同老師個份熱誠心, 覺得校長有心想攪好間學校, 既然係咁, 點解仲要話人寶校?同意樓上樓主所說, 寶校都有人讀, 咁講法會好傷人自專心。何況康山呢2年已經開夠5班, 我在同區見到小朋友都好友善有禮, 我睇唔出係差囉!

我現都叩柴灣寶校…學你地話都要看一看!!

winwin228 發表於 16-6-7 09:42
我現都叩柴灣寶校…學你地話都要看一看!!
其實你住那個網?16網有好多選擇,愛官也可扣
‹ 上一主題|下一主題