用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joseph 和喇沙有得叩門嗎?
樓主: JVE
go

St Joseph 和喇沙有得叩門嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-06-30+發

原帖由 bubuG 於 16-06-30 發表
可能真有這件叩門事,但當事人根本唔係什麼跑步超人,果d奬係咩料大家心照啦。

...

叩門收乜野學生真係撲索迷離,校長講過叩門階段收生唔係佢一個人可以話到事(因為仲有更高層),可能您嘅想法係正確,但我唔想其他人喺EK散播錯誤嘅信息,認為要叩門入學校就一定要將讀緊K嘅小朋友被訓練成小超人。

引用:Quote:原帖由+mamingyin72+於+16-06-30+發

原帖由 Soundervolt 於 16-06-30 發表
哦....又係朋友嘅個案。我尋日特登揾咗學校田徑會負責嘅家長問過,學校從來冇收過閣下所描述嘅幼稚園長跑小 ...
其實你咁講我覺得好過份,佢fb亦有放LS嘅校服相,點樣係夢中叩到?

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-06-30+發

原帖由 mamingyin72 於 16-06-30 發表
其實你咁講我覺得好過份,佢fb亦有放LS嘅校服相,點樣係夢中叩到?

fb尐野都好信?我見過有人喺fb post咗尐住豪宅相話自己係有錢人,最後被人踢爆原來喺專做超級樓盤嘅地產經紀。可能您fb入面既朋友個朋友個朋友個朋友個朋友真係叩到喇小,不過喇沙田徑會上上下下都未見過其人嘞!

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-06-30+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-30 發表
既然人人都無代表性。咁一個拎N個無代表性,將來有潛質拎有代表性;vs一個連無代表性都無,你點揀?

...
係,我想嘅講就係charlotte mama 講嘅依樣嘢,但個個認為d比賽無代表性就無用。其實好多個商業機構舉辦咗不同嘅分齡賽,冠亞季軍都係得一個,唔係豬肉獎人人有份,有無代表性就見人見智。俾學校覺得小朋友有潛質,而家長亦肯落力培育,才是關鍵。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-6-30+09:15

原帖由 Soundervolt 於 16-06-30 發表
我去過佢屋企,亦見過佢個仔,見到佢fb放佢仔著LS校服嘅相,咁都有得假嗎?我想講我依個唔係朋友嘅朋友嚟㗎!

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-06-30+

係,我想嘅講就係charlotte mama 講嘅依樣嘢,但個個認為d比賽無代表性就無用。其實好多個商業機構舉辦咗不 ...
學校就算收特異功能嘅學生係需要有關項目嘅香港法定機構嘅比賽成績去支持,例如香港田徑或網球總會等等。「商業機構」舉辦嘅比賽如果有代表性?

Soundervolt 發表於 16-6-30 09:02
fb尐野都好信?我見過有人喺fb post咗尐住豪宅相話自己係有錢人,最後被人踢爆原來喺專做超級樓盤嘅地產經 ...
要搵LS校服相唔難吖, 上網搵一定搵到. 再唔係俾錢去買套又有幾難.

話說曾經有家長, 買定某校既校報, 影埋小朋友著該校既校服相, 然後寄去叩門, 所以.... 有某校既校服 不等於 已經入咗該校

keiomom  OMG  發表於 16-7-4 00:56
adriantai  咁變態  發表於 16-6-30 13:37
Soundervolt  我都有一套Gerrard落埸波衫  發表於 16-6-30 09:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個人經驗,學會未必知校長收咗d咩人,有無益自己會嘅人

當佢地知道時,通常由其他家長引薦。我仔當年插班入到去,我就去問屬會某committee member,佢介紹我識負責家長,我交咗阿仔嘅獎列表俾佢,經顧問導師及負責老師approval後,就入咗校隊 (其他校隊成員要通過校內選拔賽)。當時負責家長曾經同我講,如果我地入到去唔再玩該活動,學會係唔會知,無人followup架!好多插班入嘅學生周身刀,入到嚟又多嘢玩,部份會放棄曾攞獎活動添!

但如果阿小一叩門生家長低調,佢只係參與田徑會訓練班,無同人講自己係叩門嘅 (小一生,的確唔講未必知架!),咁無人知有乜出奇?!

Soundervolt  而家講緊幼稚園叩門  發表於 16-6-30 09:38
恐龍家

回覆:St Joseph 和喇沙有得叩門嗎

可能跑步方面的獎項真係無代表性,但佢另外亦有網總舉辦的小網比賽獎項,我諗應該比較有代表性吧。

我去過佢屋企,亦見過佢個仔,見到佢fb放佢仔著LS校服嘅相,咁都有得假嗎?我想講我依個唔係朋友嘅朋友嚟㗎 ...
我冇話您朋友有個仔係假嘅,亦都冇話過您朋友(或朋友)唔係喇沙學生,不過佢一定唔係經您所講嘅途徑進入學校,因為我所講過田徑會未見過其人。

引用:可能跑步方面的獎項真係無代表性,但佢另外

可能跑步方面的獎項真係無代表性,但佢另外亦有網總舉辦 ...

哈哈!如果您有留意我之前喺EK嘅帖,就會知我同香港網總係野乜關係。恕我孤漏寡聞,我真係未見過網總有幼稚園組別嘅網球比賽。

醒目開學勳章 貢獻勳章

就係連插班入 (有認受性獎)屬會都唔知,叩門入,都無認受性嘅獎,又點會知?!

我只係想講:過往校長係無通知屬會收咗咩人架!
恐龍家

小曳人 發表於 16-6-30 09:41
就係連插班入 (有認受性獎)屬會都唔知,叩門入,都無認受性嘅獎,又點會知?!

我只係想講:過往校長係無 ...
咁咪就係撲索迷離,可以製做好多幻想空間囉

Soundervolt 發表於 16-6-30 08:49
叩門收乜野學生真係撲索迷離,校長講過叩門階段收生唔係佢一個人可以話到事(因為仲有更高層),可能您嘅 ...

"認為要叩門入學校就一定要將讀緊K嘅小朋友被訓練成小超人"

呢樣真係唔好, 可能衰過上幾個興趣班.

聽過有人訓練個K1/2仔3項鐵人去考喇拔....

Soundervolt 發表於 16-6-30 09:40
哈哈!如果您有留意我之前喺EK嘅帖,就會知我同香港網總係野乜關係。恕我孤漏寡聞,我真係未見過網總有幼 ...

http://www.tennishk.org/hk/tournaments/junior-tournaments/hkta-mini-tennis-competition

今年1月份係依個比賽有奬項

引用:+本帖最後由+mamingyin72+於+16-6-30+10:02

呢個比賽更加唔使check,「黃紅波」係初小學生嘅比賽,六歲以下打個隻叫「橙」spongy波,而且冇正式比賽,只有「明日之星計劃」。如果您朋友囝仔可以越級挑戰,網總又俾佢參加,仲要贏埋就真係利害!

Soundervolt 發表於 16-6-30 10:44
呢個比賽更加唔使check,「黃紅波」係初小學生嘅比賽,六歲以下打個隻叫「橙」spongy波,而且冇正式比賽, ...

更正, 小朋友o係依個比賽係今年1月份取得奬項的, 其實之前係咪正式比賽的奬項真係咁重要? 係有實力的話, 到年齡參加正式比賽亦會有好成績的。

引用:+本帖最後由+mamingyin72+於+16-6-30+11:28

今年1月比賽時才六歲,上年五歳入讀小一?

或是今年叩小一成功?

Marco2010 發表於 16-6-30 11:35
今年1月比賽時才六歲,上年五歳入讀小一?

或是今年叩小一成功?

唔係, 今年age 7 comp1 , 己入小一後參加的

引用:+本帖最後由+mamingyin72+於+16-6-30+11:41

升咗小一就叫做插班,唔係叩門。

‹ 上一主題|下一主題