用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joseph 和喇沙有得叩門嗎?
go

St Joseph 和喇沙有得叩門嗎? [複製鏈接]

如題

hppa  yes, but do not be upset if you do not get any reply from them.
there are drop boxes at the schools    發表於 16-6-3 11:28
   10    0    0    0

引用:如題

原帖由 JVE 於 16-06-03 發表
如題

St Joe放個箱係門口,係人都可以放,但佢揀人見。

Thanks.  So what do we need to submit? no application form?

醒目開學勳章 貢獻勳章

兩間都唔憂收生,所以無叩門程序,家長自行寄申請(或投箱)到學校,說明來意 (covering letter)同介紹阿仔 (portfolio/cert),然後~ 等!

不過,私下問我嘅~我會建議早d寄掛號信俾學校
但係,事到如今,都係唯有投箱...
恐龍家

I know it's minimal chance any way ... Thanks for your prompt response!

回覆:St Joseph 和喇沙有得叩門嗎?

如果有意申請喇小叩門,請將申請文件放入呢個「常滿」膠箱。

回覆:Soundervolt 的帖子

hahaha 常滿

聽聞st Joe 得少過一隻手的扣門位, 機會渺茫

Tintin926  上年有十個  發表於 16-6-4 03:53

除了這兩間, 仲有邊間值得誇區扣門? (已有私小backup). 有中學的循道? 德信?

引用:聽聞st+Joe+得少過一隻手的扣門位,+機會渺

原帖由 hippoo 於 16-06-03 發表
聽聞st Joe 得少過一隻手的扣門位, 機會渺茫
其實津校每班會有三個留級位,但一般極少學生會喺小一留級(例如喇小會有18個留級位),學校會用呢尐位嚟收外來學生,不過唔少學校都寧願睇成績去收小二以上嘅插班生而唔會用盡小一留級位收未有業績嘅幼稚園叩門嘅學生。

St jo我之前有去面試, 不過後補, 最近佢寄左封信來, 如果要扣門, 可以星期一6/6 SEND EMAIL 份表格去.

hppa  Interview before?  發表於 16-6-4 00:16

引用:St+jo我之前有去面試,+不過後補,+最近佢寄

原帖由 rachelwah 於 16-06-03 發表
St jo我之前有去面試, 不過後補, 最近佢寄左封信來, 如果要扣門, 可以星期一6/6 SEND EMAIL 份表格去. ...
人家講緊灣仔聖若瑟

回覆:Soundervolt 的帖子

請問今年有冇得入箱?6/6 星期一去LS 放入箱 ? 如果郵寄,學校接受嗎?會看嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:請問今年有冇得入箱?6/6+星期一去LS+放入

原帖由 lemontree2015 於 16-06-04 發表
請問今年有冇得入箱?6/6 星期一去LS 放入箱 ? 如果郵寄,學校接受嗎?會看嗎?

...
印象中,個箱放成个星期嘅,但如果你連走—轉嘅誠意都無,倒不如郵費都慳埋!

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

當然去願意走一轉啦,只是怕去到冇箱,又拒絕收件,郵寄起碼會寄到學校局住收,心急馬上今日寄。

回覆:Jane1983 的帖子

今日因塞車遲了兩分鐘已經吾收portfolio, 請問星期一仲有機會收嗎?

回覆:Jane1983 的帖子

今日因塞車遲了兩分鐘已經吾收portfolio, 請問星期一仲有機會收嗎?

引用:除了這兩間,+仲有邊間值得誇區扣門?+(已

原帖由 hippoo 於 16-06-03 發表
除了這兩間, 仲有邊間值得誇區扣門? (已有私小backup). 有中學的循道? 德信?

...
英皇,朋友仔前年叩到。

hippoo    發表於 16-6-4 23:16
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

St jo同華仁都係擺低就走得。當買張獎卷搏中獎lor

hppa    發表於 16-6-4 23:25
hippoo    發表於 16-6-4 23:16
‹ 上一主題|下一主題