用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試到了,你地最驚邊一科?
樓主: lukeskywalker
go

考試到了,你地最驚邊一科?   [複製鏈接]

無特別邊科怕,呀仔中英數常成績都算平均,今次考試態度都算認真,最怕唔肯努力啫,肯溫習已經收貨.

引用:Quote:lukeskywalker+發表於+16-5-30+10:13

原帖由 little_yolky 於 16-05-30 發表
我自己小學時都係咁, 術科唔計名次。如果係咁計就好, 家姐體育成日70-75分, 少人85分的10-15分, 即平均分少 ...
好彩阿囡學校冇書法,我個囡D字有時好求其,我成日話佢好似寫緊象形文字。

wan_sosin 發表於 16-5-30 10:36
無特別邊科怕,呀仔中英數常成績都算平均,今次考試態度都算認真,最怕唔肯努力啫,肯溫習已經收貨. ...
俾你即係我大女你一定收貨!不過今次有D慶, 因為中作居然可以衰咗, 作離題!我真係堅嬲。

little_yolky 發表於 16-5-30 10:41
俾你即係我大女你一定收貨!不過今次有D慶, 因為中作居然可以衰咗, 作離題!我真係堅嬲。 ...

你大女一向都乖!都應該無乜邊個唔收貨吧!

好少聽見你大女中文有問題,但小朋友有時都會因為主觀思想而跟唔捉指引做,不是常發生吧,如果係慣性問題就驚D!

我個仔作文一般,男仔總在呢D方面未必咁快做得好,但都見佢有進步,亦比以為有心機寫!我同樣收貨了,中文Oral方面都認真咗,考完返嚟話我聽最後有講總結.

希望升三年級佢嘅態度繼續好,我就好滿足了!

不過佢又去圖書館借書返嚟,好在佢識話,考完試先還,會溫咗書先睇!個仔最近生性咗D!

200904  我兩個女到現在還在看課外書。沒辦法。  發表於 16-5-30 15:21
MASAYA  妳就好... 我個將溫書放到最後...  發表於 16-5-30 12:05

引用:Yanamami++書法都考真係唔知你女间学校仲有

原帖由 little_yolky 於 16-05-30 發表
Yanamami  書法都考真係唔知你女间学校仲有乜唔洗考……  發表於 2 小時前
我囝學校都有考呢兩樣

little_yolky  所以我仲以為間間都要考。  發表於 16-5-30 11:32

回覆 little_yolky 的帖子

你大女體育練到喊,好有决心,真係乖。

little_yolky  打咗差唔多50次,終於打到了, 不過都係唔直的,所以A唔到,只有B。  發表於 16-5-30 11:44
little_yolky  因為佢唔知點解打唔到筋斗,阿妹示範咗十幾次,好容易打。佢心急咪喊囉。   發表於 16-5-30 11:37

wan_sosin 發表於 16-5-30 11:29
你大女一向都乖!都應該無乜邊個唔收貨吧!

好少聽見你大女中文有問題,但小朋友有時都會因為主觀意想而跟唔 ...
第一次啊!68分啊!考試啊!

人哋條題目叫佢哋寫一日復活節假既經歷, 佢愚蠢地寫咗三日!離題!扣分!

佢仲同我講:媽咪我眼大睇過龍啫, 你唔好鬧我呀, 唔係你會血壓高架。仲話佢寫咗三日都好了, 同學仔寫咗四日, 有個仲寫成個復活節假, 全班俾中文老師鬧到小息都無埋。

little_yolky 發表於 16-5-30 11:35

人哋條題目叫佢哋寫一日復活節假既經歷, 佢愚蠢地寫咗三日!離題!扣分!

集體離題

咁又係喎,放假咁開心,日日都咁精彩,想寫晒所有開心嘢啫!如果題目係考試的一天經歷,一定無咁易離題!

little_yolky  佢whatsapp我,話全班俾老師鬧:老師吃了我們的小息。  發表於 16-5-30 11:45

little_yolky 發表於 16-5-30 10:41
俾你即係我大女你一定收貨!不過今次有D慶, 因為中作居然可以衰咗, 作離題!我真係堅嬲。 ...
小三試過咪好囉,呈分先黎料妳唔只嬲啦

little_yolky    發表於 16-5-30 14:57
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 16-5-30 11:35

其實老師都應提下d學生,anyway,受過今次教訓,下次會學精。我個上次英默失手,問左佢原因之後,講返我讀書時失手的例子,同埋順便intriduce average 個concept,呢d teaching moment 不要浪費,等佢知道有努力就得,總好過見報。

引用:Quote:lukeskywalker+發表於+16-5-30+10:13

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-5-30+11:29+你

妳唔好再閙佢啦  
經一事,長一智,未到呈分試錯不咪當鍛鍊囉,衰過下次就會醒啲㗎啦  

silvertiny    發表於 16-6-3 14:37

IloveJJ 發表於 16-5-30 12:37
我仔體育同音樂係C/D!佢打筋斗都係歪架!

我囝體育都唔掂架! 都擔心佢考試唔合格!

我最驚中文科, 我個女係文盲咁滯, 自己睇題目都有困難. 而家我主要教考試技巧, 到時唔識做要撞都有個譜唔好亂撞.

MrBeast 發表於 16-5-30 12:19
其實老師都應提下d學生,anyway,受過今次教訓,下次會學精。我個上次英默失手,問左佢原因之後,講返我讀 ...
呢D係老師陰學生既位, 點會提學生? 咁都俾人陰到咪抵死囉。

MrBeast  都冇理由大考先陰   發表於 16-5-30 17:29

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-30 12:39
妳唔好再閙佢啦  
經一事,長一智,未到呈分試錯不咪當鍛鍊囉,衰過下次就會醒啲㗎啦  

...
鬧佢? 我點敢鬧佢, 唔驚俾你哋話我咩。我黑面咋。

引用:Yanamami++書法都考真係唔知你女间学校仲有

Yanamami  書法都考真係唔知你女间学校仲有乜唔洗考……  發表於 2 小時前
我地只考中英數三科。
我唔明點解要考寫字靚唔靚

little_yolky  我都唔太明,不過學校要考咪考囉。  發表於 16-5-30 17:02

我自己小學時都係咁, 術科唔計名次。如果係咁計就好, 家姐體育成日70-75分, 少人85分的10-15分, 即平均分少 ...
果然只怕有心人。
叻女

衹怕粗心大意。

回覆:lukeskywalker 的帖子

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題