用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中真如洪虎猛獸?
go

普教中真如洪虎猛獸?   [複製鏈接]

引用:好多人有反面聲音,黎緊阿女小一間學校係採

原帖由 jesswu 於 16-05-29 發表
好多人有反面聲音,黎緊阿女小一間學校係採用普教中……學校其他一軟硬件都係我心目中的理想,唯一這樣叫我 ...
簡得普教中的小學,小朋友最好有一定的普通話基礎,最少也要識聽同明白老師講乜。如冇乜基礎,建議開學前快啲補習下,如果到二年級前都未上手(識聽、講),日後中文就好難追。

當然有啲小朋友在幼稚園時,已經係英普班,應該就冇適應問題。

引用:Quote:原帖由+serinac+於+16-05-29+發表簡

原帖由 skmibb 於 16-05-30 發表
我小朋友係被迫普教中,因學校全校都係普教中,冇得揀。
冇得簡,但可以自己為小朋友多作準備,上小一時就易適應啲。

就好似我女兒咁,在K1時係英粵班,到K2都冇英普位轉,咪唯有幫佢創造語境囉,學普通話等。到現在,叫佢轉番粤語教中文都唔肯

其實,小朋友能掌握好多一種語言,對佢將來開拓視野也好、職業也好,點都有用嘅。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-5-31+16:41+編

原帖由 Yanamami 於 16-05-31 發表

佢已可以流利用pth同人溝通,發音標準,mission accomplish ...
明年阿女升班,要簡普教中或粵教中,佢好想普教,但我堅持粵教中,所持理由跟你相似,仲要勁贊佢普通話好惦,溝通、拼音都冇難唔到佢......咁佢先至勉強接受:

引用:Quote:serinac+發表於+16-5-31+15:34+冇得

原帖由 Yanamami 於 16-05-31 發表
我都係~K1英普多人爭,而且我屋企無人講pth, 去面試不利,所以先入英粵班,收左再寫信去学校,話如果英普班 ...
宜家好多名津小/私小都係普教中,如果唔一早為小朋友裝備好,即使俾你抽到、考到或扣到名小,中文科都會跟得十分吃力。

引用:Quote:原帖由+serinac+於+16-05-31+發表冇

原帖由 skmibb 於 16-05-31 發表
學多種語言不一定普教中才行。我都係中學時期接觸普通話/國語,嗰時鍾意聽台灣歌,睇台灣劇。大學時期先學,因 ...
//我唔見有第二個國家用不是自己語言去學語文//👈 唔明你呢句說話想表達啲乜?

臺灣用國語學中文,星加坡用華語學華文,大陸用普通話學中文。有幾大分別?

作為家長,我只聚焦於怎様為小朋友選擇一間合適的學校,然後裝備她怎樣才能適應新學校的教育模式,而不是討論「應唔應該普教中」。

引用:Quote:原帖由+serinac+於+16-05-31+發表//

你所舉的例全是用母語學語言。咁點解香港唔用粵語學語言呢?
很多臺灣人,他們的母語是方言如客家話、(敏)南語,甚至四川話⋯⋯大陸更多方言,星加坡家庭的母語更雜。

引用:Quote:原帖由+serinac+於+16-05-31+發表//

作為家長,不是小朋友去迎合學校,而是學校是否適合小朋友。
更正:我所指的「教育模式」在這裡是教學語言。

一間學校是否合適自己的小朋友,相信每個家長的要求和則重點也不一樣,各取所需。中文教學的教育語言並唔係我嘅重點,如果學校能滿足我大部分的要求嘅話,我會協助小朋友克服普教中的困難,而唔會走去抱怨點解學校要普教中。

如真係唔能夠接受,又唔想裝備小朋友嘅,咪想辦法跳船算囉。

引用:Quote:原帖由+serinac+於+16-05-31+發表很

而家講緊係香港,香港母語就是粵語廣東話(廣州話)
粵語、客家話、潮州話、上海話、(敏)南話⋯⋯對當地人嚟講係母語,係國家層面嚟講係方言。

‹ 上一主題|下一主題