用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中真如洪虎猛獸?
go

普教中真如洪虎猛獸?  

好多人有反面聲音,黎緊阿女小一間學校係採用普教中……學校其他一軟硬件都係我心目中的理想,唯一這樣叫我有少少忐忑,其實普教中真係咁唔店?望賜教……
(小女有普通話底)

Yanamami  掂唔掂,睇下学校出品就放心~  發表於 16-5-30 09:50

我覚得还可以,平日未听过阿女講普通話,佢同人溝通係广東話,係学校同学间係广東話,見到pth人先轉丽音用pth.

引用:好多人有反面聲音,黎緊阿女小一間學校係採

原帖由 jesswu 於 16-05-29 發表
好多人有反面聲音,黎緊阿女小一間學校係採用普教中……學校其他一軟硬件都係我心目中的理想,唯一這樣叫我 ...
有普通話底緊係OK啦,最慘係好多都無,咁就變相外語學中文了。不過一般小一老師都係會普粵夾雜的。

好多人有反面聲音,黎緊阿女小一間學校係採用普教中……學校其他一軟硬件都係我心目中的理想,唯一這樣叫我 ...
小學普教問題不算太大,因小朋友適應能力其實好快,但大前題係家長必須對孩子作出支援,否則小朋友跟唔上進度,就會直接影響學習及成績。

jesswu 發表於 16-5-29 12:43
中文已經係洪水虎猛獸喇, 加埋普通話就再猛D,再洪D,

簡得普教中的小學,小朋友最好有一定的普通話基礎,最少也要識聽同明白老師講乜。如冇乜基礎,建議開學前快啲補習下,如果到二年級前都未上手(識聽、講),日後中文就好難追。

當然有啲小朋友在幼稚園時,已經係英普班,應該就冇適應問題。

jesswu 發表於 16-5-29 12:43

小學考既中文,通常分4部份,閱讀理解,作文,聆聽,口試,自己衡量吓呢4部份用普通話教既你幫到個小朋友幾多。另外,用得普遍話,可能考埋拼音。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我諗楼主係听到坊间对用普教中成效成疑,有d担心,多过怕跟唔上吧~~坊间話普教中对寫作無幫助,小朋友朗讀時有d字唔識用广東話謮之类……

Btw, 我地口試係分两part, 朗讀用pth, 討論用广東話。

「普教中」的確令土生土長家長心裏頭唔多舒服,
總係覺得似會搞到自己小朋友會蝕底咗;

但其實當學多樣語文方便日後溝通(大陸、台灣、星馬),
亦無不過,

而且父母皆是香港人亦唔會令小朋友「普教中」時中文科蝕底咗,
小朋友識嘅就係識,唔明嘅用廣東話教都係會唔明,
而且就算父母皆是「新香港人」亦不見得小朋友「普教中」中文科成績會高人一等,
內地人來港獨有嘅讀寫障礙仍然係最大嘅難關,
相比起嚟本土學生只係需要响聽講兩方面要花多少少心機。

5kin 發表於 16-5-29 18:52
有唔少国內人子女係HK讀幼稚园,識广東話、繁体字,屋企講pth, 係有优勢~

Yanamami 發表於 16-5-29 19:09
有唔少国內人子女係HK讀幼稚园,識广東話、繁体字,屋企講pth, 係有优勢~
例如?

如果個小朋友真係由細已經响香港讀書,
佢已經無咗因為响大陸讀書而早學拼音呢項優勢。

Yanamami  母語仍是pth喎~  發表於 16-5-29 23:11

5kin 發表於 16-5-29 20:35
例如?
屋企講pth不算嗎?

我身邊的大6fd孩子本身都叻,父母又有資源support,有得楝的都會揀普教中,對他們𣎴是洪水猛獸,而是如虎tim 翼

MrBeast 發表於 16-5-29 20:46
屋企講pth不算嗎?

我身邊的大6fd孩子本身都叻,父母又有資源support,有得楝的都會揀普教中,對他們 ...
如果佢屋企講嘅係無鄉音,標準嘅普通話,屋企又有教正確嘅拼音,當然有着數。

但係佢屋企有能力講到咁純正嘅普通話,
同父母有高學歷嘅本質又有何分別?

「普教中」對學普通話的確有正面作用,
但係對學中文本身就不敢認同。
有得揀我都會揀用廣東話教,
不過既然依家自己小朋友學校揀咗用「普教中」,
無可奈何地亦只有先接受,
再向校方反映可否調整

回覆:普教中真如洪虎猛獸?

謝謝咁多位家長的寶貴意見,非常有用值得參考
本身對此校是十分心儀的,即使明知是普教中亦會選擇,只是希望先了解此教學方法的利弊,日後可作相應對策……心目中計劃小女於小學後返回美國升讀中學大學,希望中文基礎可打好一點,因為小學過後去左外地可能很難追回了……

jesswu 發表於 16-5-29 21:50
謝謝咁多位家長的寶貴意見,非常有用值得參考
本身對此校是十分心儀的,即使明知是普教中亦會選擇, ...
咁你更加要普教中la,因為第一唔使考死亡之料,第二大6出國讀書的人數一定比香港多。

回覆 jesswu 的帖子

依家外國多數嘅諗法係普通話-->中文(唔係等號)

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-5-29+18:10+

原帖由 hkpapa852 於 16-05-29 發表
謝謝hkpapa, 我本身中文程度很不錯……但普通話普通過普通……
有好幾年成日同d臺灣同學仔玩,聽同講溝通都冇問題……但距離標準……遙不可及……

引用:Quote:jesswu+發表於+16-5-29+12:43+好多人

原帖由 AgapePa 於 16-05-29 發表
中文已經係洪水虎猛獸喇, 加埋普通話就再猛D,再洪D,
緊度贊成!

引用:「普教中」的確令土生土長家長心裏頭唔多舒

原帖由 5kin 於 16-05-29 發表
阿女中默有時用普通話唔識,講返廣東話就識了。仲有一part叫課外讀寫,用普通話的,同新香港人有乜可能無分別。

不過,阿女口語高分過新香港人,因為其中50%係用廣東話看圖說一分鐘故事。呢part阿女好高分