用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中真如洪虎猛獸?
go

普教中真如洪虎猛獸?   [複製鏈接]

引用:好多人有反面聲音,黎緊阿女小一間學校係採

原帖由 jesswu 於 16-05-29 發表
好多人有反面聲音,黎緊阿女小一間學校係採用普教中……學校其他一軟硬件都係我心目中的理想,唯一這樣叫我 ...
有普通話底緊係OK啦,最慘係好多都無,咁就變相外語學中文了。不過一般小一老師都係會普粵夾雜的。

引用:Quote:jesswu+發表於+16-5-29+12:43+好多人

原帖由 AgapePa 於 16-05-29 發表
中文已經係洪水虎猛獸喇, 加埋普通話就再猛D,再洪D,
緊度贊成!

引用:「普教中」的確令土生土長家長心裏頭唔多舒

原帖由 5kin 於 16-05-29 發表
「普教中」的確令土生土長家長心裏頭唔多舒服,
總係覺得似會搞到自己小朋友會蝕底咗;
阿女中默有時用普通話唔識,講返廣東話就識了。仲有一part叫課外讀寫,用普通話的,同新香港人有乜可能無分別。

不過,阿女口語高分過新香港人,因為其中50%係用廣東話看圖說一分鐘故事。呢part阿女好高分

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-5-29+22:12+

原帖由 5kin 於 16-05-29 發表
幫小朋友默書,有能力用普通話當然係用普通話同佢默,正如英文默書理應無人用中文解釋話乜乜,倒返轉要小學 ...
問題咪就係我無幫佢溫書lol,係阿女自己反映既。sorry我實在太懶了,其實我普通話唔錯的。但係阿女自己讀書丫嘛,緊係佢自己搞掂啦

Olympian 發表於 16-5-30 08:50
咁樓上都話來得香港有兩批。可能我見得多基層。同埋我識有一些國內家長,佢地本身唔係講普通話架。有些嫁左 ...
講到國內嚟既連小一英文都教唔到呢樣, 令我勾起一段回憶.....話說阿女芭蕾舞班有個女仔, 爸媽都係大陸人, 唔知落咗嚟幾耐, 佢阿媽廣東話已經好流利了(當然有口音)。有一日等放學, 見佢阿媽揸住本書係咁睇, 原來係英文文法書, 佢溫返自己細個時本文法書, 原來係想教小朋友英文功課, 佢話太耐無讀唔記得晒了。唔理佢既教學成果係點, 但係佢為咗小朋友再次讀書既心, 真係讓我好佩服, 唔理邊度嚟既阿媽, 為咗自己小朋友都係一樣咁努力既。

200904  Good,佩服!  發表於 16-5-30 11:23

HKTHK 發表於 16-5-30 11:00
回覆 ANChan59 的帖子

走出來講兩句主要係因為上面有啲對大陸家長嘅偏見。講番普教中我的看法如下:
所以, 想學好普通話, 最好就係老老實實請個標準既普通話人教一科叫普通話的, 唔係普教中, 依家D老師培訓完就話普教中, 可能水平同我咁上下而已。

依家學校有註校NET, 小朋友D英文真係講得好過我哋以前細個果陣。

shadeslayer 發表於 16-5-30 08:56
有趣,  只有北京口音才可叫做普通話好? 在英国只有講 Queen's English 才叫英文好?

南方家庭孩子有南方口 ...
其實係要標準普通話, 有北京口音係唔好的, 北京有自己土話, 有北京口音既普通話唔係好既普通話。大部份北方人D普通話已經好好了, 南方人真係好攞命, 尤其湖南, 真係聽唔明。不過, 南方人又會快D學懂廣東話, 同埋佢哋會比較易明白我哋講既普通話。北方嚟既, 開頭真係唔知我哋講乜。

BTW, 我最鐘意聽英女王講英文, 好好聽, 如沐春風。美國總統們唔知係咪口音問題, 好似無英女王講嘢咁清楚咁。

shadeslayer 發表於 16-5-30 11:34
普通話不是以北京音為標準嗎?

Queen's 音好聽D係個人喜好。不能説蘇格蘭人或美国人澳洲人的英文不好。
北京地道人D口音好攞命的, 所以標準音唔可以有北京的地方口音, 因為佢哋始終有土話。東北三省就好了, 因為佢哋以前D满州人俾我哋漢人同化晒(搞到咁腐敗, 國都亡埋), 所以無咗自己鄉下話, 個個一出世就係普通話, 無鄉音的。

其他英語國家既人英文當然好, 人哋係native, 不過, 我好鐘意聽英女王講嘢, D音好清楚, 好易明白咁。其實查理斯的說話都好易明白, 不過我唔鐘意佢啫。

5kin 發表於 16-5-30 17:09
當校方決定實行「普教中」,中文科老師係應該要响指定年期內考獲特定資格嘅,
所以佢哋嘅發音應該係處於標 ...
我哋老師好醒目, 上堂課文即係播CD, 阿女又醒目, 無跟老師發音, 跟CD發音。

A-Mum    發表於 16-5-30 18:05
‹ 上一主題|下一主題