用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中制度是完美?!, (有感而發)
樓主: chesswin
go

升中制度是完美?!, (有感而發)   [複製鏈接]

BBKDWLAM 發表於 16-5-31 18:02
如取消採了用前人成績,直接用本人成績,根本唔使點分強校弱校了,學生本身強咪強囉,那怕在弱校讀書!

...
無錯,呢種先係真正可令標籤效應消失,讓家長選校(小學)時只需選最合適的。不過,係咪應該去小一版宣傳吓呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-31 17:29
睇咗咁耐, 似乎大家對現有學生要靠前人Pre-S1成績分Banding同全港排名呢點唔係咁抗拒喎?!

我個人其實最反 ...
我反對架,自己banding自己考,嬴輸都心甘命抵,但有誰可改變遊戲規則
MCS奮鬥中        

引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-31+17:50+用我小

原帖由 hkpapa852 於 16-05-31 發表
所以中學部雖係B1A,但中一Pre-S1成績,多年嚟都不如幾間B1B中學囉
又會唔會因自行收生揀學生有影響?? 直覺佢地收生未必係成績行先

引用:Quote:BBKDWLAM+發表於+16-5-31+18:02+如取

原帖由 hkpapa852 於 16-05-31 發表
無錯,呢種先係真正可令標籤效應消失,讓家長選校(小學)時只需選最合適的。不過,係咪應該去小一版宣傳吓 ...
標籤效應消失就難啲喇,而家啲中學考dse都冇得靠師兄師姐,入邊間中學理論上冇乜著數,但大家打崩頭都爭入B1A學校!

October.  事實上B1A,B,C校,整體成績係有差別既。  發表於 16-6-1 20:12

引用:小學應該可選某些呈分科目,+我有聽聞某些小

原帖由 ichome2002 於 16-05-27 發表
小學應該可選某些呈分科目, 我有聽聞某些小學會呈宗教科分數
應該不對。
呈分試計算科目是統一的。
我估你説的是校內試排名

王家爸爸  我估你小朋友可能讀官校,所以唔知道有宗教呢科。  發表於 16-6-1 09:15

引用:Quote:原帖由+ichome2002+於+16-05-27+發表

原帖由 sunshine0613 於 16-05-31 發表
應該不對。
我估你説的是校內試排名
你搞錯了,有D係會計埋宗教科,中英2科既細項亦無統一標準~~~

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+ichome2002+於+16-05-27+發表

原帖由 sunshine0613 於 16-05-31 發表
應該不對。
我估你説的是校內試排名
我仔學校要呈埋宗教。

應該不對。
我估你説的是校內試排名
科目唔係完全統一架,除了主科X9外,小兒學校常識X3再加科學X3,聖經亦要呈分,越分得多細項或科目就唔易求其過骨,好考學生實力。

Band5 發表於 16-5-31 19:52
標籤效應消失就難啲喇,而家啲中學考dse都冇得靠師兄師姐,入邊間中學理論上冇乜著數,但大家打崩頭都爭入B ...
中學考DSE的確係冇得靠師兄師姐,但係入B1A傳統名校既好處唔係為成績,而係B1A傳統名校有好多學生主導既活動同學會(例如:編輯校刊、辯論比賽、演講比賽等),大部分都搞得好好,由師兄師姐帶師弟師妹做,呢啲係其他學校無既(最少無咁全面)。

王家爸爸 發表於 16-6-1 09:13
中學考DSE的確係冇得靠師兄師姐,但係入B1A傳統名校既好處唔係為成績,而係B1A傳統名校有好多學生主導既活 ...
認同

Band5 發表於 16-5-31 19:52
標籤效應消失就難啲喇,而家啲中學考dse都冇得靠師兄師姐,入邊間中學理論上冇乜著數,但大家打崩頭都爭入B ...

對一線學校既標籤的確無咁易改變, 咁對"寶校","弱校"呢類標籤, 應有正面去標籤化既功效.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-1 09:23
對一線學校既標籤的確無咁易改變, 咁對"寶校","弱校"呢類標籤, 應有正面去標籤化既功效.
...
百年老店,始終有價值

醒目開學勳章

引用:Quote:chesswin+發表於+16-5-27+10:49+我覺

原帖由 hkpapa852 於 16-05-27 發表
我一路都覺得依家升中制度係對學生唔公平, 因為所謂分Banding, 並唔係因學生本身能力去分, 而只係按學生就 ...
想問一下如果早兩屆人數少的, 咁到我仔升中會唔會蝕底?

mcl203 發表於 16-5-31 20:14
你搞錯了,有D係會計埋宗教科,中英2科既細項亦無統一標準~~~
係架, 聽講有D學校中英兩科作文計40%, 真係攞命。我哋就取消聆聽同會話, 將果10分加入作文, 所以作文佔20%。

October.  聆聽同會話DSE都佔唔少分,我反而想學校做多d。  發表於 16-6-1 20:16

piglet0529 發表於 16-6-1 11:53
想問一下如果早兩屆人數少的, 咁到我仔升中會唔會蝕底?
咁緊係蝕啦, B1位無加得幾多, 但應考人數就加幾千, 你話有無影響。好似我哋大埔同北區, 一線小學學位加少少, 但D三線小學就加幾班, 咁多出嚟既學童你話要去邊?

引用:Quote:原帖由+sunshine0613+於+16-05-31+發

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-05-31 發表
科目唔係完全統一架,除了主科X9外,小兒學校常識X3再加科學X3,聖經亦要呈分,越分得多細項或科目就唔易求 ...
常識(中),Science(英),其實都係常識(只中英教不同而已,加埋權重6,大家一樣。我囡學校也是常(中)加Science(英)一份卷,各佔50%.
咁宗教一D學校呈,一D學校不需要呈,咁點比較?

引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-31+20:14+你搞錯

原帖由 little_yolky 於 16-06-01 發表
係架, 聽講有D學校中英兩科作文計40%, 真係攞命。我哋就取消聆聽同會話, 將果10分加入作文, 所以作文佔20% ...
每間學校要求唔同,只著重考卷,忽略其他,這正正係學生考直資要面對小組討論蝕底地方,會蝕好多~~~

sunshine0613 發表於 16-6-1 12:40
常識(中),Science(英),其實都係常識(只中英教不同而已,加埋權重6,大家一樣。我囡學校也是常(中)加Scien ...
無問題的, 有D呈宗教, 有D呈普通話都得, 因為呈分係要最後個次第(名次順序), 唔係要個分數, 你只需要同自己學校同學仔砌過, 排得前就得, 至於個實質banding, 師兄師姐會幫你。

引用:Quote:Band5+發表於+16-5-31+19:52+標籤效

原帖由 王家爸爸 於 16-06-01 發表
中學考DSE的確係冇得靠師兄師姐,但係入B1A傳統名校既好處唔係為成績,而係B1A傳統名校有好多學生主導既活 ...
現況係太多家長只以為B1A學校係只睇考試成績,不少傳統中學係兼顧埋全人教育,成績好唔係單一條件,又有D家長以為谷埋體藝就可以突圍,將多方位培養小朋友路向混淆左,所以有時傳統小學升中優勢仍然存在,非成績上優勢,而係在整個教學階段較得到多方面認同,我估吓乍

王家爸爸  講得好啱!  發表於 16-6-1 15:42

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-05-31+發表

原帖由 sunshine0613 於 16-06-01 發表
常識(中),Science(英),其實都係常識(只中英教不同而已,加埋權重6,大家一樣。我囡學校也是常(中)加Scien ...
講真,無須理會遊戲點玩,只要知你玩緊果個遊戲係點玩,同埋當中點玩先找到位置,對手係同校同學,出面D大隻仔係同自己無関

‹ 上一主題|下一主題