用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中制度是完美?!, (有感而發)
go

升中制度是完美?!, (有感而發)   [複製鏈接]

我覺得教育局係係愈攪亂, 學生愈攪愈辛苦...
呢個地球上有冇國家的升中好似香港咁複雜? 我好想知...

我覺得三次呈分試+PRE-S1絕對無助減輕學生壓力, 反而令到學生,家長都要辛苦2年!...

在我的年代, 只需考學能測驗, 五下時做下練習, 六上操4個月, 大家分數由自己決定而唔係師兄師姐....

那時相對輕鬆, 因只操不足一年,...而家則由五上開始操, 操到而家重操緊, 為期2年!

4    0    1    0

chesswin 發表於 16-5-27 10:49
我一路都覺得依家升中制度係對學生唔公平, 因為所謂分Banding, 並唔係因學生本身能力去分, 而只係按學生就讀學校既前人能力去分.

呢個制度, 其實間接加大強弱學校之間既分野, 因為會導致叻學生既家長不願讓子女留係弱校.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:升中制度是完美?!, (有感而發)

真係好唔公平架!仲要時間好長,折磨達2年之久,大人細路壓力極大。唉!

引用:真係好唔公平架!仲要時間好長,折磨達2年

原帖由 austism 於 16-05-27 發表
真係好唔公平架!仲要時間好長,折磨達2年之久,大人細路壓力極大。唉!

...
跟住又有人話一試定生死,有三次起碼第一次失手,仲有兩次機會。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:升中制度是完美

香港升中真係覆雜到一個極致,學生家長都壓力超大。以前學能測驗又唔係用學科做衡量,都係唔公平。回想,可能係幾十年前的升中試最公平

wcpun  同意  發表於 16-5-30 17:49
oldgamesman  同意  發表於 16-5-27 18:33
Yanamami  —試定生死,压力超大~但最公平  發表於 16-5-27 11:26

如果淨計抽獎階段,就讀被捧成「強校」嘅學生的確係有優勢,

但係我覺得中學自行收生嘅負責老師(們)都唔會完全淨睇成績次弟,
好多時佢地會考慮所謂「弱校」嘅學生,
更大機會係因為師兄師姐preS1成績可能低過該學生而令到排名後咗,
當綜合其他方面,尤其係正式經由學校選拔去代表學校參賽嘅比賽結果,
面試入閘排名唔一定後過「強校」中前學生(假設兩者學力相近),
例如坊間傳聞QC會in級一,就算係「弱校」嘅級一都有分入閘,
返而如果某「強校」有頗多學生自行報讀,排名較後嘅可能無得入閘。

SingMom  最好最公平  發表於 16-5-28 06:47
SingMom  最衰係某D強校為了增加入神校的入學率,專登叫多D入自行報神校,等其他弱校的學生連In嘅機會都無,QC的做法   發表於 16-5-28 06:46

回覆 gracelam 的帖子

DSE都係一試定生死, 我覺得小六時模擬一下重好.而且小六生都係家長卑壓力致緊張多, 佢地當普通考試咁, 其實唔會好大壓力,
至少當年我班同學都冇乜壓力,

回覆:hkpapa852 的帖子

仲有,自行收生階段的課外活動及獎項的計分,或更甚的特異功能收生,變相令好多小朋友參加了未必想的活動或課程。有人鬥獎項級數,天份較次的又或鬥多活動。從前的學生,那有現在的學生那麼  忙碌。學生不停地被比較,這完全不是倡議減輕學生壓力的制度,根本係增加學生壓力的制度。

wcpun  Totally agree, 帶出無興趣學生都要被迫學音樂, 美術等.  發表於 16-5-30 17:54
esmehouse    發表於 16-5-29 00:04
karenlyk    發表於 16-5-28 09:24
SingMom    發表於 16-5-28 06:49
myzoe222  Totally agree !!!  發表於 16-5-27 18:35

世上那有完美?
“God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.”

真係好啱,共勉之~

BBKDWLAM 發表於 16-5-27 11:24
仲有,自行收生階段的課外活動及獎項的計分,或更甚的特異功能收生,變相令好多小朋友參加了未必想的活動或 ...
禁就要睇家長係不完美之中运籌為幄了,还是同流合污~如不貪图学校名氣实会对以特異功能收生做法嗤之以鼻。

gracelam 發表於 16-5-27 11:14
跟住又有人話一試定生死,有三次起碼第一次失手,仲有兩次機會。

...
實情係三次呈分,一次都不能失,壓力一定大過一試定生死,因為要玩三次,如果真心想減低壓力,三次呈分以最好兩次去計,甚至一次,好似跳水跳高跳遠個d咁
三次呈分最大壓力係乜?係保持身體健康唔好病,thats it

SingMom  好提議  發表於 16-5-28 06:50
little_yolky  "保持身體健康唔好病"呢樣真係最攞命。  發表於 16-5-27 12:51
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

分開三次, 的確每次壓力『稍減』, 由壓力1, 減到0.7, 不過因為考三次, 就變成0.7+0.7+0.7 = 2.1...........1 比 2.1的壓力

醒目開學勳章 王國長老

前排有家長分享,以前學能測驗年代,排名一樣受師兄師姐影響,並非100%靠自己

candyreeve    發表於 16-5-28 16:22

5kin 發表於 16-5-27 11:22
如果淨計抽獎階段,就讀被捧成「強校」嘅學生的確係有優勢,

但係我覺得中學自行收生嘅負責老師(們)都唔 ...
你都識講坊間傳聞QC會in級一.....強校排名較後嘅可能無得入閘

即係坊間返黎....唔係係QC返啦

回覆 mcl203 的帖子

信則有不信則無,一日無校方負責人出嚟公開宣佈,
所有家長同網民講嘅都係估出嚟。

就算QC呢個case都係有其他人响呢度講過(幾時邊個post唔記得)
好以講話校方非公開講級一必in

5kin 發表於 16-5-27 12:08
回覆 mcl203 的帖子

信則有不信則無,一日無校方負責人出嚟公開宣佈,
有個媽媽問阿仔普通小學考級三有冇機會in皇仁那個post
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

chesswin 發表於 16-5-27 10:49

升中遊戲玩法絕對難玩且複雜,當中可影響結果的因素太多,實力嘅因素有,人為嘅因素又有,而部份因素又可以互相鉗制,要大家找不出一個必勝之道為目標,可能教育局就是想見到一個不會出現大混亂,但又可以讓家長們似好掌握又似捉不實在的感覺繼續玩哩個[[[前程似Game]]]嘅遊戲啦!

Yanamami  只能做好自己可以操控的部份~  發表於 16-5-27 13:53

緊係唔公平有咩可能用上年學生來攞今年banding位一陣又話號碼靚又前d b2都可以入b1咁點叫公平

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 16-5-27 11:44
前排有家長分享,以前學能測驗年代,排名一樣受師兄師姐影響,並非100%靠自己
  ...
係, 記得有老師講過以前學能測驗都唔係全部屬自己成績, 排名都有計前屆成績, 會計幾多屆就無講到.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

最過份唔俾家長知仔女入咗邊個band。

更過份係

學校唔肯講自己學校之前有大概幾多學生派邊個band中學

‹ 上一主題|下一主題