用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中制度是完美?!, (有感而發)
樓主: chesswin
go

升中制度是完美?!, (有感而發)   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-30 22:13
係,以前資料冇咁發達又冇上網,自己唔會咁易比人影響倒,加上自己要求唔高,不會追求名氣,只望小朋友開心 ...
妳個間名氣都好大架喇喎
我係揀間可以行路返學既基督教小學,好感恩抽到之餘各方面都好適合
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-5-30+22:13+係

原帖由 MASAYA 於 16-05-30 發表
妳個間名氣都好大架喇喎
我係揀間可以行路返學既基督教小學,好感恩抽到之餘各方面都好適合 :fort ...
我當年揀呢間完全唔知佢係一線,只係親身去過幾間學校附近睇環境,實地參觀,覺得啲學生幾乖,學校自成一國感覺相當舒服,當時只知呂小較出名,但最後怕太谷決定唔揀。

唔怕話你知,當年原來有揀四寶在三甲,因為唔識嘛,唔中一可能已中四寶

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-30 22:36
我當年揀呢間完全唔知佢係一線,只係親身去過幾間學校附近睇環境,實地參觀,覺得啲學生幾乖,學校自成一國 ...
雖然唔係唔可以揀四寶,不過係唔了解既情況下揀,好明顯唔知自己做乜喎
但時隔數年,而家升中又睇得咁仔細既?
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-5-30+22:36+我

原帖由 MASAYA 於 16-05-30 發表
雖然唔係唔可以揀四寶,不過係唔了解既情況下揀,好明顯唔知自己做乜喎
但時隔數年,而家升中又睇得咁仔細 ...
因為我覺得中學比小學重要好多,中學朋輩影響較大,入左間差嘅學壞左真係神仙難救

wongkaka    發表於 16-5-30 23:54

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-30 23:47
因為我覺得中學比小學重要好多,中學朋輩影響較大,入左間差嘅學壞左真係神仙難救

...
中小幼我都覺得重要,不過重要既部份唔同,幼稚園配合到屋企,學識自理自律自學,上小學就輕鬆得多。小學培養到學習興趣同中英文基礎,上中學又輕鬆得多,同埋呢個階段價值觀要打得穩,價值觀穩紮上中學遇到壞朋友都冇咁易學壞,不過呢方面差唔多全靠屋企。中學青春期係塑造未來人格既關鍵期,朋輩係好重要,不過個人認為更重要都係自身價值觀,呢個階段屋企除左以輔助角色支持子女,可以做既已經唔多,因此中學的確好重要,所以最好選校時唔好側重成績上

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-5-30+11:40+這是

原帖由 王家爸爸 於 16-05-30 發表
鄉村地方我唔知道,但係上海、北京、沿海城市,從小學起,壓力都比較香港大,而且係大好多。 ...
我身邊的親戚朋友兒女, 國內2,3線城市。 普通小學, 早上6時-8時 是自修課, 一直到下午4點回家, 然後到補習社一直做練習到9時回家, 睡覺。 假日也是滿滿的練習,沒有遊戲的時間。 一年之中, 只有新年及暑假有真正的休息。 除英語外, 課程都比香港深。 壓力亦比香港大。

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-05-30+發表鄉

原帖由 ken244644 於 16-05-31 發表
我身邊的親戚朋友兒女, 國內2,3線城市。 普通小學, 早上6時-8時 是自修課, 一直到下午4點回家, 然後到 ...
如是是1線城市, 情況更恐怖, 學業外還有一大堆興趣班。 香港家長已不算怪獸

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-5-30+23:47+因

原帖由 MASAYA 於 16-05-31 發表
中小幼我都覺得重要,不過重要既部份唔同,幼稚園配合到屋企,學識自理自律自學,上小學就輕鬆得多。小學培 ...
同意,所以我揀中學都唔揀最 top, 只揀合適。

不過有好多家長並唔係咁諗

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-05-30+發表我

原帖由 Naurto 於 16-05-30 發表
另外國家教育部也幫小學生減壓,某些地區。例如中山,順德的小學,一,二年级英文科不準考試,小學生的壓力 ...
只是英語而已。 數學是很恐怖的, 大量的奥數題目

王家爸爸  我覺得中文恐怖啲   發表於 16-5-31 13:21

ken244644 發表於 16-5-31 12:10
我身邊的親戚朋友兒女, 國內2,3線城市。 普通小學, 早上6時-8時 是自修課, 一直到下午4點回家, 然後到 ...
舊年有一次同上海同事傾開,睇過佢哋小朋友啲英語作業,發現比香港一般學校深,拍得住傳統名校。

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-05-31+發表中小

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-05-31 發表
同意,所以我揀中學都唔揀最 top, 只揀合適。

不過有好多家長並唔係咁諗
可能,合適既咪係最top果D

洋蔥頭媽咪  家長心態通常係咪都博下先  發表於 16-5-31 18:29

ken244644 發表於 16-5-31 12:12
如是是1線城市, 情況更恐怖, 學業外還有一大堆興趣班。 香港家長已不算怪獸

...
因為無論是香港,大陸;大多是中國人,,,
龍(怪獸之表表者)的傳人嘛

睇咗咁耐, 似乎大家對現有學生要靠前人Pre-S1成績分Banding同全港排名呢點唔係咁抗拒喎?!

我個人其實最反對呢點

SingMom  我反對要睇前人的成績!  發表於 16-5-31 22:00
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-31 17:29
睇咗咁耐, 似乎大家對現有學生要靠前人Pre-S1成績分Banding同全港排名呢點唔係咁抗拒喎?!

我個人其實最反 ...
靠前人成績有其問題.

如果唔用PRE-S1,要去比較唔同學校學生能力,似乎要重推統一考試.
那樣,連呈分試都可以省卻了.

但問題又變回:一試定生死/過度(過早)操練那些老調子.

而純抽獎的,我想沒有太多支持者吧.

莫非要來個公投?!

SingMom  可以小五考一次統一試,小六考一次,攞平均或最好個次來計數。  發表於 16-5-31 22:02

papa71 發表於 16-5-31 17:37
靠前人成績有其問題.

如果唔用PRE-S1,要去比較唔同學校學生能力,似乎要重推統一考試.
所以我始終頃向一場公開試定banding..... 始終自行或考直資時, 中學唔一定只考慮Banding, 校內表現等都可能考慮.

定咗Banding, 等大家唔使亂估到底搏定唔搏, 尤其對邊緣人嚟講, 可以話係一種解脫.

而且, 亦可將強校越強, 弱校越弱既機會減低, 令一個有能力既學生, 真真正正係任何一間小學就讀都可以有出頭天.

October.  贊成公開試,最公評了。  發表於 16-6-1 20:05
王家爸爸  我都覺得公開試最公平。  發表於 16-5-31 17:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我個人其實最反 ...
用我小朋友間學校做例子...唔操TSA/PS1...唔多功課唔操卷
考試係如常咁考....學生考PS1只係當分班試...唔會有學生去自動加操
以前師姐態度如是...要hea既係hea...認真既亦有
又真係唔覺好嚴重影向學生Banding....

我個人其實最反 ...
对强校真係無所謂,反正師兄師姐水準应該係一貫好,唔会大起大跌;但对弱校惨咯,永無翻身之曰~

mcl203 發表於 16-5-31 17:50
用我小朋友間學校做例子...唔操TSA/PS1...唔多功課唔操卷
考試係如常咁考....學生考PS1只係當分班試...唔會 ...
所以中學部雖係B1A,但中一Pre-S1成績,多年嚟都不如幾間B1B中學囉

回覆:Yanamami 的帖子

如取消採了用前人成績,直接用本人成績,根本唔使點分強校弱校了,學生本身強咪強囉,那怕在弱校讀書!

SingMom    發表於 16-5-31 22:04

引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-31+17:50+用我小

原帖由 hkpapa852 於 16-05-31 發表
所以中學部雖係B1A,但中一Pre-S1成績,多年嚟都不如幾間B1B中學囉
咁又無影響派位算係咁啦,輕輕鬆鬆又一day

‹ 上一主題|下一主題