用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中制度是完美?!, (有感而發)
樓主: chesswin
go

升中制度是完美?!, (有感而發)   [複製鏈接]

回覆:hkpapa852 的帖子

我覺得唔係避的問題,而係有無需要小五就定死中學條路。而家小六分banding,结果整體社會英文是否叻咗?過早分banding 是否健康,值不值得?有得必有失。香港再不是以前香港,所有機會都好多在香港外面,例如前海地區發展等。家長的心態是最重要……

回覆:hkpapa852 的帖子

仲有一樣,2017年高考改革,英语可在高一,二,三考,用最好的一次報大學,而且高考將來可重考,都是避免一試定生死

我覺得中國,台灣在教育制度都比香港進步!

hkpapa852 發表於 16-5-30 13:56
其實我認真覺得一試定生死無問題, 你話咁細個就一試定生死, 會俾好大壓力小朋友喎!

壓力? 其實係源自邊個? ...
原本計3次呈分咪避開一試定生死...平常心面對
之但係...各方人士咪又變成三試定生死...越谷越狠勁

Naurto 發表於 16-5-30 14:15
我覺得唔係避的問題,而係有無需要小五就定死中學條路。而家小六分banding,结果整體社會英文是否叻咗?過早 ...
無錯, 好多機會係香港之外, 但唔一定要國內

如果香港乜都要學國內, 香港根本就連一個中國城市都不如了!

分banding同語文能力會否改善, 沒有直接關係, 不要混為一談.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chesswin 發表於 16-5-30 14:43
我覺得中國,台灣在教育制度都比香港進步!
不要甚麼都以為別人的好, 台灣教育出現既問題, 比香港更嚴重.

至於中國? 每個城市制度都不盡相同.

chesswin  我係絕對認為中國在小學至初中的安排一定比香港好得多!  發表於 16-5-30 15:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:我覺得教育局係係愈攪亂,+學生愈攪愈辛苦..

原帖由 chesswin 於 16-05-27 發表
我覺得教育局係係愈攪亂, 學生愈攪愈辛苦...
呢個地球上有冇國家的升中好似香港咁複雜? 我好想知...
基本上, 整個升中既安排就係不知所謂! 唔知咩人咁有腦咁唸出來, 既精神分裂, 又無所適從!
首先, 玩排名, 自行報既學校, 在第二次呈分後,可以知報左學生係全港既排名, 雖然只知有報該校學生先知, 但就已表示教育局已將所有學生排名了。 反而係被排既學生自己唔知!
其次係考完, 收或唔收, 無從得知! 所有經過呢段時間既家長們, 不需多講, 心情有幾複雜, 明啦!
第三, 到大攪珠, 老師只會同你講, band 1 就係band 1 , 頭中尾已無分別, 只係睇彩數! 家長們, 難受嗎?以我校來講, 考第1 到考70 都係band 1 , 居然到了最後關頭, 排名已經係虛名!真係想問, 讀得咁辛苦, 為咩? 最不明白既係, 既已有全港排名, 點解唔係用排名來分先後, 而係用隨機號碼? 讀得咁辛苦, 最後就比個「隨機」 控制前途!
最後, 又是等... 等「運到」! 感覺好挫折! 孩子天真既想法「讀好書, 入好學校。」 只是安慰自己既說話!

總結: 香港的孩子是香港的未來, 但未來就如此無所適從地被胡亂安排, 香港的未來會怎樣?!

mcl203 發表於 16-5-30 14:45
原本計3次呈分咪避開一試定生死...平常心面對
之但係...各方人士咪又變成三試定生死...越谷越狠勁
...
其實, 一次與三次呈分我覺得都唔係最重要, 我認為最重要係, 該屆畢業生既能力, 應該以佢地自己既表現顯示出嚟, 唔係依靠前人數據嚟估計, 咁就可以更公正, 以及減低強校越強, 弱校越弱既情況

引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-30+14:45+原本計

原帖由 hkpapa852 於 16-05-30 發表
其實, 一次與三次呈分我覺得都唔係最重要, 我認為最重要係, 該屆畢業生既能力, 應該以佢地自己既表現顯示出 ...
讀書係個人既,可須分强校弱校, 用學生自己成績比較唔係最好嗎?而家既制度太過畏首畏尾, 又顧前又拉後, 攪到大家都吃力不討好! 回復以前學能測驗一試定生死反而易於掌握, 反正出來做事就係咁, 弱肉強食係自然定律!

hkpapa852  學能測驗其實都係要按照前人成績分Banding, 只有升中試先係一試定生死  發表於 16-5-30 15:50

其實我認真覺得一試定生死無問題, 你話咁細個就一試定生死, 會俾好大壓力小朋友喎!

压力睇同年紀配唔配啫~~你唔係听見d mami鬧:得果四五歲人仔就要考十幾廿间小学,有無搞錯~~禁可能佢地应該諗到,考小—時唔去練下面对压力(同唔被取錄既失落),等日出社会揾工点掂,反正無得避咪早d面对現实既殘酷囉。

Yanamami 發表於 16-5-30 15:16
压力睇同年紀配唔配啫~~你唔係听見d mami鬧:得果四五歲人仔就要考十幾廿间小学,有無搞錯~~禁可能佢地应該 ...
要小朋友升小一時去考吓學校, 等佢感受吓我覺得無問題, 不過有幾個條件:

1. 不用考太多學校, 3-5間就夠
2. 不需要因為考學校而作過度催谷/操練
3. 不論成敗家長都不需要太介懷, 更不應責備小朋友.

考小學過程, 即使失敗, 其實小朋友都會有所成長, 例如有間學校佢去完好鍾意, 但唔收佢, 佢會問點解, 家長亦應該讓小朋友知道點解.
即使最後統一派位都失利, 只要家長令小朋友明白, 目前唔係最理想, 但如果大家肯努力, 係有機會改變(如插班), 大家有目標地努力, 而唔係一係家長要求之下要個小朋友死操爛操.

ww08423    發表於 16-5-30 17:16

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-05-30+發表我

原帖由 Naurto 於 16-05-30 發表
另外國家教育部也幫小學生減壓,某些地區。例如中山,順德的小學,一,二年级英文科不準考試,小學生的壓力 ...
上次去澳洲遇到一個德國家庭,牛高馬大的中學生不會講英文,最簡單的對答都要爸爸幫手,原來德國好遲先先學英文。

hkpapa852  唔出奇, 德國人母語係德文, 去德唔只靠英文其實好難生存  發表於 16-5-30 17:13
hkpapa852  唔出奇, 德國人母語係德文, 去德唔只靠英文其實好難生存  發表於 16-5-30 17:12

山海兒女 發表於 16-5-30 13:24
唔知你們認識的內地小孩是那城市?我認識的,就真的唔太輕鬆。但他們放假時,就真的沒有安排很多課外活動 ...
我地放假都係去露營,我唔覺得香港學生一定冇得自由玩同通山跑喎,呢d野父母自己安排啦,教育局冇係呢方面限制喎
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

一試定生死最大壓力係驚病左考唔到或影響表現,除此之外冇野驚,當然保持健康都係實力之一,但如果撞正學校爆流感之類情況,係咪真係可以出於病窟而不染?真係冇信心喎
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-5-30+13:56+其

原帖由 MASAYA 於 16-05-30 發表
一試定生死最大壓力係驚病左考唔到或影響表現,除此之外冇野驚,當然保持健康都係實力之一,但如果撞正學校 ...
我都唔太讚成小六就要一試定生死,始終入倒咩中學對小朋友黎講都算幾重要,最少有2次機會好啲。

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-5-30+15:16+压力

原帖由 hkpapa852 於 16-05-30 發表
要小朋友升小一時去考吓學校, 等佢感受吓我覺得無問題, 不過有幾個條件:

1. 不用考太多學校, 3-5間就夠
嘩,我當年無跟添,升小一考左7間,和水左都無同佢講番天,剩係話我一定揾到學校俾你

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-05-30+發表

原帖由 mcl203 於 16-05-30 發表
嘩,我當年無跟添,升小一考左7間,和水左都無同佢講番天,剩係話我一定揾到學校俾你

...
睇完你地我覺得自己好勇,當年呀仔小一完全冇考學校,大抽獎派倒邊間就諗住照讀
抽獎排位當然都有揀過下,好彩如願入第一志願

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-05-30+發表嘩,

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-05-30 發表
睇完你地我覺得自己好勇,當年呀仔小一完全冇考學校,大抽獎派倒邊間就諗住照讀
抽獎排位當然都有 ...
我仔都是,擔心他上學辛苦,所以申請了最近的一間小學就讀,當時我們沒有一定要上名校的慾望,後來接觸這些東西多了以後,我們的心完全變了,一心想仔仔考到好中學!這種爭名校的氣氛太影響人了!😅報紙電視也是每年派位都爭相報導,搞得我們緊張兮兮!

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-05-30+發表嘩,

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-05-30 發表
抽獎排位當然都有 ...
一D都唔勇,到果個時段就人湧我又湧,米鬼執輸,報左唔一定得,唔報就一定唔得,考到先算

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-05-30+發表

原帖由 moon.ng 於 16-05-30 發表
我仔都是,擔心他上學辛苦,所以申請了最近的一間小學就讀,當時我們沒有一定要上名校的慾望,後來接觸這些 ...
係,以前資料冇咁發達又冇上網,自己唔會咁易比人影響倒,加上自己要求唔高,不會追求名氣,只望小朋友開心快樂成長,揀間合適學校。

所以見倒有啲家長辛苦排隊只為拎張入學報名表,感覺好儍

‹ 上一主題|下一主題