用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中制度是完美?!, (有感而發)
樓主: chesswin
go

升中制度是完美?!, (有感而發)   [複製鏈接]

SingMom 發表於 16-5-29 01:06
Co-ed 就唔係in晒,只in成績頭嗰幾百個,最衰就係有間名小學叫晒D學生去報自行,霸住D面試位。 ...
Co-ed第一輪係優先見五下級一經小學校長推薦的學生

回覆:hkpapa852 的帖子

我有較多機會見到大陸中小學生,可能比較到兩地學生成長分別。總括來說,兩地學生都有壓力,但國內學生會在中二,三才感到壓力開始,香港可能小四左右已開始有。另外大陸小學好多都有午睡,中學有寄宿,沒有港學生那樣疲累……

Naurto 發表於 16-5-30 11:01
我有較多機會見到大陸中小學生,可能比較到兩地學生成長分別。總括來說,兩地學生都有壓力,但國內學生會在 ...
國內何只學生有午睡? 大多數公司員工都有午睡時間.

則使係香港既國企, 國內員工一樣係有午睡習慣
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

如可以分幾男、女,B2、B3 學生排名就好,B1 多數入番 B1 學校,如 B1 學校有位係唔係可以比 B2 頭學生入,而唔係所有 B2 抽呢?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆 hkpapa852 的帖子

我只係初步咁諗, 第一次已配對了一個高分, 如第10名, 配了90分。 第二次考試, 比盡都只係有9個人的分數超過你。咁都最多都只係考第20名, 理論上也是B1生, 咁當然2次考試都唔可以太HEA, 但有了底, 心情已不同

引用:我有較多機會見到大陸中小學生,可能比較到

原帖由 Naurto 於 16-05-30 發表
我有較多機會見到大陸中小學生,可能比較到兩地學生成長分別。總括來說,兩地學生都有壓力,但國內學生會在 ...
這是真的,內地小學生幾乎沒有壓力,初中開始才知道壓力,小朋友吃完午餐後後都會小睡一覺!這樣頭腦清醒一點!

王家爸爸  你一定無去過大陸做事。   發表於 16-5-30 13:20

回覆:hkpapa852 的帖子

午睡好不好,有無需要,每個人看法不一。不過一般小學生都好享受……另外佢地每级小學期考,大考等,整個市都用同一份卷考,出來的分數參考價值相對是較高,你可以话在這方面較公平些……

回覆:升中制度是完美

香港就用TSA ,pre s1去评估……

chesswin 發表於 16-5-30 11:38

我只係初步咁諗, 第一次已配對了一個高分, 如第10名, 配了90分。 第二次考試, 比盡 ...
問題唔係咁簡單, 如果間小學一級100人, 按照過往Pre-S1成績, B1比例約有40%.

學生A呈一考30名, 應該係B1..... 但呈二無咁努力結果去到45名, 咁如果只取最高分個次, 到底兩次呈分之間既分數同排位, A同學仲係咪B1生呢? 又要整多個分數調整機制?

如果唔係, 用番現有機制, 咁即係兩次呈分都一定唔可以輕鬆 (只可以話, 呢個方式比依家鬆輕一次)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+austism+於+16-05-27+發表真

原帖由 gracelam 於 16-05-27 發表
跟住又有人話一試定生死,有三次起碼第一次失手,仲有兩次機會。

...
又番轉頭再傾過

回覆 Naurto 的帖子

但我認識大陸二線城市讀書的人,幼稚園已經係全日制,小學就係寄宿學校。六年級已要考升中試,好似係全市排名。為了要考全市最好的中學,日讀夜讀。升到中學,早上七點出門,在學校吃午飯,放學後溫書,吃完晚餐再溫,晚上十時才回到家。就是為了考出一線城市讀大學,可以在一線城市入戶,工作,從而改善生活。他們的壓力絕對不比香港少。

王家爸爸  上海壓力更大  發表於 16-5-30 13:22
王家爸爸    發表於 16-5-30 13:22

moon.ng 發表於 16-5-30 11:40
這是真的,內地小學生幾乎沒有壓力,初中開始才知道壓力,小朋友吃完午餐後後都會小睡一覺!這樣頭腦清醒一 ...
鄉村地方我唔知道,但係上海、北京、沿海城市,從小學起,壓力都比較香港大,而且係大好多。

山海兒女  聽聞,上海已開始似香港,壓力都減少了。我認識的人在寧波讀書,為了去上海,壓力仲大。   發表於 16-5-30 13:28

moon.ng 發表於 16-5-30 11:40
這是真的,內地小學生幾乎沒有壓力,初中開始才知道壓力,小朋友吃完午餐後後都會小睡一覺!這樣頭腦清醒一 ...

唔知你們認識的內地小孩是那城市?我認識的,就真的唔太輕鬆。但他們放假時,就真的沒有安排很多課外活動,喜歡通山跑,去河邊捉魚游水,很自由。不像香港小孩要有三十八般武藝

Naurto 發表於 16-5-30 11:50
午睡好不好,有無需要,每個人看法不一。不過一般小學生都好享受……另外佢地每级小學期考,大考等,整個市 ...
大陸有研究發現,小學午睡係好事,但係時間需要喺係30到45分鐘之間。
太多、太少都唔好。

山海兒女 發表於 16-5-30 13:24
唔知你們認識的內地小孩是那城市?我認識的,就真的唔太輕鬆。但他們放假時,就真的沒有安排很多課外活動 ...
我估佢講緊鄉村地方,因為之前跟過同事去過啲鄉村小鎮,啲小朋友真係可以無王管、通山跑,呢個就係點解國內城鄉差異大既部分原因。

都係嗰句,開心童年,會有悲慘中年;同時,受壓童年,好可能一樣會導致悲慘中年;只有接受識得Play Hard,Study Hard、面對適當壓力既童年,先至會有開心中年。

引用:回覆+Naurto+的帖子 但我認識大陸二線城市

原帖由 山海兒女 於 16-05-30 發表

但我認識大陸二線城市讀書的人,幼稚園已經係全日制,小學就係寄宿學校。六年級已要考 ...
有D家長想在第一輪叩門入好學校,係會谷D子女。但第二輪就不分banding 大抽獎。重點是中三再有一輪公開試,都得好去好的高中。所以比多次機會小朋友。也因為有_多一次機會,国內家長在小四,五不是唯一一次機會……

引用:回覆+Naurto+的帖子 但我認識大陸二線城市

原帖由 山海兒女 於 16-05-30 發表

但我認識大陸二線城市讀書的人,幼稚園已經係全日制,小學就係寄宿學校。六年級已要考 ...
當然,一線城市壓力都係大,所以有能力的,一般都出国多……

引用:Quote:山海兒女+發表於+16-5-30+13:24+唔知

原帖由 王家爸爸 於 16-05-30 發表
我估佢講緊鄉村地方,因為之前跟過同事去過啲鄉村小鎮,啲小朋友真係可以無王管、通山跑,呢個就係點解國內 ...
另外國家教育部也幫小學生減壓,某些地區。例如中山,順德的小學,一,二年级英文科不準考試,小學生的壓力會少些,好與不好,見仁見智……

mcl203 發表於 16-5-30 12:56
又番轉頭再傾過
其實我認真覺得一試定生死無問題, 你話咁細個就一試定生死, 會俾好大壓力小朋友喎!

壓力? 其實係源自邊個?

如果小六避開一試定生死, 但6年後考DSE都避唔到.

就算俾你避晒, 出到嚟做嘢, 有避得幾多? 又有幾多樣嘢可以有機會俾你take 2? 至少, 人生無take 2.

俾小朋友知道, 唔係每件事都有take 2, 呢個係成長必需要經歷既階段; 推遲體驗, 未必係一件好事.

王家爸爸    發表於 16-5-30 14:20

我都贊成呀, 只不過教育局唔會輕易推倒, 因為而家香港咁政治化, 又會卑一大班垃圾議員出黎反對。我認為微調可能性會高D

王家爸爸  垃圾議員都好過垃圾都不如既唔得掂   發表於 16-5-30 14:22
王家爸爸  所以都係升中試最好  發表於 16-5-30 14:21
‹ 上一主題|下一主題