用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中制度是完美?!, (有感而發)
樓主: chesswin
go

升中制度是完美?!, (有感而發)   [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:Quote:piglet0529+發表於+16-6-1+11:53+想

原帖由 little_yolky 於 16-06-01 發表
咁緊係蝕啦, B1位無加得幾多, 但應考人數就加幾千, 你話有無影響。好似我哋大埔同北區, 一線小學學位加少少 ...
咁其實唔太成立喎, 好多學校的學生人數屆屆唔同, 今年5班下年可能6班

piglet0529 發表於 16-6-1 13:56
咁其實唔太成立喎, 好多學校的學生人數屆屆唔同, 今年5班下年可能6班
啊!你係指banding比例嗎?放心, 教育局有一套既定手則去分配的。

醒目開學勳章

引用:Quote:piglet0529+發表於+16-6-1+13:56+咁

原帖由 little_yolky 於 16-06-01 發表
啊!你係指banding比例嗎?放心, 教育局有一套既定手則去分配的。

引用:Quote:原帖由+Naurto+於+16-05-30+發表另外

原帖由 ken244644 於 16-05-31 發表
只是英語而已。 數學是很恐怖的, 大量的奥數題目
yes,  中文都恐怖。 佢地國內教育風氣仲係有種共產黨軍訓式教育。 所以d學生忍受能力好高, 唔少國內學生小4來香港插班, 小6時英文程度已追上甚至超級香港學生。

引用:Quote:原帖由+ken244644+於+16-05-31+發表

原帖由 ken244644 於 16-06-01 發表
yes,  中文都恐怖。 佢地國內教育風氣仲係有種共產黨軍訓式教育。 所以d學生忍受能力好高, 唔少國內學生小 ...
超越

ken244644 發表於 16-6-1 15:38
yes,  中文都恐怖。 佢地國內教育風氣仲係有種共產黨軍訓式教育。 所以d學生忍受能力好高, 唔少國內學生小 ...
我見過的例子, 的確有部份國內插班生能很快把英文進度追會, 但更多的是追極都追唔上

因為國內普遍學習氣氛都不著重英文, 即使所謂著重, 不少都只係形式上去教同學英文, 所以訓練到部份小朋友根本性抗拒英文, 所以跟本唔會學得好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 16-6-1 13:29
現況係太多家長只以為B1A學校係只睇考試成績,不少傳統中學係兼顧埋全人教育,成績好唔係單一條件,又有D家 ...
我唔會懷疑傳統名校既實力(唔只係學術上),所以入到是但一間都接受到。當初揀學校,主要睇下學校谷唔谷、多唔多小朋友鍾意既活動、適唔適合自己小朋友等等因素。我小朋友唔鍾意谷,所以揀唔太谷既學校。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-6-1+13:29+現況係

原帖由 王家爸爸 於 16-06-01 發表
我唔會懷疑傳統名校既實力(唔只係學術上),所以入到是但一間都接受到。當初揀學校,主要睇下學校谷唔谷、 ...
我仔要求好高, 要唔使搭車, 有家政堂, 英中, 結果佢鍾意樓下 band 2 直資, 我都支持佢。  不過有d 家長話我玩野(可能唔信我選這間), 有人話我 嘥曬個仔。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

moondream3003 發表於 16-6-1 16:18
我仔要求好高, 要唔使搭車, 有家政堂, 英中, 結果佢鍾意樓下 band 2 直資, 我都支持佢。  不過有d 家 ...
其實好睇小朋友既性格,如果小朋友語言能力好,又鍾意做領袖,其實讀B2英中無壞。年年考第一、第二嗰種滿足感,可能受用一世。

引用:Quote:moondream3003+發表於+16-6-1+16:18+

原帖由 王家爸爸 於 16-06-01 發表
其實好睇小朋友既性格,如果小朋友語言能力好,又鍾意做領袖,其實讀B2英中無壞。年年考第一、第二嗰種滿足 ...
希望佢自己選擇, 就會比心機啦。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-05-31+發表

原帖由 sunshine0613 於 16-06-01 發表
常識(中),Science(英),其實都係常識(只中英教不同而已,加埋權重6,大家一樣。我囡學校也是常(中)加Scien ...
呈分科目/細項比重每間學校可能有些少不同,但最重要都係同校同學間比拼,所以清楚自己學校玩法/計法已經足夠,唔駛同其他比較。

moondream3003 發表於 16-6-1 16:18
我仔要求好高, 要唔使搭車, 有家政堂, 英中, 結果佢鍾意樓下 band 2 直資, 我都支持佢。  不過有d 家 ...
唔係應該用家話事咩?
MCS奮鬥中        

王家爸爸 發表於 16-6-1 15:49
我唔會懷疑傳統名校既實力(唔只係學術上),所以入到是但一間都接受到。當初揀學校,主要睇下學校谷唔谷、 ...
但不少家長仍深信1A/1B學校一定係靠谷先有成績...諗住谷盡佢就一定岩讀呢
讀書講成績...体藝睇獎牌...有就得...無就失....好似偏差左DD

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-1+09:23+編

原帖由 hkpapa852 於 16-06-01 發表
要改變"寶校","弱校"呢類標籤, 需要實實在在做到成績俾人睇,一啲都唔容易,但始終都算有正面作用嘅!

mcl203 發表於 16-6-1 19:02
但不少家長仍深信1A/1B學校一定係靠谷先有成績...諗住谷盡佢就一定岩讀呢
讀書講成績...体藝睇獎牌...有就 ...
地區B1A/B1B的確相當谷,但係傳統名校唔谷,其實仲有少少HEA讀。

王家爸爸 發表於 16-6-2 09:42
地區B1A/B1B的確相當谷,但係傳統名校唔谷,其實仲有少少HEA讀。
地區名校都有谷有唔谷既,傳統名校我有興趣既都唔覺得谷,但係咪全部都唔谷就唔知喇,因為仲有幾多冇睇過
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

王家爸爸 發表於 16-6-2 09:42
唔谷的意思是甚麼?學校唔會谷學生,
但學生就在外不斷補習??

現今的學生去補習已經好似係必然的事,
其實點解會咁呢?
是老師教得唔好,
定係學生能力不足呢

ichome2002 發表於 16-6-2 14:59
其實點解會咁呢?
是老師教得唔好,
或者係父母從小教育子女,幼稚園就補習,成績好又補,唔好又補

little_yolky  成績好叫增潤,唔好係補底。  發表於 16-6-2 17:12
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

ichome2002 發表於 16-6-2 14:59
其實點解會咁呢?
是老師教得唔好,
好似我個人例子, 細女默書唔得, 咪去補phonics囉。大女樣樣都OK喎, 咁暑假有時間咪去補下oral 囉, 平時返學時間唔補, 暑假丫嘛, 咁多時間, 唔搵嘢學下, 好無聊既。

至於最最唔明白既, 返而係點解有小朋友甘願日日放學去補習社兩三粒鐘功課班, 唔老老實實返屋企做, 又舒服, 又慳錢。唔係無人睇架, 有工人姐姐既都係咁的。諗極都唔明。

王家爸爸  補Phonics對默書幫助唔係想像中咁大。  發表於 16-6-2 17:30
‹ 上一主題|下一主題