用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 買票據爭入名校 漲價至200萬
樓主: elbar
go

買票據爭入名校 漲價至200萬 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+HappyCheerBaby+於+16-05-26+

原帖由 786 於 16-05-26 發表
你認人畀錢考唔到???

引用:Quote:原帖由+HappyCheerBaby+於+16-05-26+

原帖由 786 於 16-05-26 發表
你認人畀錢考唔到???
佢地開多左一班收買債卷的學生,即是33人,買債卷的人一定多過呢個數

吾想批評某一間學校的做法,吾希望令在讀家長或者學生吾開心。但咁樣的做法如果多其他學校效法,真係非社會之福...

Chirley  你好好~  發表於 16-7-5 12:15
hppa    發表於 16-5-28 18:12

回覆:買票據爭入名校 漲價至200萬

如果我有能力買債卷,寧願將d$送佢去外國放眼世界,好過系呢D所謂名校做井底之蛙,學費各様都貴

Nothing much to say to about this school
What a school !

引用:+本帖最後由+Lindytiger+於+16-5-27+12:03+

原帖由 Lindytiger 於 16-05-27 發表

回覆 SarahGil 的帖子
對,我朋友是泰國華僑,住泰國。他一家是Oxbridge 畢業。他爸爸是st Stephen 畢業。他們最近生了一個兒子。也表達有送子來香港st Stephen 讀書

引用:吾想批評某一間學校的做法,吾希望令在讀家

原帖由 Jane1983 於 16-05-27 發表
吾想批評某一間學校的做法,吾希望令在讀家長或者學生吾開心。但咁樣的做法如果多其他學校效法,真係非社會 ...
你好有風度。

我用一個公仔去代表我感想,就係:

Chirley  同意  發表於 16-7-5 12:15
Jane1983    發表於 16-5-28 16:10

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+16-05-27+發表吾

原帖由 siden 於 16-05-28 發表
你好有風度。

我用一個公仔去代表我感想,就係:
有種覺得學校"貪得無厭"既感覺
100萬有人受,再試下200萬D家長有乜反應。學費又年年加

hppa    發表於 16-5-30 13:49

學校宗旨、辦學精神如何,可以想像

學校宗旨、辦學精神好

哈哈!如果根據大家既標準,VSA, ISF甚至多間國際學校都好有問題啊!唔係該校家長,知道校内情況嗎?其實家長有權選擇讀咩學校,各取所需,你覺得唔值得比咁貴學費,唔代表其他人都係咁諗呢!

其實都幾好,把一群財大氣粗的學生和家長一起放在唯利是圖的學店。

polarbearlee 發表於 16-5-29 22:22
其實都幾好,把一群財大氣粗的學生和家長一起放在唯利是圖的學店。
一句說話侮辱晒3個parties, 會唔會有d過份

polarbearlee 發表於 16-5-29 22:22
我反而覺得POLARBEARLEE的批評一針見血.
這個社會何時變成這樣.?? 有錢200萬...可以走精面,買學位,.....是的...衛校長也教人走精面2年PART TIME 取菲國博士學位 .....如果無錢買位, 收封極侮辱REJECT LETTER , 竟然可以用" 面試表現未如理想" 等字眼.  小朋友, HURT 到爆

Chirley    發表於 16-7-5 12:16
hppa    發表於 16-5-30 13:50

回覆 ok3 的帖子

Totally agree with u! 有D人自己會選擇私家醫院生仔, 唔係因為冇得去政府醫院生, 而係覺得私家醫先俾到佢地想要既服務/環境等等. 又有好多家長有學卷幼稚園唔讀, 硬要每個月比5, 6 千出去讀九龍塘區既幼稚園. 又或者由NGO 辨既課程唔要, 一定要比貴好多倍咁去讀私營機構既班. 咁佢地係咪有問題呢? 係咪就係財大氣粗呢? 佢地返既幼稚園, XXX 機構, 甚至私家醫院都唔應該存在? 對於有D學校濫收學費既 (以幼稚園為數最多), 家長真係要自行判斷讀唔讀, 但最終決定權一定係家長到. 其他人唔認同既咪唔好讀囉, 冇人逼你送個仔女去讀架喎! 作為一個國際城市, 連唔同類型既學校都容納唔到, 更枉論要廣納各地人材嚟啦! 唔係target 一般平民百姓既學校就有問題, 肯負擔貴D學費既家長都要比人指指點點, 唔通香港真係有"紅衛兵" 復興?

Lindytiger 發表於 16-5-30 10:34
回覆 ok3 的帖子

Totally agree with u! 有D人自己會選擇私家醫院生仔, 唔係因為冇得去政府醫院生, 而係覺 ...
Lindytiger 好耐無見, 您好.!您又話您不是舊生又不是家長, 為何咁上心. ??? 我就是您口中所說的無能力平民百姓了.......好吧, 我認命....., 不敢再心存幻想了........, 跨代貧窮.......香港資源部份要用在外國的小朋友身上, 才叫合理.....

回覆 Lucifer3960 的帖子

我唔係為一間學校抱不平,亦都為VSA, ISF .......... 有D野我覺得應該要發聲.  我想帶出香港真係應該要廣納唔同類型既學校, 咁先可以留住人材係香港. 坦白說, 如果無呢類型既學校, 就可能令到好多人才離開, 呢個會係香港之褔嗎? 我因為工作關係, 對香港既經濟環境(當中包括人口分配, 學校類型等)做過好多深入研究, 我亦都好愛香港呢個地方, 不過就唔得閒時時係EK 出現

其實香港仲有好多優質既學校, 只要家長用心教導, 小朋友總有出頭天. 我都係住公屋出身, 但自問今日都略有成就, 凡事總有可能, 做家長既樂觀一點才對嘛!

Chirley    發表於 16-7-5 12:18
Lucifer3960  謝謝鼓勵, 頓覺人間溫暖...  發表於 16-5-30 12:05

又辦學精神, 又財大氣粗, 不過講咗兩頁都未講到重點, 唔用capital note, 邊個俾錢起學校呢? 淨係睇到件事嘅一邊就係度嘈嘈嘈
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

Lucifer3960 發表於 16-5-30 10:31
我反而覺得POLARBEARLEE的批評一針見血.
這個社會何時變成這樣.?? 有錢200萬...可以走精面,買學 ...
一針見血?? 我覺得係“以偏慨全”! 學校係咪學店我唔評論。不過將入讀嘅家長同學生就咁扣上財大氣粗嘅帽子, 我就覺得有d難以接受。咁大頂帽小朋友帶唔起㗎! 稚子何辜?? 入讀收費(貴)學校嘅學生就財大氣粗?! 敢問讀免費官津學校嘅學生又是否一定謙虛有禮??
‹ 上一主題|下一主題