用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 買票據爭入名校 漲價至200萬
go

買票據爭入名校 漲價至200萬 [複製鏈接]

小一入學爭崩頭,名牌私立小學學位「千金難求」。傳統名校赤柱聖士提反書院附屬小學去年首推一百萬元、為期十二年無息「定期票據計劃」,家長購買後可提名子女優先入學,即可優先獲第三輪面試,增加入學機會。校方宣佈票據今年加至二百萬元,稱「二百萬是一個比較合適的水平」。教育界人士認為,做法妨礙了中低層學生入學。

聖士提反書院附屬小學本月初發出通告,宣佈新學年(二○一七至一八)小一收生程序推出的定期票據計劃,票據選購價為二百萬元,十二年期無息,不可更改,不可轉讓及無擔保,將於十一月或以前發售,票據到期日為二○二九年八月三十一日,家長屆時取回二百萬本金。

成功認購票據的家長,其子女符合小學入學要求,便可「提名」入學。雖然被提名學生仍需跟大隊經過三輪面試,不過就可增加出線的機會,因學校會為被提名的學生抽取隨機編號,如他們成功通過首兩輪面試,編號愈前的學生可優先得第三輪面試,增加入學機會。

新學年加價 聖士提反:比較合適

去年「定期票據計劃」定價一百萬元,新學年將加價至二百萬元。校方發出通告:「基金公司(聖士提反基金有限公司)認為二百萬元是一個比較合適的水平。」校方又指去年首次發出票據,把面額「定得低些」,以便了解家長的接受程度。校方指,基金公司是以教育為宗旨的慈善機構,從票據獲得的資金會提供貸款予小學及書院作教育發展。

教協副會長、立法會議員葉建源指,私立學校在推出票據有其自由,但費用增幅之大,莫論基層,甚至一般中層亦未必能負擔,妨礙了中低層學生入學,認為「大家非鬥能力,而是鬥財力」,未必符合社會期望。

聖士提反書院附屬小學創於一九三八年,名人霍震霆及港鐵主席錢果豐均曾入讀,該校每年平均一千七百人報讀,只取錄約一百名學生,平均十七人爭一個學位。

3    0    0    0

弘立申入學 購650萬本金券優先考慮

國際及私立學校發行債券或票據,憑券取錄或給予優先評估申請入學者的做法,近年漸趨普遍。多間私校將債券計劃與申請入學資料上載至網頁,相關債券或票據的面值由數十萬元至六百五十萬元不等。

各間私立學校中,弘立書院設六百五十萬元的「本金券」,由持券者提名的入學申請人可獲優先考慮取錄,並在未能通過首次入學評估時,可獲一次再評估的機會。

英國貴族學校哈羅香港國際學校和滬江維多利亞學校,分別設有面值五百萬元的「資本證」,以及面值三百五十萬元的債券;由持有「資本證」或債券提名的申請者,有較大機會獲取錄。

回覆 elbar 的帖子

赤柱聖士提反書院不是傳統名校吧, 聖士提反女子中學才是.

SarahGil 發表於 16-5-26 14:44

赤柱聖士提反書院不是傳統名校吧, 聖士提反女子中學才是. ...

國內市場。

引用:回覆+elbar+的帖子 赤柱聖士提反書院不是

原帖由 SarahGil 於 16-05-26 發表

赤柱聖士提反書院不是傳統名校吧, 聖士提反女子中學才是. ...
側側膊,唔多覺

回覆 ppmmbb 的帖子

香港都有市場,有家長會俾錢考唔到,亦有家長冇俾錢可以考入。

引用:回覆+ppmmbb+的帖子 香港都有市場,有家長

原帖由 HappyCheerBaby 於 16-05-26 發表
回覆 ppmmbb 的帖子

香港都有市場,有家長會俾錢考唔到,亦有家長冇俾錢可以考入。 ...
你認人畀錢考唔到???

hppa    發表於 16-5-27 10:37

回覆:買票據爭入名校 漲價至200萬

舊年去簡介會,前後左右都係大陸人。校長用廣東話解釋債劵,d大陸人猛咁叫我翻譯普通話比佢聽。

校長仲滿口歪理, 話因為有新大樓 有加多位,所以對冇買債劵既家長嚟講,係冇減低佢哋嘅入讀機會。 將歪理合理化 !

Chirley  根本只係生意  發表於 16-7-5 12:11
hppa    發表於 16-5-27 10:37

BearBearMummy 發表於 16-5-26 22:35
舊年去簡介會,前後左右都係大陸人。校長用廣東話解釋債劵,d大陸人猛咁叫我翻譯普通話比佢聽。

校長仲滿 ...
O晒嘴
點解咁多大陸人架仲..

Yanamami  点解無?  發表於 16-7-7 11:59

作為私校,冇政府津貼學費,如果要新增教育大樓/器材又或者留著優秀既老師,樣樣都係錢。咁錢從何來呢?一係就咩新設施都唔好增加,老師被高薪掘角都唔理,再唔係就大幅加學費。如果用發債去集資,攞返嚟既錢唔係亂洗,受益既都係學生。負擔唔起或者唔想買債卷既家長,咪用返舊方式去考囉,同樣都係有3班可以考,睇唔到有咩唔公平、又或者歪理喎。至於係咪好多大陸人,講座遇見有唔代表真係讀緊係多。再者,講國語既可以係台灣人、華僑、星洲人⋯⋯⋯唔一定係大家眼中既野蠻人喎!

SarahGil 發表於 16-5-26 14:44

Agreed!

雖然我唔知傳統名校既定義何來,亦無意爭辯。不過可以睇下 wiki 既解說:

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E8%81%96%E5%A3%AB%E6%8F%90%E5%8F%8D%E6%9B%B8%E9%99%A2

Lindytiger 發表於 16-5-26 23:20
作為私校,冇政府津貼學費,如果要新增教育大樓/器材又或者留著優秀既老師,樣樣都係錢。咁錢從何來呢?一 ...
Agreed!

我唔知有冇呢條版規, 個人意見係, 如果引述其它報導, 寫明出處會好喲.

其實我好多謝版主分享有關信息, 只係覺得有埋出處感覺舒服喲,

wtyedu 發表於 16-5-27 10:08
我唔知有冇呢條版規, 個人意見係, 如果引述其它報導, 寫明出處會好喲.

https://hk.news.yahoo.com/%E8%81%96%E5%A3%AB%E6%8F%90%E5%8F%8D%E9%99%84%E5%B0%8F-%E5%85%A5%E5%AD%B8-%E7%A5%A8%E6%93%9A-%E5%83%B9%E5%80%8D%E5%8D%87%E8%87%B3200%E8%90%AC-221113931.html

創校七十八年的聖士提反書院附屬小學,備受中產家長歡迎,每年吸引過千名學生慕名報讀,該校一六學年首推「定期票據計畫」,獲逾一百一十名家長認購。一七學年票據申請,下月十日截止報名,選購價即時由一百萬元,大幅飆升至二百萬元。票據由聖士提反基金有限公司發售,家長需支付二百萬元,認購一張無利息、擔保及不可轉讓、更改的定期票據。校方在網頁解釋,增加票據金額至二百萬元,是一個較合適的水平,因首推票據時,是把面額「定得低些」,以了解家長的接受程度。校方又指,票據訂價會定期檢討,以評估是否處於合適的水平,暫無計畫每年自動調整。

根據學校網站上載章程顯示,手持票據的家長,可提名一名子女優先入讀一七學年小一,學童必須符合小學的入學要求及水平,強調不保證必獲取錄。若獲提名學童成功獲小一優先學位,一七年的票據將於二○二九年退還面值金額。按去年做法,持票據的學童仍需接受三輪面試,若他們順利通過首兩輪,會按抽取的隨機編號,依次序接受最後面試,直到完成取錄三十二個優先學位,記者昨日未能聯絡校方,但該校會於下周六舉行小一入學簡介會,屆時會作詳細解釋。

立法會教育界議員葉建源認為,票據計畫難免予人不平等的觀感,高收入家庭才有優勢,令人覺得是以「財力」,非以能力挑選學生;亦難以理解票據由一百萬一下子跳至二百萬元。教育局回應指,私校主要按自負盈虧和市場運作的原則營辦,若私校須透過類似的「定期票據計畫」籌集相關經費,辦學團體在推行計畫前應先諮詢家長及各持份者,並向他們清楚交代實施計畫的理據和具體安排,以求各方取得共識。

另外,多所私立及國際學校亦有類近計畫,弘立書院學校設一次性建校費、年付建校費及本金劵。據資料顯示,持有該校本金劵者可有優先權入讀弘立,負責發售的基金會對上一次發行本金劵是於去年三月,面值達六百五十萬元。哈羅香港國際學校亦計畫將新入學學生的資本證明書(Capital Certificates)由三百萬元加至五百萬元;又向每名學生加收建校費(Capital Levy),由現時每人每年五萬元加至六萬元。

回覆 Lindytiger 的帖子

傳統名校full list, 总共22所:-

http://m.edu-kingdom.com/post.php?fid=372&tid=1367137&page=1

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%A3%9C%E5%8A%A9%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E8%AD%B0%E6%9C%83

hppa  not really  發表於 16-5-27 12:03

回覆 SarahGil 的帖子

已經有好多人講過好多次呢個list 唔係代表佢地就係傳統名校.

同埋SSC建校唔係由教會開始, 而係 八位華商及社區領袖,包括何啟爵士、曹善允博士、周少岐先生、黎季裴先生、霍約瑟會督(Bishop Joseph Hoare)及班為蘭會吏長(Archdeacon Williams Banister),致函港督卜力,要求開辦一所英文書院與華人子弟就讀。 創校袞袞諸公的辦學理念是為華人子弟提供類似當時著名英國公學的優質教育。創校不久,不少海外學生慕名入讀,尤以東南亞的華僑子弟人數最多.

hppa    發表於 16-5-27 12:04

回覆 Lindytiger 的帖子

"個list 唔係代表佢地就係傳統名校"

我見個list上都粒粒皆星,仲一直跟住list做人tim
真心請教,你意思係個list入面有d唔係傳統名校, 而有d係反而又冇放落去?

回覆 SarahGil 的帖子

其實我真係唔打算去講咩學校先係傳統名校, 因為根本就冇所謂既list. 而我亦都唔係SSC 舊生或者家長, 只係因為我對呢間學校有D 認識, 所以先回應. SSC 係到1970 年先選擇成為一所政府津貼學校, 之前一直都唔係資助/輔助學校, 所以佢雖然歷史悠遠但根本就唔係輔助學校, 所以更加唔會係呢個list 到. 再補充一樣野: SSC 創校之時係並非喺香港教育部門註冊, 而喺英國教育部門登記, 接受既係英國皇家督學監督.

除左SSC, QC, King's & BPS 呢三間官校都唔喺個list 裏面呢!
‹ 上一主題|下一主題