用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位媽媽不考慮國際學校的原因
樓主: giegie0506
go

各位媽媽不考慮國際學校的原因   [複製鏈接]

引用:Quote:kumasanee+發表於+16-5-23+18:19+流

原帖由 hkpapa852 於 16-05-23 發表
語文足夠溝通就夠,就算你口音幾咁native,係人地眼中都係非我族類。而且咩叫native? 英國人口音?美國白人 ...
非我族類,你講得好岩。不過女仔的話情況會好D,易D埋堆。

引用:Quote:原帖由+dbchu+於+16-05-24+發表同意

原帖由 maomaofafa 於 16-05-24 發表
得passport好多都無priority,父母兄姊讀過先有
但如果小朋友係家姐哥哥,咪唔洗指意入?

回覆 maomaofafa 的帖子

間間吾同,如果Chinese heavy的IS,普通話的聽講讀寫其實吾輸local school的。大多數IS有school tour,透明度高,你可以慢慢做吓資料收集。

引用:Quote:原帖由+maomaofafa+於+16-05-24+發表

原帖由 dbchu 於 16-05-24 發表
買提名權幫到你 都有priority interview

引用:Quote:原帖由+dbchu+於+16-05-24+發表但如

買提名權幫到你 都有priority interview
我知真係買左只有優先interview, 但真係未必優先收,今年買左唔收大有人在,今時真係唔同往日...

引用:回覆+maomaofafa+的帖子 間間吾同,如果Ch

原帖由 Jane1983 於 16-05-24 發表
回覆 maomaofafa 的帖子

間間吾同,如果Chinese heavy的IS,普通話的聽講讀寫其實吾輸local school的。大 ...
謝謝你的建議。

Jane1983    發表於 16-5-24 22:38

引用:Quote:原帖由+maomaofafa+於+16-05-24+發表

我知真係買左只有優先interview, 但真係未必優先收,今年買左唔收大有人在,今時真係唔同往日...

...
唔收可以退款吧?都係一個機會。無計,太多有錢人,有時不同往日。再唔係係歐洲投資住宅(聽說西班牙/葡萄牙特別平)換個歐盟passport再送小朋友去英國讀書都係一個選擇。計番條數可能仲平過係香港讀IS。

True.有兄弟姊妹最好。我今曰去qbs school tour.admission 知我有siblings.已經話佢唔擔心。其實好多case 在local 轉不到IS.因為英文真的有差距。

引用:Quote:原帖由+dbchu+於+16-05-24+發表我知

唔收可以退款吧?都係一個機會。無計,太多有錢人,有時不同往日。再唔係係歐洲投資住宅(聽說西班牙/葡萄 ...
Yes. This is one of the ways. If u got 3 kids, it's worth to do

...
唔收因為未達標,ESF不是要選最top的

引用:Quote:原帖由+dbchu+於+16-05-24+發表我知

原帖由 lui 於 16-05-24 發表
唔收因為未達標,ESF不是要選最top的

係,英文唔達標,依家大把學生佢地選擇,佢地可以慢慢簡....

所以如果去到小學幾年班或中學先轉會唔會更加難?相對英文要求更加高...

回覆:giegie0506 的帖子

我諗咗幾年都未定係讀is定係考直資私校。其實你d點睇新派直私?cky幾乎就係is,啟思,培僑,音小,王錦輝呢d都係直升中學,小朋友自由,有d似is。你d話直私唔易入,有d is都唔易,都睇你點揀,求其讀一間,直私或is都有易入果d。讀is真係冇翻轉頭,我驚揀錯。

回覆:ume 的帖子

我當然有研究過主流學校能否做到國際學校的效果。當你見到、聽到主流學校今個星期中默、下個星期英默,再下個星期中默,接住的下星期到英默,係車輪轉地默,還未計測驗考試、大量功課⋯⋯而且每次默書,係默三次,第一次預默,第二次真默,第三次補默⋯⋯我就真係投降。唔係怕workload 重,而係呢種模式阻住小朋友健康成長(智能、情緒、身體)。所以,真係唔好意思,連直資都唔係咁輕鬆,將軍澳某間一條龍有IB的學校,平均1.5個月測考一次,識的兩個小朋友都要(唔知點解)補習,要專補數,也有general補習。我自問一d都唔buy補習,要補,一係課程太深,一係小朋友智力有問題,而我相信主因是前者。

引用:我當然有研究過主流學校能否做到國際學校的

原帖由 torunpoland 於 16-05-24 發表
我當然有研究過主流學校能否做到國際學校的效果。當你見到、聽到主流學校今個星期中默、下個星期英默,再下 ...
諗到將來要同個仔一齊讀過小學中學,我就已經唔想俾佢讀主流...... 我個仔係越逼佢越唔做,將來升小唔知會不會被老師覺得佢難搞。而家PN老師話佢好乖,上課好定,我覺得奇怪因為阿仔在家中好活躍。老師又話佢樣樣都很好,除了唱遊比較唱得細聲冇咁投入之外,我又覺得奇怪因為我個仔係開籠雀,週末上playgroup也會大聲唱歌,回家也會開演唱會咁款。家長日,我個仔攬實我,唔出聲,冇笑容,老師同佢同我傾計都唔睬人,好似好怕醜咁。咁到底佢係怕d老師定係點呢?佢同老師之間係咩問題呢?Playgroup老師是外籍老師,佢反而好開心好enjoy,我在家同佢睇學校d生字卡,佢會好快學識,也會主動拿來看,如果一段時間冇睇,佢就唔記得(學校唔係日日教咩?),所以在學校到底學到幾多呢?阿仔似乎記得playgroup學的東西和我教的東西比較多...

回覆:各位媽媽不考慮國際學校的原因

窮😂

回覆:各位媽媽不考慮國際學校的原因

我主要考慮讀國際學校入本地大學的機會低D,入神科的機會更低,但心中好明白國際學校的教學方法更加符合人性,好矛盾!

引用:我主要考慮讀國際學校入本地大學的機會低D

原帖由 happyhealthymin 於 16-05-25 發表
我主要考慮讀國際學校入本地大學的機會低D,入神科的機會更低,但心中好明白國際學校的教學方法更加符合人 ...
我看過一國際學校的升學資料剛好和你說的相反,不少本地升大學的主要是神科如醫科或法律,當然很多的是外國好的學校,甚至世界性名校!

回覆:ume 的帖子

個問題又嚟,入新派直資,又係要谷咗先⋯⋯唔係點入?咁多人報名?

torunpoland 發表於 16-5-25 10:34
個問題又嚟,入新派直資,又係要谷咗先⋯⋯唔係點入?咁多人報名?

其實直資學校, 除咗李寶樁之外, 都係一定要行傳統學制, 至少一半以上學生日後要去考DSE, 同國際學校, 或者以國際學校模式辦學既私校, 其實相差好遠喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+happyhealthymin+於+16-05-25

原帖由 Moonlight819 於 16-05-25 發表
我看過一國際學校的升學資料剛好和你說的相反,不少本地升大學的主要是神科如醫科或法律,當然很多的是外國 ...
那間國際學校是國際學校里的神校吧!況且,我覺得本地大學收的肯定都是占畢業總人數的少數。

‹ 上一主題|下一主題