用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求中文認字方法
樓主: tantanmama
go

求中文認字方法 [複製鏈接]

好多謝大家提供咁多橋樑書目. 小兵, 白貓黑貓, 貓鼠奇兵, 故事奇想樹, 用點心學校, 不偷懶小學, 森山京小狐狸系列,杉山亮名偵探.....

我上個月去台灣時誤打誤撞買咗閱讀123 1-12冊, 阿女都鍾意D故事, 好奇怪佢最鍾意小火龍, 佢平時對龍/恐龍都冇興趣的.

tantanmama 發表於 16-5-23 09:07
好多謝大家提供咁多橋樑書目. 小兵, 白貓黑貓, 貓鼠奇兵, 故事奇想樹, 用點心學校, 不偷懶小學, 森山京小狐 ...
小火龍只係角色係龍,故事同龍關係唔大,換其他動物都可以
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MrBeast 發表於 16-5-23 09:02
你說得對,其實佢係睇到,不過就是見到多字就唔係好想睇,最後想通了,慾谷則不達,找些佢有興趣的,有興 ...
小朋友自己揀就唔理佢,如果係我揀,我都會要求埋插畫要靚,所以香港童書有時唔係好想揀,香港畫得靚既人都好多,不過好少會向童書發展,大偵探福爾摩斯係其中一套畫得靚既童書,呢套小學生之間都好搶手
Learning to Read, Reading to Learn.

MrBeast 發表於 16-5-23 09:02
你說得對,其實佢係睇到,不過就是見到多字就唔係好想睇,最後想通了,慾谷則不達,找些佢有興趣的,有興 ...
慾谷則不達 <====== 真係好句!

回覆 little_yolky 的帖子

阿囝冇物睇中文橋樑書,但早兩三年看過一套日譯中的兒童書「佐羅力」他卻少有地喜歡看,到現在還會到圖書館找來重溫。這套書有字有圖畫的,頗有趣味的。

MrBeast  呢本我都有借,不過暫時都是做住furniture  發表於 16-5-23 12:19

MASAYA 發表於 16-5-23 09:19
小朋友自己揀就唔理佢,如果係我揀,我都會要求埋插畫要靚,所以香港童書有時唔係好想揀,香港畫得靚既人都 ...
比佢自己揀就教育局長la   必定全部借哂漫畫都似。
在揀書方面,我係絕對屬於膚淺類,always judge a book by its cover.  事源有次借左本書,我個話一睇d公仔就知好悶

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 16-5-23 12:17
比佢自己揀就教育局長la   必定全部借哂漫畫都似。
我個都差不多,淨係會揀繪本

MrBeast 發表於 16-5-23 12:17
比佢自己揀就教育局長la   必定全部借哂漫畫都似。
在揀書方面,我係絕對屬於膚淺類,always judge  ...
我個都鍾意揀d低能公主類,乜乜少女漫畫,我又覺得冇所謂,因為我絕對唔會揀,一來畀佢有自由度,二來當擴闊眼界 (雖然個方面我覺得冇都冇所謂),三來自己揀既,當調劑下都好

引用:Quote:MrBeast+發表於+16-5-23+12:17+比佢

原帖由 MASAYA 於 16-05-23 發表
我個都鍾意揀d低能公主類,乜乜少女漫畫,我又覺得冇所謂,因為我絕對唔會揀,一來畀佢有自由度,二來當擴 ...
有一套「我係公主」系列,故事幾吸引喎。唔係公主病既公主,係有智有謀既公主。不過文筆係無台灣作者咁好,但故事幾有趣。可以俾阿女睇下。

‹ 上一主題|下一主題