用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求中文認字方法
go

求中文認字方法

阿女小一, 認中文字好差, 考試不只閱讀理解好慘烈, 其他填充, 造句等都冇眼睇.

識字量少主要原因係中文閱讀量少, 佢有得揀一定揀睇英文書. 我已加強同佢睇中文書, 但閱讀功效非一朝一夕. 想求教各位有經驗家長, 點可以快速D認讀中文字?

多謝賜教.

引用:阿女小一,+認中文字好差,+考試不只閱讀理解

s.andp 發表於 16-5-17 15:44
非一朝一夕,給她時間

我都唔想逼佢, 但6月中大考, 唔合格就大鑊了.
其實下學期開初已開始睇多咗中文書, 但上次考試成績仲係好差.

無咁快見效, 因為就算認字多左, 都要時間內化, 唔係認左字就識運用...

我由小一下學期開始,一半中一半英文書,仲要朗讀,用了兩年才叫較安心,ie, 如無意外應合格。若你想短期成效,做補充在所難免,my 2 cents
Ps 我小朋友是較慢,資質較高的或許不同

tantanmama 發表於 16-5-17 15:43
阿女小一, 認中文字好差, 考試不只閱讀理解好慘烈, 其他填充, 造句等都冇眼睇.

識字量少主要原因係中文閱 ...

因為識字量少, 所以無心機睇書.
最快見效梗係做練習, 長遠就係睇書和寫作

回覆:求中文認字方法

以前真係冇俾補充練習佢做,但我上星期都買咗喇。準備俾佢熟習下題型,希望有幫助。
如果兩年可執番正佢中文到正常水平,我都心滿意足喇。目前只要求順利考試合格升班咋。

tantanmama 發表於 16-5-17 19:06
以前真係冇俾補充練習佢做,但我上星期都買咗喇。準備俾佢熟習下題型,希望有幫助。
如果兩年可執番正佢中 ...
多提一句,補充練習要針對性,如struggle的話要協助找合適你小朋友的技巧,至於認字,若課文範圍內的沒問題,長遠都是閱讀為主。

tantanmama  多謝提醒. 我買咗一本閱讀理解,一本乜都有的.會再留意啱唔啱佢.  發表於 16-5-17 22:42

原帖由 tantanmama 於 16-05-17 發表

其實中,英語文都需時,應付6月大考只有幾星期,就算每天閱讀都難有進步。指望暑假,惡補及看書,新學期會有明顯改善。

你學校是普教嗎?

tantanmama  一年班是廣教中的, 佢聽得明老師講, 係睇唔明問題  發表於 16-5-18 08:11

我情況跟你有D似,不過我個看書可以看懂八成多,但很多字會看卻不會寫。想了又想,依然覺得字要多寫才能改善,所以6月考試只好盡力,不能太勉強。今個暑假會陪他多看書、多寫字,希望9月可以收復失地。

under_the_tree 發表於 16-5-18 02:01
其實中,英語文都需時,應付6月大考只有幾星期,就算每天閱讀都難有進步。指望暑假,惡補及看書,新學期會 ...
是的, 已努力了半個學期仍未追回, 剩下幾星期都難有躍進. 我都唔求佢成積好, 只求合格升班咋.

黎緊暑假會真係會加緊努力, 希望新學期可改善啦.

lhingw 發表於 16-5-18 08:05
我情況跟你有D似,不過我個看書可以看懂八成多,但很多字會看卻不會寫。想了又想,依然覺得字要多寫才能改 ...

我諗我女只看得懂六成左右, 最近才發現一D佢識讀嘅字係唔明點解嘅. 寫就更差, 佢都同我講過考造句時佢係識作的, 但唔識寫.

你講得啱, 字要多寫才能改善. 除咗睇書, 我都要同佢練下寫字. 多謝提醒.

MrBeast  試下寫日記,每日一短句:時人地事感受  發表於 16-5-18 08:36

醒目開學勳章

我覺中文係各科中最深, 我從EK 中知道, E 科唔簡單.
但欲速則不達, 要加強閱讀.
但熟讀中文課文,識晒D 詞語, 應該應付到考試.

PY-Sing 發表於 16-5-18 09:59
我覺中文係各科中最深, 我從EK 中知道, E 科唔簡單.
但欲速則不達, 要加強閱讀.
但熟讀中文課文,識晒D 詞 ...
係呀, 一直都唔敢睇少中文科, 係我自己錯估阿女能力. 上學期見阿女考試分都OK就冇咁著緊, 但上次小考唔讀題目佢自己唔識睇, 即跌咗20分要入輔導班. 老師好好, 同我檢討阿女衰乜, 偏英輕中搞到中文底子弱. 老師都有講閱讀係基本功, 但臨急就先讀熟課文所有字詞, 同做下補充練習提升考試技巧.

tantanmama 發表於 16-5-18 10:27
係呀, 一直都唔敢睇少中文科, 係我自己錯估阿女能力. 上學期見阿女考試分都OK就冇咁著緊, 但上次小考唔讀題 ...

暫時毋須太擔心,小一還有時間等/追。分享一下阿囝的情況,他也是英強中弱的,原因亦是少看中文書。他說中文書少他喜歡的類型,他較喜歡歷險的題材。興趣始終是有效的動力,因此有一段時間我讓他看「尋寶記」、「三國演義」等兒童漫畫。幸好他民族情感較強,自己亦常說中國人中文要好,當然要他真拿起本全文字的中文書看時就難了。為投其所好,近年閒時我會與他分享報章裡一些有關中國的評論,他也願意看看的,也愛取姐姐初中的中史教科書看,最近一兩天更突破地拿了金庸的連城決嘗試看。今年九月他將升中,回顧小學過去幾年的中文科學習,除了學校要做的補充,沒有要求他再做其他補充。他算應付到學校課程,閱讀理解也可以,但到作文便露底了,因比起其他同學,他識寫的字較少。未必所有孩子皆一樣,我囝是需要讓他由興趣入門,催或迫他作用不大,甚或有反效果。但如果妳囡囡受教,可如上面網友提議鼓勵她多寫,由一兩句開始。

tantanmama  希望我都有守得雲開嘅一日.  發表於 16-5-18 13:15

YanKanMom 發表於 16-5-18 11:18
暫時毋須太擔心,小一還有時間等/追。分享一下阿囝的情況,他也是英強中弱的,原因亦是少看中文書。他說中 ...
第一本睇既金庸小說係連城訣... 呢本係黑暗小說... 睇完有冇「成熟」左?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

吓,連城訣是黑暗小說?!掂黑暗法?我自己無睇過金庸這本喎,係爸爸(他自己應也未看過的)借比阿囡睇,阿囡睇完有冇物嘢講喎,這本是她看的第二本金庸小說,第一本是雪山飛狐。