用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求中文認字方法
樓主: tantanmama
go

求中文認字方法 [複製鏈接]

rean_chau 發表於 16-5-21 00:13
我仔小一中文幾乎未合格過,我係一升上小一就知道佢認字有問題,所以用左好多方法,初開始對中文字無概念, ...
我好欣賞你呢種會嘗試不同方法去幫小朋友,有需要先請人專補某一part,唔係一開始覺得有問題就個科全補
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

rean_chau 發表於 16-5-21 00:13
我仔小一中文幾乎未合格過,我係一升上小一就知道佢認字有問題,所以用左好多方法,初開始對中文字無概念, ...
正所謂世上無難事⋯
小兵as bridge book 的確是不錯,尤其是成套80本,有排睇。閱讀123 看過幾本就有d悶。

引用:Quote:rean_chau+發表於+16-5-21+00:13+我

原帖由 MrBeast 於 16-05-21 發表
正所謂世上無難事⋯
小兵as bridge book 的確是不錯,尤其是成套80本,有排睇。閱讀123 看過幾本就 ...
吓!閱讀123好好睇啊!小兵又好睇。

BTW,又長氣講,最好在小朋友中文基礎不好時,先不要給他們看漫畫,繪本可以。否則會比較長時間看唔到全文字橋樑書,因為佢地對眼會習慣咗睇漫畫唔睇字,大部分係估內容,對閱讀及文章理解會有障礙。

但當文字底好了,就可以俾佢哋睇漫畫了。

little_yolky 發表於 16-5-21 22:44
咦?妳對漫畫open左喎
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-05-21+發表正

原帖由 little_yolky 於 16-05-21 發表
我都有比佢睇漫畫,始終老夫子同多啦A夢係佢至愛,呢啲係佢既閱讀情趣,不過就少借少買。

little_yolky 發表於 16-5-21 22:44
可能我未遇到掛,小兵都係初頭無意找到本好睇的先追落去,其實覺得真是好睇的我估只有十幾本,其餘的只是so so.
我覺得相比下,大概60-100頁的書,英文書的內容可以好有趣,就算只是描述屋企人的interaction,結局都可以出人意表,又subtle 地帶出一些品德的msg,但又唔會長篇大論、加好多修飾。

回覆:MrBeast 的帖子

閲讀123好睇,仔因屁屁超人才睇完這一系列。小兵,佢覺得唔好睇。最近睇南山七小福,佢同學仔介紹睇。

回覆:rean_chau 的帖子

老夫子,我仔反而少睇,好少字又無聊。多拉A夢睇晒。其實白貓黑貓都好好,有好多系列,我仔識嘅成語故事都由白貓黑貓書內學到。

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-05-21+發表正

原帖由 little_yolky 於 16-05-21 發表
深有同感

babywoman 發表於 16-5-22 11:37
閲讀123好睇,仔因屁屁超人才睇完這一系列。小兵,佢覺得唔好睇。最近睇南山七小福,佢同學仔介紹睇。

...

會試下屁屁超人,謝。睇書興趣都好個人,正如有些人不喜歡magic tree house.  若小朋友喜歡貓咪,我也(禮上往來)推介貓鼠奇兵,圖畫畫得好靚,一套10本

回覆:MrBeast 的帖子

我仔暫時唔喜歡貓鼠奇兵。認同睇書好個人。
同學仔都重要,流行睇乜書,大家就一窩蜂去睇。我仔返8:35,但有啲住遠嘅同學8:00前已到校,學校好似規定提前到校的要睇書,我仔好多時也要8:00前回校與大家一齊睇(我地行十分鐘到校),好多書都係同學仔引起佢興趣

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-5-21+22:44+

原帖由 MASAYA 於 16-05-22 發表
咦?妳對漫畫open左喎
咁緊係最好唔好睇啦

引用:Quote:rean_chau+發表於+16-5-21+00:13+我

原帖由 MrBeast 於 16-05-21 發表
正所謂世上無難事⋯
小兵as bridge book 的確是不錯,尤其是成套80本,有排睇。閱讀123 看過幾本就 ...
唔好一次過買晒成set呀,後悔架。以大女為例,佢睇咗幾本,就跳咗去另一類書了。我家只有大概10本以內。

閱讀123既: 一個傻蛋賣香屁
小兵系列:媽媽的愛有幾斤

呢兩本大力推薦,後一本睇到我喊。

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+16-5-22+17:53+編

原帖由 MrBeast 於 16-05-22 發表
係,真係好個人。家姐中意古典小說,阿妹中意恐龍、科學。家姐喜歡紅樓夢,阿妹喜歡三國演義。不過佢哋共同中意歷史漫畫。

MrBeast 發表於 16-5-22 07:15
可能我未遇到掛,小兵都係初頭無意找到本好睇的先追落去,其實覺得真是好睇的我估只有十幾本,其餘的只是so ...
閱讀123裡面,我覺得屁屁超人同小火龍系列幾好睇,不過都係鍾意故事奇想樹多d,用點心學校同不偷懶小學好好睇,其他獨立故事都好好睇
最近發現兩套書比橋樑書更初階,而且故事簡單有趣,由圖書轉型應該幾適合,森山京既小狐狸系列 (第一本係黃色水桶),同埋杉山亮既名偵探,如果中文較弱,橋樑書都有困難,可以試下呢兩套

回覆:求中文認字方法

好認同睇書係好個人,咁多套橋樑書,我仔都冇咩興趣。我仔只愛看怪博士與妙博士,最鍾意睇樹屋故事系列同漫畫(如歷史漫畫),其他…(^_^;)

MASAYA 發表於 16-5-22 23:04
閱讀123裡面,我覺得屁屁超人同小火龍系列幾好睇,不過都係鍾意故事奇想樹多d,用點心學校同不偷懶小學好好 ...
咁啱昨天等eca時去library打dun,找到兩本番譯日本的書,一本都喜歡另一本就可能長了一dd,下次再借你推薦的

little_yolky 發表於 16-5-22 21:04
唔好一次過買晒成set呀,後悔架。以大女為例,佢睇咗幾本,就跳咗去另一類書了。我家只有大概10本以內。

...
係啊,雖然我只是借,同一series我一次最多都係借5-6本,so far so good.
多謝各位網友的推薦

MrBeast 發表於 16-5-23 08:32
咁啱昨天等eca時去library打dun,找到兩本番譯日本的書,一本都喜歡另一本就可能長了一dd,下次再借你推薦 ...
我諗你小朋友既程度應該唔需要比橋樑書更淺既書,不過呢兩套真係有趣,我女都好鍾意睇
如果搵唔到啱既中文書,中譯日文書其實真係好好既選擇,原文係英文我一般會搵返原文,但其他原文我會搵中譯

MASAYA 發表於 16-5-23 08:42
我諗你小朋友既程度應該唔需要比橋樑書更淺既書,不過呢兩套真係有趣,我女都好鍾意睇
如果搵唔到啱既中文 ...

你說得對,其實佢係睇到,不過就是見到多字就唔係好想睇,最後想通了,慾谷則不達,找些佢有興趣的,有興趣自然會看,暫時來說60左右頁數is perfect,80max
之前也不會刻意去找番譯中的書,個本貓鼠奇兵有幾個地方讀落係有d怪怪地,不過j857 section 找不到書又有時間所以去889望望,見到d圖畫咁靚咪借來試下,nothing to lose.
‹ 上一主題|下一主題