用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KV 上 KTS
go

KV 上 KTS [複製鏈接]

真心請教:kv畢業,上KTS小一,足以應付和適應嗎?

3    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

照理,KV去邊,都應該唔會太大問題,但當然唔會係100%啦

我見過有KV學生去到津校都搞唔掂!係科科肥佬!
補充,as per 家長,佢話我知科科
至於邊間...有關係咩?津校,初小,都唔會太深啦!

kl2010  你仔間津校?  發表於 16-5-16 15:02
Yanamami  科科?  發表於 16-5-16 12:29
恐龍家

引用:照理,KV去邊,都應該唔會太大問題,但當然

原帖由 小曳人 於 16-05-16 發表

我見過有KV學生去到津校都搞唔掂!係科科肥佬! ...
Thx
有說KTS課程進取,亦有說合理不太谷,正是眾說紛紜……

希望我小朋友可順利過渡,謝謝你!

小曳人 發表於 16-5-16 07:14

我見過有KV學生去到津校都搞唔掂!係科科肥佬! ...
KV學生如果無外補過英文, 去到一般英文小學會蝕底D, 但如去非英文小學, 應該無乜問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:真心請教:kv畢業,上KTS小一,足以應付和適

原帖由 jesswu 於 16-05-16 發表
真心請教:kv畢業,上KTS小一,足以應付和適應嗎?
KV 有咁多人畢業,豈可一概而論。
阿女個班,(不是KTS), 攞學業獎和差D留班個兩位都是來自KV.

hppa    發表於 16-5-16 16:14

普教中準備好了?

引用:Quote:原帖由+jesswu+於+16-05-16+發表真心

原帖由 AgapePa 於 16-05-16 發表
KV 有咁多人畢業,豈可一概而論。
阿女個班,(不是KTS), 攞學業獎和差D留班個兩位都是來自KV.

...
啱……唯有做父母的盡量協助……

引用:普教中準備好了?

原帖由 Yanamami 於 16-05-16 發表
普教中準備好了?
有點普通話底……

KTS有小—預備班,唔洗再補乜野嘞~

回覆 Yanamami 的帖子

我想問下KTS會吾會教淺考深?

小一開學即刻普教中, 或是上學期廣教中, 下學期普教中, 有冇分開教普通話拚音呢?

吾好意思, 很多問題, 希望您可幫忙解答

kl2010 發表於 16-5-16 14:40
回覆 Yanamami 的帖子

我想問下KTS會吾會教淺考深?
不会教淺考深。
一开始就普教中,小—預備班時可能夾雜粵語。

小—第—次考試前有模擬考試作熱身,第一次考試会讀卷,之後要靠自己~

有PTH課教拼音~

kl2010  謝謝您  發表於 16-5-16 15:00

回覆:KV 上 KTS

The opinions on KTS are very mixed. Some said the curriculum is very difficult (i.e. 谷)but some said it's reasonable.....

我睇个谷字意思係—味得个深字、教淺考深、—年两測四考、每日十样功課、每周中英默書、考試範圍六至八課書甚至以上……

KTS以上全無……至於課程深淺,总有人跟唔到,但每年年終全校家長会填问卷,表達对課程深淺、功課量及課外活动量意見,校方会参考全校家長意見,所以我相信,絶大部份家長係满意現况。

hkpapa852  其實所謂谷, 咪有係相對, 谷唔谷, 睇吓同邊間比.....  發表於 16-5-16 16:20

hkpapa852  其實所謂谷, 咪有係相對, 谷唔谷, 睇吓同邊間比.....  
同边间比都贏!

边间每个学期中英各只默三次書?仲要唔計入成績表?考試無考默~無暑期作業(只做本阅讀册)毎年只有三考,無test無quiz~平曰功課限6項、長假期都係八、九項~考試範圍除数学有d累積,中英都係五課內,GS三、四課,以上workload同考核範圍P1~P6一样。我係覚得好適中~

hppa    發表於 16-5-16 18:03

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-5-16+16:32+編

原帖由 Yanamami 於 16-05-16 發表

hkpapa852  其實所謂谷, 咪有係相對, 谷唔谷, 睇吓同邊間比 ...
Thx for sharing
我好like

Yanamami  我都好like  發表於 16-5-16 17:40

Yanamami 發表於 16-5-16 16:32
hkpapa852  其實所謂谷, 咪有係相對, 谷唔谷, 睇吓同邊間比.....  
同边间比都贏!
功課量1-4年級就是,5年級開始不是了,要有心理準備

Yanamami  阿女P6都好快搞掂~今日得4样功課咋~係学校已做哂  發表於 16-5-16 22:56

bobohau 發表於 16-5-16 22:52
功課量1-4年級就是,5年級開始不是了,要有心理準備
現在快考試了,功課比平時少是正常的,你女做得快恭喜你
‹ 上一主題|下一主題