用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好唔開心....大家比D意見我
go

[過動] 好唔開心....大家比D意見我 [複製鏈接]

琴晚仔仔因平時坐唔定,常瞭D同學仔上堂傾計要見家長...老師比個意見我地叫仔仔轉去宿舍學校...(香港扶幼會則仁中心學校)心好痛.大家可以比D意見我嗎?(仔仔四年級,係過動寶寶加專注力不足)
   0    0    0    0

引用:琴晚仔仔因平時坐唔定,常瞭D同學仔上堂傾計

原帖由 緣份的天空 於 16-05-04 發表
琴晚仔仔因平時坐唔定,常瞭D同學仔上堂傾計要見家長...老師比個意見我地叫仔仔轉去宿舍學校...(香港扶幼會 ...
唔好唔開心啦,仲有好多方法幫小朋友,請問小朋友本身有冇食藥?

正面啲考慮,則仁中心係短期課程,見網頁原有學席可保留,如果有學校可以教好個仔,我都會試,我兒嘅學校就係只罰唔教,影響自尊心。

回覆:tutik 的帖子

老師嘅提議你可以參考一下,唔好比太大壓力自己同小朋友。我之前聽過一位高雷中學嘅老師講的講座,我覺得學校好支援同好正面協助呢類小朋友。你可以了解下。
另外,我認為唔一定要轉校,最重要老師同學校有愛心同包容。捱捱吓,新班主任又可能更包容。加油!

多謝各位意見及支持!!

回覆 metrochung 的帖子

有食繄藥呀!

回覆:緣份的天空 的帖子

同老師傾下,可以試下自己單獨坐,我小朋友咁多年都坐頭等位,另一方面同醫生傾下,是否藥物份量不足,或可轉其他药試下。總有出路幫到小朋友,別灰心

緣份的天空  多謝你  發表於 16-5-6 10:45

醒目開學勳章

引用:回覆+metrochung+的帖子 有食繄藥呀!

原帖由 緣份的天空 於 16-05-05 發表
回覆 metrochung 的帖子

有食繄藥呀!
試下轉藥吖

則仁黃秋生都係讀呢間,校內好多支援,到行為改善係可以轉回正常學校,年紀細教化都容易些。

近排因為呢件事好心煩,好唔開心,唔知自己應該點做,之前選擇食唔食藥,我已經想好耐...以家又面臨第二個選擇.好想好想有人可以同我傾下

回覆 緣份的天空 的帖子

請問藥品冇效嗎?是否份量不足?行為治療要持續。為母則強,我哋可以做既係冷靜幫小朋友找出路。我近期睇過一份老師+過動兒家長分享,我覺得富啟發性的,尤其尾部份,不同角色既心理、行為質素。

http://www.adhd.org.hk/share-detail.aspx?id=4

緣份的天空  THX  發表於 16-5-18 12:30
‹ 上一主題|下一主題