用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 冇冇媽咪報過週末的小組班?是否必須先做評估? ...
go

冇冇媽咪報過週末的小組班?是否必須先做評估?

想同小朋友報讀每星期六返1-3小時的小組班,但有些中心要求小朋友先作評估,評估費用仟多元(不包括詳細報告),但其實小朋友3月才剛在CAC評估完並有報告可提供,不明白為何須再評估多一次,想問問有經驗的媽媽是否報讀所有關於自閉症的課程前必須在該中心再作評估?因剛開始替小朋友找相關課程,不清楚其他中心的做法,請有經驗的媽咪指敎一下,謝謝~

回覆:冇冇媽咪報過領思的週末小組班?是否必須先做評估?

有啲會咁,主要睇下報邊種班,因為有很多不同種類課程

我想同小朋友報OT, Links 都要先評估

請問你想報的是什麼?其實你去其他中心報小組,佢地都會用一堂做評估,分別在於你等到有位先至做評估,唔洗一開始就做評估,有的小組可能要等半年,到時份評估可能已經outdated

評估主要係俾導師知道小朋友各方面的能力去到邊!從而幫佢選擇適合的課程!但如果你的報告係三月份的 應該唔需要再評估 !

係 每次去不同中心都要比中心既治療師做評估

回覆:HAPPYBEEBEEBEE 的帖子

明白了,唔該晒各位的回覆,原先諗住俾佢試多幾間,睇睇阿囝會夾邊間多d,但如果每間都要花錢做評估,我諗要再比較清楚先決定了

回覆:冇冇媽咪報過領思的週末小組班?是否必須先做評估?

借位問~領思 OK 嗎?