用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 過來人, 講吓當年派第4意願, 3年後的結果, 好嗎? ...
樓主: joli3bb
go

過來人, 講吓當年派第4意願, 3年後的結果, 好嗎? [複製鏈接]

chocolatebean 發表於 16-4-26 14:53
係, 一間B2學校能遇上好老師, 又唔被同學影響(算好彩了)

其實我諗家長唔係一面倒要揀B1學校, 而係大家怕B2 ...
正是﹗

升中如是,升小學亦如是

引用:3年前,+我同大家一樣,+為左幫阿仔挑選學校

原帖由 joli3bb 於 16-04-26 發表
3年前, 我同大家一樣, 為左幫阿仔挑選學校而煩惱, 佢讀區內數一數二的BAND 1小學, 成績算是BAND 2中, 當年 ...
好多小學時名列前矛,上到中學就成績倒退,呢種情況比比皆是。我識一個仁x小學年年考頭一,二,運動又叻既女仔,佢媽咪同我講,上到林護第一次考全級9x, 第二次140。中三先發力追番上4x。最後都上都科大。

Daddle    發表於 16-4-27 17:15

chocolatebean 發表於 16-4-26 14:53
係, 一間B2學校能遇上好老師, 又唔被同學影響(算好彩了)

其實我諗家長唔係一面倒要揀B1學校, 而係大家怕B2 ...

其實B2也有好學校,我認識之中都有幾間,由於有開精英班,英文班,在這些班的學生,多數是比較嚴謹的老師所教導,而且學校放很多資源在這些班,這類學生較有自信,6年後,不一定差.

2年前, 我情況亦是一樣,派了第4志願band 2尾-band 3頭學校, 放榜當日係最尾一個離開學校的 。 但囡囡雖然成績麻麻, 但好乖巧操行A 呀, 所以都希望可叩到另一間好d 中學, 但叩了好幾間學校 , 都毫無消息 , 反而比佢差的同學仔可以叩到 (當時大家真係好灰!) 我諗可能系上天冥冥中有主宰,始終都係要讀番此間學校 , 唔比你轉….哈哈哈!

做父母都希望子女讀得很開心,囡囡至今讀了2年, 佢可能入到一間合適的學校 , 攞到不錯的成績 ,有d科目仲攞到全級第一及頭幾名, 真係我估不到, 意料之外! (當然不能跟其他中學的成績比較 ) 但佢真係自信心強番晒 ! 另因佢好乖及成績不差,老師有好多機會比佢幫手做,而囡囡知道自己其實都不是太差的, 讀得很開心! 回想如果比佢去了另一間中學, 可能係底下游一份子, 仲增添壓力!!  

所以最緊要係靠小朋友自己識諗,最緊要唔好學壞!

粉紅虎    發表於 16-4-29 01:14
wongkaka    發表於 16-4-27 18:24

dream100 發表於 16-4-27 13:21
好多小學時名列前矛,上到中學就成績倒退,呢種情況比比皆是。我識一個仁x小學年年考頭一,二,運動又叻既 ...
band1生入返band1校,一定有大部分會keep唔到响前列,
成校都band1,實有人考第尾,
唔代表小朋友學習能力差咗,
只係其他同學仔表現好過佢

妹妹頭  我仍然都係相信, 有兢爭至會有進步  發表於 16-4-28 08:21
CALVEN    發表於 16-4-27 17:36
Daddle    發表於 16-4-27 17:14

joli3bb 發表於 16-4-26 12:57
3年前, 我同大家一樣, 為左幫阿仔挑選學校而煩惱, 佢讀區內數一數二的BAND 1小學, 成績算是BAND 2中, 當年 ...
引述: "他的小學同學雖然入讀了區內數一數二的BAND 1中學, 但由於工課壓力問題, 本來小學是全級10名之內, 但中一已經趺到全級30名, 好冇信心, 越讀越冇心機."

大家点睇呢? "一個好冇信心, 越讀越冇心機",卻就讀"區內數一數二的BAND 1中學"的前小學全級10名內"的學生,但成績仍是"全級30名", 一般Band1中學每級最少都有144人喎,都仲係好好呀!如能保持成績,甚或再跌到到全級70名,這位在"區內讀數一數二的BAND 1中學的"冇心機"學生,都應可入大學。直糸唔公平咯!

同意!

Daddle 發表於 16-4-27 17:11
引述: "他的小學同學雖然入讀了區內數一數二的BAND 1中學, 但由於工課壓力問題, 本來小學是全級10名之內,  ...
頭30...收晒貨有凸...若考/派入D超級一号...排到去中後段...咪要日日呆住返學

BTW...最重要係小朋友覺得適合便可....何須常常去望吓隔離如何

回覆:過來人, 講吓當年派第4意願, 3年後的結果, 好嗎

多謝分享!
我常常寄語自己,無論最後入讀邊間中學,作為父母都應該給他無限量支持和鼓勵,心中有多失望也不要讓他認為這是一間差學校,希望我能做到!

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回覆:過來人, 講吓當年派第4意願, 3年後的結果, 好嗎

我反而係自己一開始揀時已經揀啲呀仔同level既,冇咩越級挑戰,甚至朋友/老師話呀仔應該可以揀另一間我都唔轉,一心一意考呢間。最後如願以償入到,呀仔又係讀得勁開心+脱胎換骨。以前小學佢唔係名列前矛,但家下佢都叫做入到全級頭十同埋超多機會,我睇到"越讀越有信心"既威力!因為唔單係成績,而係成個人行出黎,去present, 真係會唔同左。

回覆 joli3bb 的帖子

silvia_ng 發表於 16-4-28 07:44
我反而係自己一開始揀時已經揀啲呀仔同level既,冇咩越級挑戰,甚至朋友/老師話呀仔應該可以揀另一間我都唔 ...

其實有時好難評定間學校是否同小朋友同level,好多時都係靠估及靠運氣。

silvia_ng 發表於 16-4-28 07:44
我反而係自己一開始揀時已經揀啲呀仔同level既,冇咩越級挑戰,甚至朋友/老師話呀仔應該可以揀另一間我都唔 ...

你好了解兒子的需要,找到一所啱佢嘅中學,登你開心.

其實,家長好多時會主觀地選了知名的學校,雖然都係一間好學校,但未必可以大大提升自己孩子的成績和能力.

其實,每個孩子都好想在中學階段有所成長,建立真摰的友誼,每天都懷著興奮的心情返學,不想做包尾大班呢!

thx.thx.

zanezane 發表於 16-4-26 21:18
回覆 joli3bb 的帖子

謝謝分享,我阿女只不過係小一,但係我都想知長遠睇點樣去裝備小朋友。。。。
長遠睇,小學要學既係自己學習既能力,畀你操卷谷盡考到band1但係依賴人去學習最後都跟唔上,小朋友自己學習,成績100%係佢自己,谷上去,唔知要打幾多折,以佢既學習能力選校,理論上升到中學應該適應得好好
小學廣定專,我自己個方針係小學橫向廣泛學習,中學有能力先自己縱向深入學習,小學要學得深,除非佢自己有能力有興趣,否則冇乜必要
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 妹妹頭 的帖子

而家返全日制,自由時間唔多,都好唔想學好多野。真的要趁初小仲有空間去試,嘗試搵出小朋友有興趣的專長發展下。
仲要留返d時間休息同閱讀。

同意
我學生個年入左五邑
我好怕佢考第一 會串咀
點知原來間學校唔差
強中自有強中手
考第二十幾
仲可以進步
依家又入籃球隊,又跳街舞,讀書又唔差
同學老師又喜歡佢 生活多姿多彩
哈哈~鄧佢開心

kin818kin 發表於 16-4-28 09:59
其實有時好難評定間學校是否同小朋友同level,好多時都係靠估及靠運氣。
...

都一半一半,如果同校有師兄師姐過來人就讀就有深淺度參考,
如果冇既單睇DSE或謂一大輪乜野數據,真係靠估豬up,
依度都有幾件數據派。
不過有時真係有D靠估當秘笈,
我就淨係豬up
‹ 上一主題|下一主題