用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 過來人, 講吓當年派第4意願, 3年後的結果, 好嗎? ...
go

過來人, 講吓當年派第4意願, 3年後的結果, 好嗎?

3年前, 我同大家一樣, 為左幫阿仔挑選學校而煩惱, 佢讀區內數一數二的BAND 1小學, 成績算是BAND 2中, 當年頭3個志願只好替他挑選BAND 2 中的中學,  第4個志願開始先填BAND 2尾的中學, 好啦! 終於等到派位當日, 結果一出, 大失所望, 同班同學90%派到第一或第二志願, 阿仔可能運氣唔好, 派到第四志願, 當時大家都好失望, 他一個人孤身作戰, 非常之唔開心, 一個人去中學考分班試, 唯一好彩就係考到入精英班(中一只得一班), 同時該校的班主任真係好好, 對同學又關心, 又親切, 班主任同同學感情非常好, 漸漸地阿仔開始喜歡了這間學校, 因而朝住目標前進, 中二也升讀精英班, 成續一天比一天好, 中二更遇上數學的啟蒙老師, 阿仔對數學漸漸有興趣, 自已手機上網睇A MATHS, 其後更考獲全級10名以內(當然以校內成縯跟其他中學比較可能已經差好多) 但對佢既信心卻增加不少, 推動力也大了, 今年中三啦! 將會面對選科, 佢自己已經有決定讀理科, 仲要讀多一科M2.

相比, 他的小學同學雖然入讀了區內數一數二的BAND 1中學, 但由於工課壓力問題, 本來小學是全級10名之內, 但中一已經趺到全級30名, 好冇信心, 越讀越冇心機.

我好記得當年小學選校家長會時, 老師曾講過, 何謂一間好既中學? 總之小朋友讀得開心的中學, 就係一間好的中學, 講得冇錯.

所以, 希望各位家長唔好咁介意學校的Banding, 其實最緊要係靠小朋友自己發奮, 如果小朋友冇進取心, 比佢入到全港數一數二中學都冇用.

最後, 希望大家的仔女可以入讀到心儀的中學.

SingMom    發表於 16-5-6 00:05
Ekko    發表於 16-5-5 18:01
claudiayumt    發表於 16-5-5 11:30
c1234  十分好的分享  發表於 16-5-5 01:07
placebo50    發表於 16-5-1 16:39

引用:3年前,+我同大家一樣,+為左幫阿仔挑選學校

原帖由 joli3bb 於 16-04-26 發表
3年前, 我同大家一樣, 為左幫阿仔挑選學校而煩惱, 佢讀區內數一數二的BAND 1小學, 成績算是BAND 2中, 當年 ...
多謝鼓勵!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

3年前, 我同大家一樣, 為左幫阿仔挑選學校而煩惱, 佢讀區內數一數二的BAND 1小學, 成績算是BAND 2中, 當年 ...
多謝鼓勵

多謝分享

joli3bb 發表於 16-4-26 12:57
任何時候, 都係塞翁失馬,焉知非福!

加油!

回覆 joli3bb 的帖子

有意思 !

多謝你講晒我心聲,完全同意,我都係由得小朋友選擇想入的學校,希望佢可以入到自己合適嘅學校,努力讀書就好了

回覆:過來人, 講吓當年派第4意願, 3年後的結果, 好嗎?

一向都係以小朋友開心學習為至要,家長不要抱有上名校的虛榮心,太大壓力適得其反!

bobo98  實在太多家長抱着讀名校的虛榮心(包括地區名校),並沒有想過適唔適合自己小朋友。   發表於 16-4-26 22:23

毛管戙,謝分享🙏🏻

回覆:joli3bb 的帖子

我都同意!

Shadowang 發表於 16-4-26 14:00
一向都係以小朋友開心學習為至要,家長不要抱有上名校的虛榮心,太大壓力適得其反!

...
X2  ek 好多家長都好鐘意用dse成績同入U率作為好學校,就算入左九成入U率中學,難保你係其餘一成喎

bobo98    發表於 16-4-26 22:24

我知道自己仔女並非天生讀書材料, 所以也不強求他們入讀一所好TOP的中學, 總之, 希望佢唔係最差的一份子, 唔好學壞, 已經開心, 最緊要小朋友識諗, 否則迫佢都冇用, 會反效果

bobo98  十分同意  發表於 16-4-26 22:26

但有時真的要看彩數,老帥好不好、同學好不好、讀書環境好不好,都有關系。其實大家都想找到一家校風好的中學。校風好,小朋友自然會有進步,無論在什麼中學都會有發展。

joli3bb 發表於 16-4-26 12:57
係, 一間B2學校能遇上好老師, 又唔被同學影響(算好彩了)

其實我諗家長唔係一面倒要揀B1學校, 而係大家怕B2/3學校遇到唔知咩同學,子女學壞問題較大

anna59  yes  發表於 16-4-27 14:10

回覆 joli3bb 的帖子

Agree!   中學只係小朋友其中一個新階段, 派得唔好, 唔係一世, 只要大家開心(小朋友+家長), 唔好學壞就 OK, 最重要係小朋友要有自信心, 一旦失去信心做其他事都好難追翻上嚟, 我小朋友讀書唔叻, 但運動叻, 每次落埸信心出晒嚟, 越打越好,  希望我小朋友都派到心儀中學!

引用:Quote:joli3bb+發表於+16-4-26+12:57+3年前

原帖由 chocolatebean 於 16-04-26 發表
係, 一間B2學校能遇上好老師, 又唔被同學影響(算好彩了)

其實我諗家長唔係一面倒要揀B1學校, 而係大家怕B2 ...
冇錯,最怕學壞,尤其初中,朋輩影響好大,

回覆 719117 的帖子

入BAND 1 中學, 唔一定個個家長係想子女就狀元(我就係其中一個), 我只係想佢有一個好既學習環境, 將來讀唔讀到大學, 我控制唔到, 但依家我可以做既, 就係幫佢盡量去搵一個好既學習環境, 有學習氣氛, 耳濡目染

babytai    發表於 16-4-26 16:23