用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 過來人, 講吓當年派第4意願, 3年後的結果, 好嗎? ...
樓主: joli3bb
go

過來人, 講吓當年派第4意願, 3年後的結果, 好嗎? [複製鏈接]

回覆:過來人, 講吓當年派第4意願, 3年後的結果, 好嗎

同意, 謝分享!其實只希望佢入ㄧ間校風好, 讀得開心嘅學校!最緊要唔好學壞

對!合程度的中學好緊要,讀得開心又有衝勁好緊要.其實,想入一間常常令子女天天都怕起床怕返學的心態呀!還是想入一間可以令孩子天天都想返學的中學呢!

bobo98  認同  發表於 16-4-26 22:29

塞翁失馬焉知非福

引用:3年前,+我同大家一樣,+為左幫阿仔挑選學校

原帖由 joli3bb 於 16-04-26 發表
3年前, 我同大家一樣, 為左幫阿仔挑選學校而煩惱, 佢讀區內數一數二的BAND 1小學, 成績算是BAND 2中, 當年 ...
謝分享

請問讀中中,學英文困難嗎?

冇錯,係中中,但上英文堂,老師多數講英文,間中會講中文,學校升高中時,理科全部會轉英文,因為要配合大學課程,而其他高中科目都會有中文班和英文班教授,視乎學生成績而定

其實上左中學已經唔識點教佢地做功課,亦好難問仔女攞嚟睇,自己都未必識,問得多佢地又唔高興,始終係反叛期,所以真係好靠佢地自己開竅,所以做家長都好煩,起碼要佢地中學畢業,先可以放低。

3年前, 我同大家一樣, 為左幫阿仔挑選學校而煩惱, 佢讀區內數一數二的BAND 1小學, 成績算是BAND 2中, 當年 ...
謝謝你的分享。
也祝願大家都派到心儀又配合小朋友程度的中學

Thanks for sharing!

回覆 joli3bb 的帖子

謝謝分享,我阿女只不過係小一,但係我都想知長遠睇點樣去裝備小朋友。。。。
我知都係要睇3次呈分先有得諗點排位,呈分成績當然是重要。

除左學業成績,有什麼最好初小時發展下?
例如課動係要廣定專? 獎重唔重要?
Presentation能力係咪都重要?

回覆:過來人, 講吓當年派第4意願, 3年後的結果, 好嗎?

好認同好認同,六年前我女派第三志願,我兩母女喺條街喊到死去活來(我而家都好記得當時情景),我女死唔服輸,話過要發奮,等睇唔起佢入呢間嘅同學和家長無嘢好講,中二起年年三甲,中五做埋su主席,攪聯校活動時被當年第一志願學校老師讚佢做得好。學校比咗好多機會佢,有比賽、推薦佢去先,有幸代表香港到日本交流,區優秀青年贏咗同區所有學生仲贏咗個x拔女仔,呢啲我相信如當初入到頭二志願肯定得不到的。

karenlyk    發表於 16-5-24 14:22
粉紅虎    發表於 16-4-29 01:06
bb86    發表於 16-4-27 09:03
little_yolky  你女女個成功例子我認為係因為佢有鬥心。  發表於 16-4-27 08:46
bobo98    發表於 16-4-26 22:35

醒目開學勳章

回覆:過來人, 講吓當年派第4意願, 3年後的結果, 好嗎?

回覆 zanezane 的帖子

現在小一, 可以有好多野可以預早去準備, 除了要保持好既成績之外, 你可以發掘下小朋友有咩課外活動/運動佢係特別喜歡, e.g. 游水, 田徑....  就可以專門培訓, 對升中都係一種(除呈分成績之外)有利地方.

粉紅虎    發表於 16-4-29 01:07

多謝你的分享! 非常認同"總之小朋友讀得開心的中學, 就係一間好的中學!"

冇錯, 我好記得當天收到派位結果時, 阿仔家長們問點解派到呢間中學? 有些家長仲問, 呢間中學在那?  (講真當時我都唔知呢間中學的正確位置), 阿仔已經好失落, 做父母的也不敢多講說話.

現在他會對我地講, 好彩派左呢間中學, 若果當年派左去第一志願, 可能要HEA住讀, 冇心機讀, 所以我都在此寄語大家, 一定要自靠自己, 唔好因為派唔到心儀學校而放棄.

Fiona 你個女好叻呀! 我都好感激你一起在此分享你個女當年的升中結果, 希望可以幫到將會升中的家長, 給他們一點鼓勵, 給同學們一點堅毅, 永不放棄的精神, 努力向上

jackjackwin  謝謝大家嘅分享,睇完好感動  發表於 16-4-27 10:29

joli3bb 發表於 16-4-27 10:19
冇錯, 我好記得當天收到派位結果時, 阿仔家長們問點解派到呢間中學? 有些家長仲問, 呢間中學在那?  (講真當 ...
...所以我都在此寄語大家, 一定要自靠自己, 唔好因為派唔到心儀學校而放棄....

講得很好呀!
做家長嘅無理由唔信自己的孩子唔得嘅!
往往係家長先行有放棄嘅心在先.

多謝分享呀
睇到我眼濕濕
好感恩睇到你呢篇文
我心釋懷了少許
因真係好驚累左小朋友
唔識講
希望上天安排的都是最好的

多謝分享﹗
‹ 上一主題|下一主題