用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城邊緣人旅港,丘佐榮,銀禧,何官,陳瑞琪會否太進取? ...
go

九龍城邊緣人旅港,丘佐榮,銀禧,何官,陳瑞琪會否太進取? [複製鏈接]

阿仔3次呈分試平均全級136人考59B1B2頭邊緣人,  老師話留在黃大仙應穩陣係B1, 依家去到九龍城就驚會跌落B2, 想問大家意見,乙一旅港, 乙二丘佐榮,乙三銀禧, 乙四何官,乙五陳瑞琪會否太進取?  請各位俾d意見

elbar  太進取   發表於 16-4-23 16:54
   2    0    0    1

回覆 OnOnKo 的帖子

冇走啦,咁睇好冒險,吾值。

YmOra  無得返轉頭啦!  發表於 16-4-23 22:33

噉乙三開始填B2? 如何官, 陳瑞琪, 胡兆熾? 本來諗住博有B1位剩

引用:+本帖最後由+OnOnKo+於+16-4-23+16:56+編輯

原帖由 OnOnKo 於 16-04-23 發表

噉乙三開始填B2? 如何官, 陳瑞琪, 胡兆熾? 本來諗住博有B1位 ...
但你一二三都揀B1喔,如果你跌B2,乜你認為乙5陳瑞祺仲有位嗎?

引用:阿仔3次呈分試平均全級136人考59係B1尾B2頭

原帖由 OnOnKo 於 16-04-23 發表
阿仔3次呈分試平均全級136人考59係B1尾B2頭邊緣人,  老師話留在黃大仙應穩陣係B1, 依家去到九龍城就驚會跌 ...
邊緣人留係黃大仙重可博入band 1, 去到九龍城實落band 2, 咁1-3已無可能,何官係區內band 2太熱之一都無可能放第四重重有位剩,陳瑞褀放第五都等於無填..好危險呢

做人至緊要開開心心 :-D

相信因為今年係谷底,
好多家長選校嘅傾向,
同往年差唔多成績嘅小朋友比會進取咗幾多,
更可能好多家長會選擇轉去band1學額供應比較多嘅校網,
導致供求比例無想像中咁好,
加上轉區後有跌band嘅可能性,
1C生轉入成績較高校網理應採取類似band2生嘅方針,
唔同嘅係因為仲有保持band1嘅可能性,
所以乙一都仲可以揀1A/1B校,
乙二三1C配2B都算係搏keep banding有band1,
跌band都唔會派到唔知邊,
2A配2A會保險d

如改為乙3何官,4胡兆熾,5鄧鏡波,6五旬節會否好一點?

band2生放何官同陳瑞祺乙一都未必入到

更正,陳瑞祺有聯繫位,
陳瑞祺小學band2生入返機會高於街外人好多,
街外band2生入陳瑞祺都唔容易

引用:如改為乙3何官,4胡兆熾,5鄧鏡波,6五旬節

原帖由 OnOnKo 於 16-04-24 發表
如改為乙3何官,4胡兆熾,5鄧鏡波,6五旬節會否好一點?
朋友小孩係Band 1,上年乙四都入到旅港.如果你小孩轉區仍是band 1, 九成入乙一旅港,如果係band 2,乙一及二一定入吾到,乙三何官都無可能入到,乙四胡就吾知重有無位了

OnOnKo 發表於 16-4-23 16:27
阿仔3次呈分試平均全級136人考59係B1尾B2頭邊緣人,  老師話留在黃大仙應穩陣係B1, 依家去到九龍城就驚會跌 ...
如band 2生 乙一 何官比較隱陣。
你哋學校是否好多學生都轉過來九龍城區?

回覆 puibb 的帖子

上年人數少才會出現咁結果,今年應該冇可能了。

校長話只有5分1揀九龍城

elbar  Pls chsck PM  發表於 16-4-26 15:02

OnOnKo 發表於 16-4-23 16:27

這樣的排列,
若是 BAND 1 的話,
相信首三志願內已可以獲得學位。

若是 BAND 2 的話,
首五志願一定不會獲得學位,
乙六開始,
你會填那些中學?
若填 九龍塘/彭學高 的話,
估計一定有位。

看你博不博?
博的話要有叩門的心理準備,
BAND 2 生最差只會派到 九龍塘/彭學高,
但 囝囝是 BAND 1 邊沿人,
派到 九龍塘/彭學高 相信會不甘心。

puibb 發表於 16-4-24 15:16
朋友小孩係Band 1,上年乙四都入到旅港.如果你小孩轉區仍是band 1, 九成入乙一旅港,如果係band 2,乙一及二一 ...

請問上年BAND1人乙四能派入旅港是否確實? 會唔會係自行或甲部入咗? 或者只是傳聞中朋友的朋友聽返來?

不知是否剛轉九龍城綱, 學校想保守一點, 老師話乙二旅港, 乙三WFN太進取, 建議只取其一, 乙三丘中。

=play= 發表於 16-4-25 12:00
請問上年BAND1人乙四能派入旅港是否確實? 會唔會係自行或甲部入咗? 或者只是傳聞中朋友的朋友聽返來?
唔排除會係自行或者甲部入咗,
不過通常有人問:「派第幾志願?」
多數人會直接答乙部個次序,
會記得補充話自行/甲部揀咗嘅唔多,
唔一定係諗住誤導其他人,
只係一般情況會記得講詳情嘅人唔多

引用:+本帖最後由+=play=+於+16-4-25+12:16+編輯

原帖由 =play= 於 16-04-25 發表
不是朋友的朋友聽返來,及自行沒有選,甲一至三也沒有。

引用:+本帖最後由+=play=+於+16-4-25+12:16+編輯

原帖由 =play= 於 16-04-25 發表
雖是事實但也可只可作參考,因年年人數不同,入到直資吾參加派位的入數也不同,今年更多了小學一齊爭,所以保守d都正常

回覆:九龍城邊緣人旅港,丘佐榮,銀禧,何官,陳瑞琪會否太進取?

旅港聽聞好勁,田徑賽可以入三甲?是否英中?

其實何壽南有幾多人轉咗網? 反正邊緣人轉咗網咁多不明朗因素, 不如乙1搏盡D:
乙1: 保一 (住開係九龍城既人, 根本唔會諗呢間, 雖然位少, 但可能競爭仲少)
乙2開始放九龍城B2中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

校長話大約5分1人去九龍城, 大約只有二十幾人。現在最後都係唔敢太博, 乙1照填旅港, 乙2何官, 乙3陳瑞祺, 乙4胡兆熾, 乙5鄧鏡波,希望如果真係b2都有機會入到何官

‹ 上一主題|下一主題