用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 焦急媽媽急問意見,需要退學嗎?
樓主: twingirlbabies
go

焦急媽媽急問意見,需要退學嗎? [複製鏈接]

回覆:acfun 的帖子

老師,學校同屋企人都話佢係摟計唔返學,叫我放手比時間佢適應,所以我想睇埋今個星期。

但佢復課兩星期,每一日只係驚得更多,我覺得佢唔係適應緊,係根本適應唔到,宜家決定退學我都被評為怪獸家長

hppa  right action  發表於 16-4-21 18:05

試吓俾佢返出面playgroup 學校開嘅學前班, 等個小朋友轉吓新環境, 而且唔使著校服, 小朋友可能感覺舒服D.

如果佢適應到其他地方嘅學前班, 咁就可以向屋企人證明到, 小朋友係真係抗拒而家嗰間幼稚園!

回覆:焦急媽媽急問意見,需要退學嗎?

比我吾會再返。反應太激烈。
比小朋友休息下!佢一定要享受返學

引用:老師,學校同屋企人都話佢係摟計唔返學,叫

原帖由 twingirlbabies 於 16-04-21 發表
老師,學校同屋企人都話佢係摟計唔返學,叫我放手比時間佢適應,所以我想睇埋今個星期。

但佢復課兩星期, ...
如果係我,唔理點比人話係怪獸家長我都唔會再帶佢返去,佢反應大到咁,根本唔係一般扭計咁簡單

回覆:vpo0615 的帖子

其實佢返過3個月學前班先正式返N

之前既學前班都係分離式,佢自己拉龍入班房,我在大堂睇monitor等佢觀課,佢從第一日都冇喊過,直到返呢間幼稚園N頭2個月都一樣冇喊過,返屋企仲會講下食過咩,唱咩歌,邊個同佢玩,邊個同學有喊等等,總之一切正常。

轉捩點係轉班主任後返學之後既第2日出現大抗拒。佢宜家見到任何校服,書包都會叫我掉落垃圾桶,校服佢偷偷想擺入厠所沖走佢

hppa    發表於 16-4-25 15:36

引用:其實佢返過3個月學前班先正式返N 之前既學

原帖由 twingirlbabies 於 16-04-21 發表

之前既學前班都係分離式,佢自己拉龍入班房,我在大堂睇monitor等佢觀課 ...
咁退學會有那方面擔心?

回覆:Cutekillq 的帖子

其實退學我所憂慮係:

1。究竟係我女自己情緒出現問題,定學校問題。
2。轉左校係咪會出現同樣情況
3。呢間幼稚園近家,升小ok,退左學冇得上K1

引用:其實退學我所憂慮係: 1。究竟係我女自己情

其實退學我所憂慮係:

1。究竟係我女自己情緒出現問題,定學校問題。
但而家應先安定囡囡情緒。原校升唔到K同升小問題先不理。

引用:我女女兩歲多,2歲時插班N,+頭兩個月返學完

原帖由 twingirlbabies 於 16-04-20 發表
我女女兩歲多,2歲時插班N, 頭兩個月返學完全冇問題,會自己行返班戶搵返自己位坐,晌農曆新年期間我接到學 ...
咁你宜家每日接佢放學佢係仲喊緊?神情係點?老師有冇話你走左之後佢喊幾耐?有冇參與活動,情緒如何?了解多d小朋友自己係學校的情況,如果佢長時間係學校都係好驚恐,都建議退學休息一排先。或者同佢參加d遊戲治療班,等有經驗的老師同佢傾下計開解下佢。

引用:我女女兩歲多,2歲時插班N,+頭兩個月返學完

原帖由 twingirlbabies 於 16-04-20 發表
我女女兩歲多,2歲時插班N, 頭兩個月返學完全冇問題,會自己行返班戶搵返自己位坐,晌農曆新年期間我接到學 ...
或者咁講,有d小朋友好古惑,係你面前可以喊到好淒涼,但當你離開左佢就會好快無事,我明白如果退學,怕小朋友會以後會用同一個方法去逃避新事物/新挑戰。所以你應該先了解小朋友係真係不尋常恐懼定暫時未適應新老師,如果你認為佢真係長時間情緒好差,就應該先退學罷

回覆:twingirlbabies 的帖子

可唔可以同老師講轉另一班另一老師試下?

睇完你bb話媽咪救我,好心痛,最多返pg, 唔好讀了

引用:Quote:原帖由+twingirlbabies+於+16-04-20+

原帖由 anpanman_baby 於 16-04-21 發表
或者咁講,有d小朋友好古惑,係你面前可以喊到好淒涼,但當你離開左佢就會好快無事,我明白如果退學,怕小 ...
但係佢講到係屋企反應都好激烈,我信個小朋友係真係驚恐

尊重小朋友決定, 轉個新環境!

Will you consider observing your girl's lesson (wait outside) for one day? Just to check how she behaves during lesson when you are away.

我仔開學時又係好唔想返學,影響埋睡眠,晚晚喺廳唔肯返房瞓,以為唔瞓就唔會到第二朝!情緒又差,我哋當時都唔知點算。後來我哋帶咗佢去睇心理學家。雖然佢嗰時得兩歲多啲,但心理學家透過一邊同佢玩玩具,一邊傾計,問得出佢話學校老師同姨姨好惡。後來佢寫信請學校配合做一啲調適,例如一日只返一個鐘,再慢慢加上去。不過佢成日病又夾埋啲長假期,情況好咗之後,一放咗假就重新嚟過!其實佢到今時今日返學都仲喊,我都覺得好難受。但我同我先生一直都取唔到共識,佢唔主張退學,我就好想幫佢退學。因為影響咗返學嘅興趣,我覺得真係唔值得。
本來我今日上嚟係好想問吓大家意見,但見其他人對你嘅回應,我相信大家都係會叫我幫佢退學。俾我揀,我都係覺得應該退。
但我都會建議你可以帶佢睇吓醫生或心理學家,睇吓揾唔揾到原因。

hppa  try a new environment  發表於 16-4-25 15:37

引用:其實佢返過3個月學前班先正式返N 之前既學

之前既學前班都係分離式,佢自己拉龍入班房,我在大堂睇monitor等佢觀課 ...
間幼稚園係咪名幼唔放棄唔得?如果唔係名幼而又係私幼咁我會選擇quit!因為你比得起嘅學費出去都應該搵到私幼學位,好過小朋友日日返學都咁驚心動魄,真係會有陰影架!好似我個囝3歲讀k1其實都鐘意返學嘅,開頭返學都好開心,但返返下2個月左右突然有晚臨瞓同我講話唔鐘意返學,唔鐘意老師、同學,我問咩事佢就話老師惡(佢同我講老師惡嘅原因係佢搣同學所以老師罰佢)跟住個兩日如常返學但都會提住話唔想返學,會喊!故此我有問班主任,係咪我小朋友曳所以你有罰過佢呢?老師話無,無鬧過無罰過,亦都無發生搣同學呢件事!老師話呢個可能係小朋友嘅過渡期,過咗就無事!我問老師時亦都係當住小朋友一齊問,因我都想知如果真係小朋友曳而比老師罰係應該,我都會加多把嘴話佢,但無曳嘅話都想老師同我自己一齊鼓勵小朋友要開心返學學知識!咁老師亦好好,亦都當面同我囝講老師幾時有鬧你呀,我仲有陪你玩滑梯食茶點呢(校內有戶外操場有滑梯玩)!仲鼓勵小朋友如果返學表現好老師就請食糖獎勵你啦咁!結果第2日老師亦如佢所承諾請咗我囝糖糖!宜家好間唔中間唔中會講下唔想返學,但我發覺原因主要係佢自己未瞓夠扭眼瞓先咁講!所以如有需要可以問清楚老師究竟有無咩事發生,如果老師都無明確答覆,即無法解決到,我會同小朋友轉校,如果轉咗新環境都係咁,可能如樓上jm講要同小朋友尋求一下心理輔導睇下問題係邊!但當中我諗媽媽你要再比多d關心小朋友同講解下返學有咩好處吸引下佢等佢願意返啦!加油!

可唔可以分享係邊間幼稚園??

引用:老師,學校同屋企人都話佢係摟計唔返學,叫

但佢復課兩星期, ...
帶小朋友返學的都係你?可能你屋企人無帶過佢返學無親眼見到個情況先咁講。如果你想屋企人認同你嘅決定,可以俾佢哋去試帶下 ; 如果你唔左乎佢哋點諗,就堅持自己決定,無謂俾小朋友驚多次

‹ 上一主題|下一主題