用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 焦急媽媽急問意見,需要退學嗎?
go

焦急媽媽急問意見,需要退學嗎? [複製鏈接]

我女女兩歲多,2歲時插班N, 頭兩個月返學完全冇問題,會自己行返班戶搵返自己位坐,晌農曆新年期間我接到學校通知佢果班的雙班主任同時離職,因女女剛適應老師,我唔係咁好受但都要接受。

問題出現晌假期開學後,我女女如常快樂咁自己行入班房,佢一入到去坐好後問我“Miss xxxx”(舊主任)去左邊呀,我話放假咁我就離開左課室,跟住第2日返學未入班房就喊,之後直頭收埋自己晌床底我根本扯唔到出黎換校服,我亦唔想迫佢因怕佢對返學討厭,所以我就問下新老師佢晌學校有冇事發生過,老師話冇,一切正常。

如事者我自己幫佢請假三星期,因佢情緒差到連房門都唔出,我完全唔知佢發生咩事,連我話公園都唔去,等左幾星期佢好啲我就帶佢出多啲街。

到4月我決心帶佢返學,夾硬換校服,抬佢行返學,入到學校課室佢大喊話好驚,要走,我忍心離開。點知佢返左2個星期啦,抗拒程度每日提高,我每日送完佢返學都聽到佢大喊尖叫,而收聲的時間亦每日需時更多,我可以話佢係一日比一日更驚返學。

我問過女女點解妳唔想返學,佢只答好驚學校,好驚哥哥,好驚老師,話返學唔開心唔好玩。我正煩惱究竟我應該繼續迫佢日日返學,定幫佢退學等9月先讀另一間K1? 究竟呢個係佢適應期定同學校唔夾?我宜家放棄係咪半途而廢? 定係佢係超細b所以未能喜歡返學?但點解頭2個月又適應得好好?

我想講教有經驗媽媽比意見我,見到女女每日咁尖叫式喊法又咁驚學校好心痛,點先對佢最好呢?

hppa  of course quit immediately. while you still need to find out the actual reason and if the reason is    發表於 16-4-21 09:53
   2    0    1    0

引用:我女女兩歲多,2歲時插班N,+頭兩個月返學完

原帖由 twingirlbabies 於 16-04-20 發表
我女女兩歲多,2歲時插班N, 頭兩個月返學完全冇問題,會自己行返班戶搵返自己位坐,晌農曆新年期間我接到學 ...
找別的學校插班。尊重小朋友決定

回覆:twingirlbabies 的帖子

如果是我,會尊重她的想法,畢竟這是N班,主要是學自理,不是傷心難過的地方。
讓她休息,透透氣,K1再開始上課囉。

回覆:焦急媽媽急問意見,需要退學嗎?

一係同學校相量,請該老師當面和小朋友見面,看咩事,研究邊個位有問題。不過小朋友可能發顛。如果佢咁驚,唔讀都好既。返下playgroup都得

俾我唔會俾佢再讀,尊重佢決定,反正n班唔一定要讀,中有幾個月,等佢慢慢開心返之後,9月再返學

尊重小朋友決定x2. 咁驚唔會係適應問題, 好可能係學校發生左D唔開心事.

驚到咁好嚴重喎, 唔好俾佢返學住...講真學校未必會話俾你知個小朋友响學校發生咗乜事, 所以你未必搵到問題所在.......而家揾唔揾到K1學校?

回覆 twingirlbabies 的帖子

是否名幼N班,可直升K?而令你猶豫?!如果唔係,放棄吧!小朋友驚到咁,可能响學校有問題!就算是名幼N,其實我都會轉校,因為始終小朋友嘅反應咁大,返屋企仲呢埋床底!仲話好驚"哥哥"及老師,那位哥哥係邊位?老師?校工?同學?

PN就一定要暫停返,亦贊成K1轉校,不過問題似乎唔簡單... 放完假返一日學就咁大反應,當日可能有事發生令小朋友非常抗拒,又或者轉老師令佢情緒相當困擾。我覺得你可以考慮搵人幫手輔導下小朋友,令佢唔抗拒返學,否則幾個月後K1開學難保無相同問題。

回覆:twingirlbabies 的帖子

聽到小朋友咁真係好心up,如情況繼續就要考慮遊戲治療。

有沒有工人姐姐或其他照顧她的人可能會走或走了,所以她不願返學或只想在家?

即quit,仲諗?

如果返學有陰影,影響深遠…

發生呢件事,老師同校長唔會有啲咩建議嗎?如果小朋友咁大反應,而又冇方法正面搵出問題所在去解決,咁就真係考慮K1轉校啦

我都會尊重小朋友決定,但亦會追查原因,才真正克服到小朋友的陰影

無論發生左咩事都好,返原校已不是一個選擇,因為你囡囡已認定好驚呢間學校。
快點安排轉校或上K時轉另一間。

不如試下問下其他同學或家長,睇下知唔知發生咩事,或者有冇其他同學都有類似情況發生啦

學校說只是適應期,覺得係我過份緊張。

但我做媽咪覺得唔係咁簡單,因為佢頭兩個月唔係咁,係換左新老師後返左一日學之後突然既轉變。

我從學校問唔到任何野,我問個女佢只話好驚老師同學校,驚同學,我剛送完佢入課室佢仲係大喊大叫,老師走埋來話抱佢佢仲喊得更大聲,狂叫“好驚,好驚,媽咪救我”,個心真係好痛

My heart ached when I read your posts.  I am sure no one feels as worried and unhappy as you would be.   I would definitely quit immediately because nothing is more important than the happiness and health (including the psychological health) of your daughter.  I would not want the incident to create any long term damage to my baby.  I dont think you have anything to lose by changing to another school, in any event, your daughter does not learn ANYTHING from school if she is so scared and unhappy so I think there is no point sending her back.  There are lots of schools which are happy and caring and may still have vacacies due to rolling admission. PM me if you want a recommendation.  But I would rather stop school than to ever bring her back again.  Deep down, my gut feeling is that something must have gone wrong, but just my guess.  

回覆 twingirlbabies 的帖子

一於決斷d quit 左去!

之前我個小朋友返某間幼稚園返得唔開心(但未去到你囡囡既程度),我都幫佢轉左另一間。始終做媽媽既都希望見到小朋友開心咁返學。比佢休息一陣,情緒穩定左,再轉個新環境,可能已好好多。

點解仲送去返學?! 如果真係學校有事令佢驚成咁, 送佢返去只會令情況更差
‹ 上一主題|下一主題