用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區邊緣人點填大抽獎?
go

觀塘區邊緣人點填大抽獎? [複製鏈接]

如題,系女仔,1C—2A,保守和進取分別應點填頭三?THX各位教下。

elbar  梁式芝   發表於 16-4-15 11:23
   2    0    0    0

intel123 發表於 16-4-15 10:19
如題,系女仔,1C—2A,保守和進取分別應點填頭三?THX各位教下。

(好鬼進取):聖母玫瑰書院(1B)、梁式芝書院(1C)、聖母書院 (2A)。

(幾進取):梁式芝書院(1C)、德愛中學 (1C)、聖母書院 (2A)。

(少少進取):梁式芝書院(1C)、聖母書院 (2A)、景嶺書院  (2A)。

(保守,但都有些少進取):聖母書院 (2A)、景嶺書院  (2A)、區內B2中學

(保守,同英中講聲拜拜):區內B2中學區內B2中學區內B2中學

區內B2中學:呢類學校初中未必設有全英文班。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章

回覆:觀塘區邊緣人點填大抽獎?

我仔係1B男,都係觀塘區,請問應該點排頭六位呢?唔該。

引用:我仔係1B男,都係觀塘區,請問應該點排頭六

原帖由 rolandbb 於 16-04-16 發表
我仔係1B男,都係觀塘區,請問應該點排頭六位呢?唔該。
請問你乙1至乙5,全部都係填B1學校嗎?

醒目開學勳章

回覆:long170908 的帖子

係呀

醒目開學勳章

long170908 發表於 16-4-16 09:24
請問你乙1至乙5,全部都係填B1學校嗎?
太熱門又不能放埋一起, 呢樣先煩.

引用:Quote:long170908+發表於+16-4-16+09:24+請

太熱門又不能放埋一起, 呢樣先煩.
我都唸緊好唔好乙4開始排B2學校,定填晒B1學校先。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+rolandbb+於+16-04-16+發表太

原帖由 long170908 於 16-04-16 發表
應該填晒B1先

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+long170908+於+16-04-16+發表

應該填晒B1先
B1學校

奥脫福 發表於 16-4-16 00:49
(好鬼進取):聖母玫瑰書院(1B)、梁式芝書院(1C)、聖母書院 (2A)。

(幾進取):梁式芝書 ...
以DSE成績睇, 德愛同景嶺都好過梁式芝, 聖母亦明顯優於觀塘區大多數既B2中學, 所以我唔贊成你部份建議, 我會建議:

乙1: 德愛/景嶺
乙2: 梁式芝
乙3: 聖母
乙4或以後: 區內B2中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

long170908 發表於 16-4-16 12:20
觀塘區唔夠B1學位, 填晒B1中學先實出事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:long170908+發表於+16-4-16+12:20+我

原帖由 hkpapa852 於 16-04-16 發表
咁如果乙4開始填B2,咁穩陣嗎?

long170908 發表於 16-4-16 13:02
咁如果乙4開始填B2,咁穩陣嗎?
可以, 不過要睇吓你之前的志願點填.

其實可以再遲少少先放B2, 但不能盡放B1先放B2

hkpapa852 發表於 16-4-16 12:55

以DSE成績睇, 德愛同景嶺都好過梁式芝, 聖母亦明顯優於觀塘區大多數既B2中學, 所以我唔贊成你部份建議, 我 ...

樓主囡囡係邊緣人,咁攪法會不會變成「超級進取」呢?一野唔好彩埋單係B2
,乙三聖母未必得。

當然,我都有諗過乙一,男要華英,女要上智,分分鐘仲大機會。

hkpapa852 發表於 16-4-16 12:56

呢樣到我唔同意。只要確定係B1生,盡填B1學校後,男要聖若瑟,
女要聖母做保險線。若然真係不幸入到,編入全英文班的機會仍不少。

joyjoyparent    發表於 16-4-17 00:22

請問觀塘區内好的B2頭學校有邊幾間?THX各位。

elbar  寧波第2   發表於 16-4-20 09:52
‹ 上一主題|下一主題