用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家對ESF kindergarten 有咩意見?
樓主: bellarie
go

大家對ESF kindergarten 有咩意見? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Park88+於+16-04-15+發表回覆

原帖由 bellarie 於 16-04-15 發表
Park88, 您好!
其實我都想問下。ESF 資源豐富,有冇咩例子?系咪讀左ESF 吾冼出去學太多野同補習?

...
ESF 真系唔學術,尤其低天班,補不補是家長自己決定

回覆:大家對ESF kindergarten 有咩意見?

我朋友esf , k2, sha tin junior 收了,唔識寫任何字,亦完全認不到任何中文字。上local 小學,加數唔識,唔係唔可以,不過,你自己諗下點bridge

引用:我朋友esf+,+k2,+sha+tin+junior+收了,唔

原帖由 phoebewong123 於 16-04-15 發表
我朋友esf , k2, sha tin junior 收了,唔識寫任何字,亦完全認不到任何中文字。上local 小學,加數唔識, ...
同意!所以真是未必考慮啦!可能真是Vic 好D,兩邊都得

引用:我朋友esf+,+k2,+sha+tin+junior+收了,唔

原帖由 phoebewong123 於 16-04-15 發表
我朋友esf , k2, sha tin junior 收了,唔識寫任何字,亦完全認不到任何中文字。上local 小學,加數唔識, ...
係呀,到時要小朋友由天堂去地獄盞攪

回覆 bellarie 的帖子

我認識ESF 中學家長們話,佢地d老師係專科專教,即是老師教數嘅,唔會又要去教埋物理化學!所以老師只專一科來教學生!另外中學圖書館藏書量多、館長也特登請來只take care of the library! 一班20幾人,老師係因應每位小朋友學習程度教學,所以同一班嘅小朋友,每人看及學習書嘅程度也不同!例如英文弱d小朋友,會睇d程度易d嘅,直到見到佢一路進步後,先比深d佢睇!相反,程度高嘅小朋友真會睇深好多嘅書!老師因人而教!

有小朋友同時返esf am 根x園 pm
英文要最好 中文又要叻

引用:回覆+bellarie+的帖子 我認識ESF+中學家長

原帖由 Park88 於 16-04-15 發表

我認識ESF 中學家長們話,佢地d老師係專科專教,即是老師教數嘅,唔會又要去教埋物 ...
所以英基真是不錯。就算我識人教國際學校,都話英基師資好!同埋佢地真係有好多不同國藉的學生,系一所真的國際學校

Esf好。但有心理準備小朋友中文寫作及閲讀程度一定及不上本地學生,往後國外工作機會較大。第時去大學都多數國外,因為追番local好辛苦。總之知道自己想小朋友行邊條路就ok。

利申:老公全家讀KGV,全部中文只識講,寫作閲讀非常弱,但國外中上甚至名牌大學畢業,佢地D同學考的大學大多也很不錯。

其實所謂神校出黎好少係大公司CEO

引用:其實所謂神校出黎好少係大公司CEO+

原帖由 Mimwing 於 16-04-16 發表
其實所謂神校出黎好少係大公司CEO
那大公司CEO多是什麼人?

引用:Quote:原帖由+Mimwing+於+16-04-16+發表其

原帖由 Moonlight819 於 16-04-16 發表
那大公司CEO多是什麼人?
大陸人,海歸派

不過要有心理準備,ESF 幼稚園(K1&K2)係冇功課返屋企做的, 佢地幼稚園已經行IB PYP, 着重啓發及學習如何去學習的!ESF 小學也非常少功課,一樣行IB ,訓練小朋友如何去思考、分析、搜查資料及啓發他們什麼是終身學習!家長一定要好相信學校先得,否則便成日懷疑小朋友冇學嘢咁,學咗d嘜(因冇家課)!其實小朋友潛在地學咗好多嘢,對佢日後上中學考IB試極之有用!真的每日積少成多!

引用:回覆+bellarie+的帖子 不過要有心理準備,

原帖由 Park88 於 16-04-16 發表

不過要有心理準備,ESF 幼稚園(K1&K2)係冇功課返屋企做的, 佢地幼稚園已經行IB PYP ...
真的多謝大家討論!我唸因為冇一間學校系完美的。總有不足的地方。而確實我又真未清楚小朋友系咪適合IS. 可能要多觀察一會兒。vic 類型各方平行d,可以兩邊試

引用:Quote:原帖由+Moonlight819+於+16-04-16+發

原帖由 964000 於 16-04-16 發表
大陸人,海歸派
海歸派即海外名大學?

引用:Quote:原帖由+964000+於+16-04-16+發表大陸

原帖由 Moonlight819 於 16-04-16 發表
海歸派即海外名大學?
隨口噏下啫

引用:Quote:原帖由+964000+於+16-04-16+發表大陸

海歸派即海外名大學?
咁認真?間間公司background 唔同,冇可能generalise 話CEO 是什麼人

引用:回覆+bellarie+的帖子 不過要有心理準備,

原帖由 Park88 於 16-04-16 發表

不過要有心理準備,ESF 幼稚園(K1&K2)係冇功課返屋企做的, 佢地幼稚園已經行IB PYP ...
我記得不是所有Esf 行ib
幼稚園也好像不是行ib

回覆 phoebewong123 的帖子

你可以上佢地幼稚園個website 睇,佢地行 inquiry-base approach, 不是 content base approach! 加上如果家長去幼稚園 interview, d 外藉老師也會特別同家長講,學校冇功課的和行IB PYP, 佢地一定要 make sure 家長同學校理念一致,否則小朋友英語好表現好,但家長理念不同,也會fail 個 interview!
http://www.esfkindergartens.org.hk/

咁esf vs 維記,你地有咩見解?
小學方面,我target happy school~

回覆 kamgat 的帖子

happy local school定happy international school?
‹ 上一主題|下一主題