用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家對ESF kindergarten 有咩意見?
go

大家對ESF kindergarten 有咩意見? [複製鏈接]

Sorry 我比較新手!
想知道呢間學校既媽媽可以分享下?

ESF 可以同LH 和 維記比較嗎?
ESF 的英文師資系咪會較好?

1    0    0    0

引用:Sorry+我比較新手! 想知道呢間學校既媽媽

原帖由 bellarie 於 16-04-14 發表
Sorry 我比較新手!
想知道呢間學校既媽媽可以分享下?
ESF係國際學校喎,你想比較甚麼?一般不會相提並論

引用:Quote:原帖由+bellarie+於+16-04-14+發表So

原帖由 964000 於 16-04-14 發表
ESF係國際學校喎,你想比較甚麼?一般不會相提並論
例如:師資同學生出路?系咪讀左ESF 出吾返local ? 因為佢地大家都話似用IB 形式教

回覆:大家對ESF kindergarten 有咩意見?

讀esf ,可以出local,適齡也可以大抽獎,但由國際出local , 適唔適應到呢?如果只為英文好而入,可以考慮語境好的幼稚園。入Esf kinder ,目標都係想升Esf 小學。否則,留在語境好的私幼好過

引用:Quote:原帖由+964000+於+16-04-14+發表ESF

原帖由 bellarie 於 16-04-14 發表
例如:師資同學生出路?系咪讀左ESF 出吾返local ? 因為佢地大家都話似用IB 形式教

...
ESF 只有k2, 便上小一(yr 1), 學制不同,也很少中文,一般不會target local 吧

系!多謝各位分享!

引用:讀esf+,可以出local,適齡也可以大抽獎,但

原帖由 貝珠 於 16-04-14 發表
讀esf ,可以出local,適齡也可以大抽獎,但由國際出local , 適唔適應到呢?如果只為英文好而入,可以考慮語 ...
不一定,今年有esf k1考到cckg.

引用:Quote:原帖由+貝珠+於+16-04-14+發表讀esf+

原帖由 Moonlight819 於 16-04-14 發表
really? can share more information?thx

引用:Quote:原帖由+貝珠+於+16-04-14+發表讀esf+

原帖由 Moonlight819 於 16-04-14 發表
小朋友好叻入到cckg.  入國際學校是一個一生承諾, 入去後好難出返黎. 問題唔係esf 學生唔叻, 而是怕唔習慣local 緊,迫教學方法.

我都聽過有ESF 生考入Cckg, dgs, St. Paul co ed. 不過我自己入左國際學校就吾想轉番local囉

回覆 964000 的帖子

ESF 資源豐富,咁難得入到去,梗係希望一條龍讀到ESF 中學畢業!入到佢地嘅小學,已經可以直升中學,佢地嘅KGV 和 Shatin College 成績好好的!行ESF 條路,小朋友開心學習,家長又可以輕鬆面對,不用帶小朋友去補呢樣補嗰樣!幾好呀!

回覆 Park88 的帖子

真的不會轉翻出local,除非家長及小朋友都喜歡谷或可以谷!

引用:回覆+964000+的帖子 ESF+資源豐富,咁難得

原帖由 Park88 於 16-04-15 發表

ESF 資源豐富,咁難得入到去,梗係希望一條龍讀到ESF 中學畢業!入到佢地嘅小學,已經 ...
我都知有些人心態是ESF backup,再考local 神校,入吾到便留ESF。不過我自己選IS是喜歡IS的模式,神校並不是特別吸引,因為始終脱離不了local模式。

Sorry 我都是新手媽媽,家附近有THINK,想知如果讀THINK,小學再考local,會不會很難?

ESF 資源豐富,咁難得入到去,梗係希望一條龍讀到ESF 中學畢業!入到佢地嘅小學,已經 ...
其實因為小朋友仲細。我都吾知咩適合佢。IS or Local.... 所以先驚讀左IS 出吾返來啫。。同埋我有2個小朋友。如果兩個都ESF... 都真係吾輕鬆🤔所以我先諗緊應該讀語境強的kinder ex. Vic or LH. 定ESF..

引用:Quote:原帖由+Park88+於+16-04-15+發表回覆

原帖由 bellarie 於 16-04-15 發表
其實因為小朋友仲細。我都吾知咩適合佢。IS or Local.... 所以先驚讀左IS 出吾返來啫。。同埋我有2個小朋友 ...
如果未決定可能Vic好D,兩邊都得。

Park88, 您好!
其實我都想問下。ESF 資源豐富,有冇咩例子?系咪讀左ESF 吾冼出去學太多野同補習?

引用:Quote:原帖由+Park88+於+16-04-15+發表回覆

原帖由 bellarie 於 16-04-15 發表
Park88, 您好!
其實我都想問下。ESF 資源豐富,有冇咩例子?系咪讀左ESF 吾冼出去學太多野同補習?

...
但其實都好多人補緊中,數個D

明白!
Thx 大家!

原帖由 964000 於 16-04-15 發表
我都知有些人心態是ESF backup,再考local 神校,入吾到便留ESF。不過我自己選IS是喜歡IS的模式,神校並不 ...
如入了esf考入兩大神校,父母發了因素多。以esf中文程度要加30倍力才可應付神校的面試。其他Is 如Sis入神校就聽過

‹ 上一主題|下一主題